Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Despre o constitutie absenta.

de Ioan Stanomir     Contributors.ro
Joi, 5 iulie 2012, 9:36 Actualitate | Opinii


Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

Ultima dintre lecţiile  oferite de recentele evoluţii politice poate fi rezumată printr-o constatare lipsită  de ambiguitate-  constituţia României a încetat să mai fie relevantă, iar absenţa ei ca set de reguli este vizibilă în maniera în care  majoritatea din camere înţelege să  formuleze termenii cuceririi puterii. Cu alte cuvinte, tot ceea ce se întâmplă acum, de la revocarea avocatului poporului  şi a celor doi preşedinţi ai camerelor până la iniţiativa de suspendare a preşedintelui, se petrece în afara cadrului  definit de legea fundamentală. Majoritatea din parlament şi guvernul , ca emanaţie a ei, construiesc, cu fiecare dintre deciziile şi gesturile lor, un edificiu care ia loc constituţiei în vigoare . Limitarea, prin ordonanţă de urgenţă, a atribuţiilor Curţii Constituţionale  este semnalul cel mai clar că actualul curs politic  nu intenţionează să mai  accepte nici o formă de echilibru constituţional. Salutar, apelul Curţii Constituţionale către întreaga comunitate a justiţiei constituţionale  nu face decât să indice sensul urgenţei şi gravitatea situaţiei.

Dincolo de amputările pe care le-a suferit, Curtea Constituţională poate juca rolul sperat de cetăţenii ce mai cred, în pofida tututor zilelor din urmă, în capacitatea legilor şi a legii fundamentale de a limita arbitrariul unei majorităţi pasagere din parlament. Curtea trebuie să dea un  răspuns la întrebarea legată de  constituţionalitatea revocării celor doi preşedinţi de camere, după cum trebuie să se pronunţe, indiferent de presiuni, în chestiunea suspendării din funcţie a şefului de stat.

În acord cu propria ei jurisprudenţă, schimbarea celor doi preeşedinţi de camere s-a realizat în afara regulilor constituţionale- Curtea este chemată să reafirme superioritatea constituţiei în faţa  oricărui regulament  parlamentar. În acelaşi timp, Curtea nu poate evita să se refere la   constituţionalitatea  gesturilor care se produc într-un parlament care  îşi alege  preşedinţii în mod neconstituţional .  Modalitatea de convocare şi de stabilire a ordinii de zi  poate face obiectul unei examinări la nivelul Curţii.

Simplificând, misiunea Curţii, în acest moment politic , este aceea de a repune  evoluţiile în  cadrele trasate de constituţie şi de legi.  Ca niciodată în trecut, Curtea Constituţională are menirea de a acţiona ca un gardian al constituţiei.  Suveranitatea unei majorităţi din camere nu se poate  manifesta în afara constituţiei. Votul politic din camere nu poate anula întregul set de garanţii destinate să asigure supremaţia constituţiei şi echilibrul dintre puteri.  Suspendarea preşedintelui nu se poate consuma  cu ignorarea, completă, a  Curţii Constituţionale.

Încă o dată, identitatea persoanelor implicate ca ţinte concrete în acest asalt instituţional   are , acum, o importanţă secundară. Orice schimbare politică operată de camere  este ilegitimă în măsura în care se fondează pe  excluderea constituţiei.  Suveranitatea naţiunii nu poate fi separată de această încredere în posibilitatea unei constituţii, oricât de imperfectă şi de perfectibilă, de a ne oferi acel spaţiu de dialog şi de tranşare a conflictelor.

Citeste tot articolul si comenteaza peContributors.ro 

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1218 vizualizari

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by