Aceasta intrebare devine din ce in ce mai importanta in contextul suspendarii presedintelui Traian Basescu. Acel 10% care s-a mobilizat la alegerile locale pentru a-l vota pe Nicusor Dan si care insumeaza cel putin 50.000 de romani, doar in Bucuresti.

Vlad MixichFoto: Hotnews

Au fost activi in urma cu o luna printr-un vot de protest indreptat impotriva gastilor politice din Romania. Aceleasi gasti politice care ne otravesc acum mintile cu scandalul generat de imensa lor pofta de putere. Vor accepta cei 10% sa se lase inghititi din nou (fara sa cracneasca) de gaura neagra care este stomacul clasei politice romanesti?

Economistii sunt speriati, presa occidentala e revoltata, liderii de la Bruxelles sunt ingrijorati, leul se prabuseste. In plina criza europeana, Romania este o tara blocata de cafteala politica. Si noi? Noi abia mai respiram. Iar senzatia de sufocare nu vine din loviturile pe care partidele si le aplica in mijlocul catftului.

Caci celor 10% nu le pasa de politica de partid, ci de zdrobirea, calcarea in picioare cu tupeu a unor reguli castigate cu greu in anii care au trecut de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Asta ii (ne) sufoca pe toti: de uimire, de indignare, de frica.

Institutii si reguli importante au fost transformate in simple jucarii ale razboiului politic. Toate s-au intamplat in ultima saptamana si trebuie amintite si reamintite de oricate ori avem ocazia. Aici nu e vorba de politica mica de partid, ci de politica mare, cea care conteaza, care ne influenteaza direct prezentul si viitorul.

  • Schimbarea nemotivata a structurii unei institutii importante cum e Monitorul Oficial, trecuta direct in subordinea Guvernului pentru a putea fi folosita ca unealta in razboiul politic, ii ia in deradere pe toti romanii care cred ca intr-o tara civilizata  regulile trebuie aplicate
  • Dizolvarea unei comisii academice independente in timp ce aceasta se intrunise pentru a judeca plagiatul lui Victor Ponta ii arunca in ridicol pe toti universitarii onesti din Romania.
  • Ignorarea deciziilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a judecat ca definitiva incompatibilitatea a doi parlamentari USL, transforma in caraghioslacuri toate deciziile magistratilor si actiunile procurorilor romani.
  • Modificarea legii de functionare a Curtii Constitutionale de catre Guvern (prin ordonanta de urgenta) pentru a putea fi folosita ca unealta in razboiul politic transforma Constitutia Romaniei in hartie de sters fundul politicienilor constipati.

Toate sunt masuri fara precedent luate in Romania, de cand am intrat in Uniunea Europeana. Sunt fapte grave in fata carora schimbarea unor politicieni cu altii in fruntea camerelor Parlamentului sunt niste detalii dintr-un marunt razboi politic.

Nu lui Ponta, Antonescu sau Basescu trebuie noi sa le purtam de grija. Ci universitarilor care au avut curaj sa-i spuna in fata FURT lui Victor Ponta. Judecatorilor care au avut verticalitatea sa-i spuna HOT lui Adrian Nastase. Si, in general, tuturor institutiilor care au transformat in realitate visul ca LEGEA SE APLICA EGAL TUTUROR.

Ce vor face acum cei 10% care au iesit la vot in iunie? Scriam ca in urma votului de atunci am constatat ca existam si noi, ca suntem cateva zeci de mii, cat un stadion plin la Steaua care urla m*** Dinamo. Dar acum, va striga ceva acest 10% occidental, bine educat si influent? Da, influent, pentru ca o tara este trasa inainte doar de acel procent de 10% care gandeste liber si spera ca, intr-o zi, isi va putea schimba tara in bine.