Esenta raului in aceste zile o gasim in anularea democratiei bazate pe echilibrarea puterilor in stat dupa clasicul principiu check&balance. De exemplu, daca Parlamentul adopta o hotarare care incalca legea fundamentala, adica setul de reguli aflat la baza arhitecturii unui stat, o alta institutie trebuie sa-i poata cenzura abuzul. In cazul nostru, de asta se ocupa, pana mai ieri, Curtea Constitutionala sau Avocatul Poporului. Acum, abuzul nu mai poate fi cenzurat. Exista un punct insa unde logica se blocheaza in doua intrebari: Cine-l cenzureaza pe cenzor? Cine-i cenzorul?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Cu intrebari subversive putem continua la nesfarsit. Cele doua nedumeriri, altfel legitime, sunt gresit puse in momentul de fata. Astazi, problema fundamenala este cu totul alta: eliminarea cenzorului, indiferent cum arata el. Despre calitatea lui, cu alta ocazie. Azi el dispare cu totul, asta e nenorocirea, facand loc larg abuzului. Nu poti darama un edificiu bazat pe echilibrarea puterilor cu scopul de a elimina un presedinte din functie, cu argumentul ca nu-ti place fata arbitrilor pusi sa vegheze acest razboi. Suspendarea lui Traian Basescu este scopul declarat. Scopul nedeclarat dar evident este preluarea controlului total asupra puterii, inclusiv asupra justitiei.

Specialistii in manipulare si confuzie sau pur si simplu prostii contraataca: Ceilalti au facut exact la fel! Au guvernat in forta, au abuzat de ordonante, au condus in mod arbitrar. Nu putem guverna daca nu controlam toate institutiile! Pana la un punct, perfect adevarat. De la un punct incolo, fals. In ce priveste punerea semnului egal intre abuzuri: toate excesele guvernului Boc, de pilda, au avut contraponderi. Acum ele sunt evacuate brutal de un grup restrans de pucisti.

Coruptia a avut o contrapondere in DNA (anchete impartiale), in justitie si Curtea Constitutionala (odonante si legi cu mize mari au cazut). Guvernul Boc nu si-a permis sa anuleze in mod brutal dreptul la contestatie. A abuzat de ordonante, Traian Basescu a avut si el tentatia puterii totale dar nu a intins coarda pana la rupere, n-a dezechilibrat sistemul anulandu-i dreptul la contestare si rectificare. Dimpotriva, acesta s-a manifestat din plin. Traian Basescu era acuzat ca e dictator insa nu dicta mai nimic. Victor Ponta s-a instalat la putere in numele democratiei dictand totul.

Aici e diferenta majora. Guvernul Ponta pretinde puterea totala prin suprimarea paznicilor legalitatii. A taiat din atributiile Curtii Constitutionale prin odonanta de urgenta, savarsind un abuz constitutional. Cine sa-l mai taxeze acum? Avocatul poporului, care putea sesiza eventual acest derapaj, tocmai a fost schimbat. Echilibrul puterilor nu mai poate fi realizat.

Curtea Constitutionala nu va mai putea spune daca hotararea Parlamentului de a-l suspenda pe Traian Basescu, in caz ca va fi votata vineri, este constitutionala sau nu. Cine se mai indoieste azi ca urmeaza preluarea controlului asupra justitiei, cum spune chiar Dan Voiculescu, pentru a prelua puterea totala? Cine mai crede ca Victor Ponta chiar doreste judecatori si procurori liberi (alti paznici ai legalitatii), ca a inteles forta justitiei independente, cand majoritatea USL refuza sa aplice sentinte definitive, cand liderii PSD blocheaza constant infaptuirea justitiei?

Pe scurt, nu toti sunt la fel. Cei de azi nu actioneaza char identic cu cei de ieri. Cei de ieri se opreau la marginea democratiei. Cei de azi au trecut in zona interzisa. Esenta raului, pe scurt, sta in abolirea statului de drept, sta in dinamitarea oricaror reguli democratice, sta in utilizarea puterii in mod discretionar suprimand in forta orice i-ar putea impiedica.

Din acest motiv toate cancelariile occidentale au intrat in alerta acum si nu altadata. Din acest motiv cer respectarea statului de drept si a valorilor democratice. In cazul Romaniei, lumea occidentala vede pur si simplu cum puterea executiva si cea legislativa cauta sa elimine din joc puterea judecatoreasca. Punct. Tot din motivele de mai sus nu ati auzit in trecut vreun guvern occidental sa-si declare ingrijorarea. Romania derapa si in trecut, se mai opareau unii politicieni pe la Bruxelles, dar guvernarea nu iesea complet din peisajul democratic. Mai simplu decat atat nu poate fi explicat.

Sigur ca numeorase institutii democratice au functionat in aparenta. Sigur ca sunt destule cazuri de false contraponderi in interiorul sistemului, de zone intregi care mimeaza democratia functionala. Dar cel putin cateva au inceput sa-si faca treaba, echilibrand astfel sistemul in mod decisiv si aparent ireversibil. Iar aceste institutii sunt toate in zona esentiala a justitiei. Sigur ca merita oricand o discutie despre profesionalizarea Curtii Constitutionale, despre masuri menite sa-i confere mai multa independenta. Insa modul in care este agresata, indimidata si anihialta azi Curtea este propriu statelor anarhice.

Ati mai auzit deseori invocata vointa poporului suveran, in numele caruia se intampla astazi lovitura de stat din Romania. Periculos si perfid mod de a suprima democratia. Deciziile majoritatilor parlamentare luate in numele unui popor nemultumit, rasculat si manipulat duc direct in cele mai sinistre forme de dictatura atunci cand sunt anihilate la foc automat institutiile menite sa stopeze abuzurile.