Cuprinsi in viltoare tumultoasei noastre vieti publice interne si europene, aproape ca nici nu am observant, ieri, anuntul consortiului Shah Deniz II (British Petroleum, Socar, StatoilHydro) privind decizia de a alege proiectul Nabucco, in noul sau concept, drept ruta de transport catre Europa pentru gazul ce urmeaza sa fie produs in Azerbaijdan.

Razvan Eugen NicolescuFoto: Hotnews

Decizia luata este un mare pas inainte catre realizarea Nabucco deoarece investitorii in proiect au acum o doza mare de certitudine ca exista gaz ce poate fi transportat prin aceasta conducta.

Proiectul Nabucco reprezinta mai mult decat un simplu proiect de infrastructura energetica. El reprezinta un adevarat simbol al dorintelor europenilor de independenta si securitate energetica, asa cum opera lui Verdi cu acelasi nume a reprezentat, in secolul XIX, un simbol al luptei popoarelor pentru libertate.

Ce inseamna decizia de ieri si acest proiect de gazoduct pentru Romania?

Se deschide, in primul rand, posibilitatea accesului la noi surse de gaz pentru piata romaneasca cu un efect benefic pentru functionarea pietei de gaz romanesti intr-o maniera cat mai concurentiala, benefica consumatorilor romani.

Proiectul Nabucco inseamna, de asemenea, posibilitatea unor investitii semnificative in Romania. Peste un milliard de euro vor fi investiti la noi in tara tinand cont de faptul 470 km (mai mult de un sfert) din lungimea proiectului sunt pe teritoriu romanesc, cu noi locuri de munca create de aceste investitii si efecte indirecte pozitive asupra economiei romanesti.

Inseamna si un succes al diplomatiei romanesti care a sustinut Nabucco sincer, deschis si constant, fara ambiguitati si jocuri duble, a dilplomatiei care crezut si evaluat corect sansele de realizare a acestui proiect.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro