Pentru cine nu prea are timp şi nici chef să se uite la multe cifre:

Barbu MateescuFoto: Arhiva personala

- al treilea sondaj efectuat săptămâna trecută, şi anume cu o zi înainte de vot

- realizat de o televiziune apropiată de Sebastian Lăzăroiu şi poate (nu e foarte clar) IRSS, un institut fondat de Dan Andronic

- 42% dintre respondenţi sunt de acord cu iniţiativa Parlamentului de a-l suspenda pe preşedinte, 53% se opun acestei iniţiative.

Evidenţa sondajelor de până acum (procentele DA/NU sunt calculate din totaluri diferite şi sunt prezentate strict pentru evidenţierea “scorului”):

CSCI, 3-5 iulie, 67% DA, 33% NU, prezenţă declarată 94%, marjă de eroare 3%.

TVH2.0, 5 iulie, 42% de acord cu demersul Parlamentului de a-l suspenda pe preşedinte, 53% împotrivă, prezenţă 73%, marjă de eroare 4,6%.

IMAS, 5-7 iulie, 70% DA, 30% NU, prezenţă 79%, marjă de eroare 3%.

Detaliat:

TVH2.0 este o televiziune care era condusă acum ceva timp de Sebastian Lăzăroiu. Această televiziune prezintă zilnic sondaje realizate prin telefon de către IRSS…

… ce este IRSS? Institutul Român de Studii Sociale a fost fondat de către Dan Andronic şi a rămas în istoria sociologiei româneşti printr-un sondaj de acum un an în care intenţia de vot pentru UNPR era de 7,8% (detalii aici). Atenţie – asta nu înseamnă că rezultatele sondajului de acum sunt false. Şi nici nu ştim dacă sondajul a fost, de fapt, realizat de IRSS, precum celelalte sondaje ale TVH2.0.

Nu cunosc măsura în care Sebastian Lăzăroiu mai este implicat în conducerea acestui post de televiziune. Link-ul cu detalii privind sondajul este aici (mulţumesc, Marian).

Trecem la sondaj…

Marja de eroare este considerabilă (+/- 4,6%).

De acord cu demersul Parlamentului de a-l suspenda pe preşedinte: 42%.

Nu sunt de acord cu demersul Parlamentului de a-l suspenda pe preşedinte: 53%.

Nu răspund: 5%.

În mod interesant, urbanul e de acord cu demersul Parlamentului într-o mai mare măsură decât mediul rural:

Urban: 48% de acord, 45% dezacord, restul nu răspund.

Rural: 38% de acord, 58% dezacord, restul nu răspund.

73% din populaţie ar veni la referendum.

(81% din cei sub 30 de ani;

66% dintre cei între 30 şi 55 de ani;

75% dintre cei cu vârsta peste 55 de ani).

Întrebarea este alta decât la celelalte sondaje (“sunteţi de acord cu demersul Parlamentului…” şi nu “cum aţi vota….”), lucru corect din punct de vedere tehnic întrucât face referinţă la o realitate (demersul) şi nu la o potenţialitate (referendumul, care nu era o certitudine la acel moment).

Acesta este unul din motivele pentru care nu voi încerca să compar rezultatele acestui sondaj cu al celorlaltor sondaje.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro