Europarlamentarul PDL Monica Macovei a publicat un comunicat pe blogul personal in care ne este prezentata "motivatia de a nu merge la referendum". Motivul principal este acela ca "premierul Victor Ponta a refuzat sa abroge OUG 41 pentru ca aceasta ajuta USL sa fure la referendum", se arata in comunicat.

Comunicatul europarlamentarului PDL Monica Macovei

1. Stim acum de ce Ponta a refuzat sa abroge OUG 41 privind referendumul, desi Comisia Europeana i-a cerut in mod expres acest lucru. Ponta a refuzat abrogarea OUG 41 pentru ca aceasta ajuta USL sa fure la referendum. Iata cateva exemple din modificarile aduse legii referendumului:

a. Ponta si USL au desfiintat birourile electorale din comune, orase si municipii (cu exceptia municipiului Bucuresti)

Riscuri: Se elimina astfel posibilitatea de a contesta posibile nereguli sau ilegalitati in timpul procesului de vot; caci nu poti sa le ceri oamenilor sa mearga in capitala judetului ca sa faca o sesizare.

b. Ponta si USL au eliminat din procesele-verbale obligativitatea scrierii numarului alegatorilor care au votat pe listele suplimentare si al alegatorilor care au folosit urnele mobile de vot.

Riscuri: Votul multiplu pe listele suplimentare si prin utilizarea urnelor mobile va fi aproape imposibil de identificat (de exemplu, persoana A voteaza in cricumscriptia sa electorala si apoi se duce si voteaza din nou intr-un alt sat sau oras pe liste suplimentare).

In 2007, in timpul referendumului privind demiterea presedintelui, nu mai putin de 870.834 de persoane au fost inscrise pe listele suplimentare.

c. Ponta si USL au eliminat din procesele-verbale obligatia scrierii numarului stampilelor primite in sectia de votare si a numarului de stampile disparute in timpul procedurii de votare.

Riscuri: Nu vom sti cate stampile exista; oricine poate sa plece cu stampila in buzunar. Devine astfel posibil votul ilegal prin folosirea unor stampile furate. In plus, acest lucru este in stransa legatura cu faptul ca buletinele de vot nu sunt inseriate.

d. Ponta si USL au eliminat obligatia de a scrie in procesul-verbal starea sigiliilor de pe urne la incheierea votarii.

Riscuri: Urnele de vot pot fi deschise oricand pentru adaugarea sau sustragerea buletinelor de vot, fara nici o dovada ca starea sigiliului este diferita de cea initiala.

e. Ponta si USL au eliminat obligatia de a scrie in procesul-verbal daca exista o discrepanta intre numarul de buletine de vot din urna si numarul de alegatori care au votat.

Riscuri: Se pot introduce mai multe buletine de vot in urne, fara nici o consecinta asupra valabilitatii procesului de votare intr-o anumita sectie de votare.

2. Alte actiuni si demersuri ale lui Ponta si USL ridica serioase suspiciuni legate de corectitudinea referendumului din 29 iulie:

a. Ponta a refuzat instalarea de camera de luat vederi in sectiile de votare, desi in 2009, la alegerile prezidentiale, acestea au existat in sectiile speciale. Camerele de luat vederi nu atrag niciun cost suplimentar, intrucat pot fi mutate din salile de examen unde a fost organizat bacalaureatul.

b. Lideri ai USL au anuntat ca vor organiza tombole in ziua referendumului ca sa-i scoata pe oameni la vot. Participarea la tombole este conditionata de participarea la vot.

c. Vor fi organizate sectii de votare in hoteluri si restaurante si se va merge cu urna mobila pe plaja.

d. Ponta si USL au refuzat sa le ceara alegatorilor inscrisi pe listele suplimentare sa dea o declaratie pe propria raspundere ca nu au mai votat in alta sectie de vot.

Citeste comunicatul pe www.monica-macovei.ro/blog