Demiterea intempestiva si lipsita de orice explicatii a respectatului istoric Dorin Dobrincu din functia de director al Arhivelor Nationale ale Romaniei indica, daca mai era nevoie, liniile de forta ale restauratiei. Argumentele falacioase ca Horia Patapievici, Ioan Stanomir ori subsemnatul am fi “pacatuit” cumva prin scrierile noastre si ca acum “platim” pentru cuvintele dure rostite la adresa liderilor USL, devin flagrant caduce in cazul lui Dorin Dobrincu. Istoricul a fost constant neutru in luarile sale de pozitie publice. Mai mult, a ajuns la conducerea Arhivelor in urma unei propuneri venite dinspre PNL (daca nu ma insel, chiar din partea lui Marius Oprea). Este drept ca la un moment dat, in 2008, ministrul de interne PSD-ist a vrut sa-l demita. A intervenit personal presedintele tarii, la solicitarea unora dintre consilieri si a mea, iar Dorin Dobrincu a ramas director al Arhivelor (informatia a fost recent data publicitatii de Cristian Preda).

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

Este limpede ca se produce o uniformizare de tip totalitar. Este de notat ca Horia Patapievici, Dorin Dobrincu, Ioan Stanomir, Cristian Vasile si cu mine am fost implicati direct in scrierea Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Ion Iliescu ne-a numit “un grup de scribalai” care se ocupa cu “falsificarea istoriei”. Nu cred ca aceste revocari din functii si atacuri dirijate sistematic de la “centru” sunt intamplatoare. Este vorba de efortul de a reimpune monopolul ideologic al stalinismului national asupra istoriei contemporane a Romaniei. Este o actiune revansarda careia trebuie sa i se raspunda fara urma de timiditate.Suntem martorii unui asalt impotriva istoriei netrucate a regimului ilegitim si criminal. Prin destituirea lui Dorin Dobrincu din fruntea Arhivelor Nationale se urmareste stoparea brutala a revolutiei arhivelor.

Victor Ponta pedepseste si rasplateste in functie de comenzile patronatului si clientelei. In cazul Dobrincu, se pare, ministrul Ioan Rus a inlaturat un exceptional istoric si un admirabil manager pentru a face loc unui apropiat al sau. Voi urmari ce se intampla si voi scrie. Pentru moment, ii indemn pe cititori sa-si ridice vocea impotriva samavolniciei si sa lupte, fie doar si prin semnatura, impotriva noii glaciatuini. Semnand petitia, semnam in favoarea propriei libertati. Semnam imptriva restauratiei. Semnam impotriva amneziei.

Cea mai clara si transanta formulare a rolului lui Dorin Dobrincu si a nefastei semnificatii a acestei demiteri abuzive o ofera profesoara Katherine Verdery de la City Unversity of New York (CUNY), co-autoare, impreuna cu profesoara Gail Kligman de la University of California din Los Angeles (UCLA) a magistralei lucrari “Peasants under Siege: The Collectivization of Romanian Agriculture, 1949-1962″, aparuta la Princeton University Press in 2011:

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro