Astazi scaunul conteaza cel mai mult. Pentru ca el reprezinta insemnul puterii. Pe Animal Planet am vazut cum lupul tanar este recunoscut de haita ca fiind noul sef, atunci cand incaleca cea mai tanara si fertila femela din grup. Scaunul este femela politicianului roman. Cine este cel care a incalecat astazi scaunul de la Bruxelles nu are o prea mare importanta pentru poporul roman. Dar pentru haita conteaza. Enorm.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu, Deutsche Welle

Ca reprezentantul Romaniei la Consiliul European se numeste Victor Ponta sau Traian Basescu nu e important in logica negocierilor europene. Dar nu pentru ca Romania n-ar conta deloc acolo, ci pentru ca popularii europeni detin majoritatea in Consiliu cu sau fara Traian Basescu. Pentru ca firul incins al negocierilor de la Bruxelles priveste in special tarile din zona Euro. Si pentru ca pe tema de maxim interes pentru Romania – banii alocati politicilor de coeziune incepand cu 2014 – s-au stabilit deja pozitiile intr-o intalnire a unui grup consistent de state (asa-numit “Prietenii Coeziunii”), care a avut loc la inceputul lunii chiar la Bucuresti.

Asadar pozitiile noastre sunt deja fixate pe temele care ne ard, in rest vocea Romaniei fiind doar o parte dintr-un cor mai amplu, nicidecum solista.

Si atunci de ce scaunul de la Bruxelles e atat de important? Pentru ca reprezinta consfintirea preluarii puterii. In plan simbolic, scaunul de la Bruxelles e analog firmanului pe care sultanii il dadeau unui nou domnitor roman. Acesta se intorcea in tara cu decretul imperial si toti boierii stiau cui sa se inchine. Fotografia de familie in care Victor Ponta va aparea alaturi de “sultanii” Uniunii Europene va fi vazuta si de cel mai prapadit boiernas de tara care, incepand de astazi, va sti cui sa se inchine. Si de aceea toata chestiunea reprezentarii la Bruxelles e importanta pentru haita, nu si pentru noi.

Asta s-a vazut inclusiv in discutiile din aceste zile de la televiziuni. Eram ieri intr-un studio si vedeam pe ecranele din spatele moderatorului talk-show-urile de la toate celelalte posturi de stiri. In fiecare secunda, aproape 30 de oameni explicau tarii de ce judecatorii de la Curtea Constitutionala sunt vanduti politic – (uitand ca jumatate sunt numiti de PDL si cealalta jumatate de USL). Explicau tarii de ce Ponta atenteaza la statul de drept, incalcand deciziile unei curti formate din judecatori numiti politic (de catre toate partidele, repet). Explicau tarii de ce incalca Basescu Constitutia (o constitutie vaga si scrisa prost – pentru curiosi vezi art. 80 si 91) daca se va incapatana sa mearga el la Bruxelles. Cu totii explicau tarii, dar tarii nu-i mai pasa de inclestarea din haita. Caci o tara condusa de lupi oboseste repede.

Ministerul de Externe al Romaniei, solicitat de Gandul sa explice pozitia Romaniei pe temele importante de la Bruxelles, nu “a reusit sa proceseze informatiile” pentru a-si face datoria esentiala fata de poporul din banii caruia traieste: sa-l informeze. A facut-o deja Cristian Ghinea intr-un articol excelent, dar el nu este nici angajat al MAE, nici platit din taxe. Nimeni, dar nimeni dintre inaltii “oficiali” ai statului roman nu s-a obosit in aceste zile sa explice tarii de ce e important pentru noi Consiliul de la Bruxelles (caci este cu adevarat important). Nu a facut-o nici majoritatea televiziunilor de stiri (aruncati o privire in media europeana si veti sesiza uriasul contrast), preocupate sa ne explice inclestarea haitei. Dar pe noi nu ne mai intereseaza haita. Ne-am saturat de ei. Latratul lor ne-a ametit si obosit.

Si chiar in aceasta oboseala se ascunde cel mai mare pericol al Romaniei de astazi. Ii priveam ieri, de la balconul Parlamentului, pe lupii imbracati in costume. Latrau unii la altii, se harjoneau, Hrebenciuc maraia amenintator catre un batran lup UDMR, Sorina Placinta isi taraia coada ranita pe-un culoar, Olguta-Vasilescu facea tumbe invingatoare peste banci, Elena Udrea lipsea ascunsa pe cine stie unde, Catalin Voicu se odihnea cu botul manjit de procese. Era haita binecunoscuta dar ceva, inca greu sesizabil, se schimbase.

Oricat de cruzi si sangerosi, oricat de hamesiti, lupii au stat in ultimii ani in padure. Ieseau din cand in cand sa ne fure oile din curte, uneori infulecau si cate o vaca grasa, dar siliti de cateva reguli se intorceau apoi la ei in codru. Dar astazi vin semne din ce in ce mai multe ca lupii vor sa intre peste noi in casa.

Imi spunea cineva, ieri, ca schimbarea politica a sefului unei institutii cu omul partidului care vine la putere e fireasca. Asa si este, e un fenomen democratic intalnit pretutindeni. Dar intr-o democratie normala sunt schimbati doar oamenii, nu si institutiile.

Pentru haita scaunul e cel mai important. Pentru noi, cea mai importanta este existenta unor institutii care sa functioneze dupa cateva reguli previzibile. De ce? Pentru ca aceste reguli sunt gloantele care pot opri lupii. Nu glontul de Smith&Wesson este cel care l-a ranit grav pe Adrian Nastase, ci glontul regulilor tras de o institutie functionala.Sorin Ovidiu Vantu, Corneliu Iacobov, Catalin Voicu, Antonie Solomon, sunt alti lupi raniti mai grav sau mai putin de un astfel de glont.

Dar in ultimele zile, dinspre liziera padurii, acolo unde sta de paza avangarda societatii civile, au inceput sa se auda strigate din ce in ce mai alarmate. Chiar si oamenii foarte critici in trecut la adresa guvernelor PDL, par acum speriati de ce se intampla (Alina Mungiu Pippidi este doar un exemplu). De ce? Pentru ca lupii au inceput sa atace regulile, cele atat de greu castigate si puse in miscare, cele atat de importante pentru noi si atat de periculoase pentru ei.

Se cheama ca o tara e civilizata atunci cand functioneaza dupa niste reguli previzibile, aplicate in mod egal tuturor. Ce este o tara fara reguli? O haita! Stiu ca ati obosit, am obosit si eu, dar zic sa fim atenti: vin lupii!

PS. As fi vrut sa scriu astazi despre noul proiect al legii sanatatii si despre modul civilizat in care Ministerul Sanatatii a comunicat deocamdata pe acest subiect (nu intre Craciun si Revelion, ca la fostul proiect). Cand un ministru din guvernul Ponta este de laudat, sa nu ne sfiim. Mai ales ca, pana acum, ni s-au oferit extrem de putine ocazii sa o facem.