De ce ministrul de interne, Ioan Rus, a sunat personal un viitor detinut ca Adrian Nastase ca sa negocieze cu el conditiile punerii in executare a sentintei de condamnare? In ce tara din lume un ministru apeleaza infractori condamnati definitiv, chiar daca e vorba de fostul sau sef? In treacat fie spus, grupul de la Cluj l-a dat jos de la varful PSD in 2006. Sa zicem ca Rus a incercat sa evite scene ridicole cu mascati sarind gardul fostului premier, imagini care ar fi ajuns, cum zice, la CNN. Are ceva sens, dar nu e treaba ministrului sa se ingrijeasca de PR-ul unui detinut.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Treaba fiecarui infractor cum intelege sa interactioneze cu institutiile statului. Rus avea datoria sa se asigure ca mandatul instantei e pus in aplicare dupa lege. Atat si nimic mai mult. Apoi, daca tot a avut presimtiri sumbre, de ce ministrul de interne nu le-a trimis de urgenta avertizari politistilor de la urmariri? De ce prima sa grija a fost sa-i sune pe Victor Ponta si Traian Basescu? Nu era mai firesc sa-si puna in garda subordonatii, politistii trimisi sa puna in executare sentinta? Nu trebuia sa-si ia precuatii mai ales ca stia ca-i trimite in casa unui vanator obisnuit cu tragaciul?

Potrivit unor surse judiciare, n-a facut-o. Cand a intrat in blocul din Zambaccian cu mandatul de executare in mana, politistul care avea sa-l salveze pe Adrian Nastase nu stia ca se expune unui potential pericol. Habar nu avea ca urma sa ridice un infractor bantuit de ganduri suicidare, adica in stare de orice. Altfel spus, ministrului Rus i-a trecut prin cap sa trimita o ambulanta in apropierea casei fostului premier, dar nu s-a mai gandit si la viata propriilor angajati. In schimb, i-a trecut prin creanga mintii sa-i trimita civil, sa nu-i prabuseasca si mai raul moralul lui AN.

Nu putem evita apoi o comparatie. De ce nu l-a sunat ministrul de interne si pe Sorin Ovidiu Vantu, trimis si el la odihna un an de zile in plina dramoleta Nastase? Paranteza: ce ghinion pe Vantu sa mearga la puscarie ca un borfas de rand, fara niste tocsouri sanatoase care sa-l caineze! Asadar, de ce nu l-a abordat ministrul de interne si pe SOV, sa-l intrebe daca doreste masina cu geamuri fumurii sau normale? De ce s-a l-a sfatuit si pe el sa deschida garajul pentru a nu mai navali mascatii ca data trecuta cand i-au impuscat in picior cainele batran si orb. De ce pentru SOV n-a fost pregatita nici o ambulanta, poate omul chiar avea nevoie?

A nu se intelege ca SOV merita vreun tratament special, ca pledam aici pentru favoruri aplicate marilor penali. Dar de ce a avut parte de atentii speciale Adrian Nastase? Doar pentru ca a fost premier, coleg de guvern cu Rus? Sa-i construiasca atunci Titus Corlatean un penitenciar privat, dupa schitele de la Cornu, sa se simta ca acasa.

P.S. Off topic - Ia cititi aici presimtiri sumbre. Victor Ponta, in 2010: Il respect pe Nastase, dar el stie ca daca apesi pe tragaci nu mai aduci glontul inapoi