Pe de o parte, toata Europa, cancelarii, experti, lideri politici, mari publicatii occidentale, vad un lucru: in Romania statul de drept este sub atac. Mari figuri politice si mediatice occidentale care nu pot fi suspectate ca nu au un sens clar al termenilor, ca nu sunt informate bine sau nu inteleg ce inseamna a te exprima public asupra unor asemenea teme, nu se sfiesc sa repete ca in Romania ne aflam in fata unei lovituri de forta, puci, demantelare a statului de drept etc.

Dragos Paul AligicaFoto: Hotnews

Pe de alta parte auzim o retorica ce asigura natiunea si planeta ca totul este in regula, ca ceea ce se vede nu este nimic mai mult decat o serie de proceduri democratice normale in statul de drept. Un fel de: “Elvira, ce vezi nu e adevarat! Stai sa-ti explic.” Replica regretatului Dem Radulescu cand Elvira intra brusc in camera si il surprinde cu o duduie in brate.

Cine are dreptate? Situatia ar fi cumva comica daca nu ar fi tragica.

Privite in ansamblu, toate mutarile recente, incepand de la crearea unui blocaj institutional prin transformarea Monitorului Oficial din instrument al statului de drept in arma politica, pana la incercarea de neutralizare si marginalizare a Curtii Constitutionale ne ilustreaza un caz tipic de folosirea mecanismelor procedurale ale statului de drept, pentru subminarea din interior a acestuia. Este un caz de factura clasica, ilustrand o tema centrala in literatura dedicata slabiciunilor si vulnerabilitatilor statului de drept.

Privind lucrurile in detaliu, in Romania suntem practic la aceasta ora intr-o situatie in care:

• Nimeni nu poate sa spuna clar care este acea fapta grava anti-consititutionala comisa de Presedinte pentru care ne aflam in actuala situatie. Curtea Constitutionala reusind contra-performanta de a face dintr-o chestiune ce trebuia sa fie clara si precisa una confuza si interpretabila.

• Pe baza acestei grave fapte anti-consitutionale imprecis determinate se declaseaza totusi o procedura de suspendare construita fortand pas cu pas limita de rezistenta a cadrului institutional, procedura pe care se pare ca aceeasi Curtea Constitutionala, incapabila sa dea un raspuns lipsit de ambiguitate la chestiunea centrala in toata discutia, o considera legitima.

• Limitarea atributiilor Curtii Constitutionale –element cheie in starategia pucista, dupa ce au realizat ca schimbarea componentei sau atacurile la membri (vezi Iulia Motoc) nu au sanse de succes- a fost declarata de Curtea Constitutionala ca fiind neconstitutionala.

• Curtea a decis ca sesizarile de neconstitutionalitate in cazurile revocarii lui Vasile Blaga si Roberta Anastase de la sefia Senatului, respectiv Camerei Deputatilor, sint inadmisibile.

Acesta este contextul in care cei doi lideri ai USL fac pe loc o conferinta de presa in care anunta ca cele de mai sus dovedesc fara putinta de tagada ca nici nu poate fi vorba de o lovitura de stat. Sau ma rog, daca este, este una cu voie de la stapanire, ceea ce inseamna ca este ca si cum n-ar fi. Vezi Monitorul Oficial.

Pe de alta parte, PDL, ca de obicei, nu poate reactiona instant. Nu. In plus, o conferinta de presa la 11 noaptea nici nu e protocolara. Nu face astfel de greseli de conduita. Ii trebuie 12 ore sa dea in sfarsit un semn ca exista si are ceva de spus: CCR a confirmat ieri tentativa de lovitura de stat prin atacul institutiilor fundamentale regizata de USL. Victor Ponta incearca sa acopere acest adevar grav cu un val de minciuni si declaratii de propaganda, a declarat, marti, prim-vicepresedintele PDL, Cezar Preda, citat de Hotnews.ro, cu referire la decizia de luni a Curtii Constitutionale, care a constatat ca restrangerea atributiilor CCR este neconstitutionala. Mai bine mai tarziu decat niciodata. Sau, ma rog, peste 48-72 de ore, timpul normal de reactie cand este vorba de PDL.

Aceasta este situatia la ora aceasta. Costurile economice ale acestei intregi povesti sunt déjà mai mult decat ingrijoratoare. Cineva trebuie sa achite nota de plata. Cine? Sa nu sarim insa de la una la alta. Evident ca asta este o cu totul alta discutie, care nu ne intereseaza la aceasta ora.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contribuotrs.ro