Decizia Curtii Supreme reprezinta o victorie intr-adevar istorica a statului de drept impotriva coruptiei, abuzurilor si faradelegii. Este o premiera in lumea post-comunista din fostul Bloc Sovietic (nu ma refer la fosta URSS). Obsedat de imaginea sa istorica, Adrian Nastase a fost victima voracitatii sale proverbiale, a unei incotrolabile arghirofilii si a unui apetit nepereche pentru putere. Guvernul Nastase si-a propus mexicanizarea Romaniei. Guvernul Ponta, urmasul sau, urmareste acum sa transforme tara in Belarus.

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

Lider al PSD, fost candidat prezidential, fost prim ministru al tarii, fost ministru de externe, dl Nastase putea intra onorabil in istoria post-comunismului romanesc. N-a facut-o, ostatec fiind al unui auto-distructiv, devorant si debordant hybris. Client consecvent al lui Ion Iliescu, dl Nastase l-a servit pe acesta in toate actiunile menite sa submineze pluralismul. Pacat. Ca si Iliescu, a ajuns sa creada in propria-i infailibilitate. O eroare care, iata, a ajuns sa-l coste enorm.

Adrian Nastase se pretinde socialist, ca si disciplul doctoral si ideologic, Victor Ponta. In realitate, il lasa rece doctrina socialista. Ideile sunt pentru el, ca si pentru Victor Ponta, un simplu paravan pentru atingerea telurilor politice. Inteligent, oricum mult mai inteligent decat amintitul doctorand cu doctorat dubios, n-a stiut sa se fereasca de atractia luxului si a parvenitismului exhibitionist.

Personaj paradoxal, ca si ciudata tranzitie pe care a ajuns sa o simbolizeze, Adrian Nastase a ajuns sa se confunde, spre nenorocirea sa, dar si a atator romani, cu sistemul ticalosit. Nu, nu este victima “dictatorului”. Profesor de drept, dl Nastase stie ca justitia independenta nu poate fi calcata in picioare. Va avea acum ragazul necesar sa mediteze la marile sale erori. A crezut ca inlaturarea guvernului Ungureanu il va salva, a sperat ca fostul sau doctorand, uns premier de el, de Iliescu, de Antonescu si de Voiculescu, va manevra cumva lucrurile, a lucrat intens pentru cumpararea de voturi parlamentare. S-a inselat. Intre timp, cu un Doktorvater trimis dupa gratii, a sosit din plin momentul ca micul Groza, vorba lui Crisian Preda, doctorul Ponta sa-si pregateasca succesiunea la guvern.

Comenteaza peContributors.ro