Cred ca tocmai am descoperit o metoda extraordinara de a frauda alegerile prin cumpararea voturilor. Conform Circularei nr. 533c/28.05.2012 a BEC, un vot este considerat ca fiind valabil exprimat, printre alte situatii, si atunci cand "stampila cu mentiunea VOTAT este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt inscrise diverse mentiuni ale alegatorului (votul este considerat valabil indiferent de mentiunile inscrise pe buletin)". Textul din paranteza este extrem de important, scrie Claudiu pe blogul La coltu' strazii.

Bun, sa zicem ca eu sunt Candidatul Petrica dintr-o comuna oarecare si am promis votantilor 100 de lei pentru fiecare vot pentru mine. Oamenii din comuna se duc frumos la vot, voteaza pentru mine si scriu pe buletinul de vot ceva de genul "Eu, Xulescu Ygreceanu, am votat pentru candidatul Petrica si doar pentru acesta." Toate aceste voturi, conform circularei de mai sus, vor fi valide. Mai mult, daca votantii vor fi acuzati de vanzarea votului, pot sustine ca au facut acea insemnare pentru a se asigura ca nimeni nu le va anula votul prin aplicarea unei a doua stampile (desi, atata vreme cat legea nu le interzice sa isi puna numele pe buletinul de vot, ce fac ei este perfect legal).

Prietenul meu, Fanica, este in comisia de numarare a voturilor si noteaza pe o lista numele tuturor celor care au votat pentru mine, astfel incat sa le pot da cei 100 de lei promisi. Elimin astfel metode mai complicate si mai putin sigure, de genul fotografierii buletinului de vot, suveicii etc. O metoda simpla si eleganta de a cumpara voturi. Am interpretat corect?

Citeste si comenteaza pe blogul La coltu' strazii.