Cred a ca ministrul Pop n-a aflat, ori a uitat, ca in Romania seful statului a condamnat dictatura comunista drept ilegitima si criminala. Dl Crin Antonescu a semnat “Declaratia de la Praga”, document esential, initiat de Vaclav Havel, care cere decomunizarea. Am citit lista noilor numiti in Consiliul National de Etica, institutia decisiva in evaluarea situatiilor de posibila frauda academica, inclusiv a plagiatelor, si constat ca printre aceia care, “cu voia ministrului Pop”, se gasesc pe lista figureaza dl Paul Dobrescu, profesor la SNSPA, fost rector, fost redactor, cred ca si sef de sectie, al revistei teoretice si politice a CC al PCR, “Era Socialista”. A fost un functionar de seama in chiar templul ideologiei comuniste. Ideologia pe care a propagat-o in “Era Socialista” a fost fundamentul sistemului ilegitim si criminal. Asadar ministrul Pop a numit in aceasta suprema instanta etica un fost activist ideologic al PCR, angajat ani de zile si platit sa sustina tezele oficiale, sa participe cu contributii proprii la mascarada grotesca a cultului lui Ceausescu. Sincer, cred ca prezenta d-lui Dobrescu ridica serioase probleme de credibilitate pentru acest for. Atunci cand ministrul Daniel Funeriu a numit la Comisia Nationala pentru UNESCO pe dl Ani Matei, fost presedinte al UASCR, azi profesor la SNSPA, au urmat legitime proteste si propunerea fost retrasa. Sper ca dl ministru interimar Pop sa urmeze precedentul creat de dl Funeriu.

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

Am avut ocazia sa scriu inca din anii 80 despre dl Dobrescu, intr-un articol transmis la “Europa Libera”. Articolul, intitulat “Dialoguri ratate, confruntari iluzorii”, poate fi citit in volumul meu “Scopul si mijloacele. Eseuri despre ideologie, tiranie si mit”, aparut la editura Curtea Veche in 2004, pp. 73-77. Deci dl Dobrescu stie opinia mea despre rolul sau in acea perioada.

Era vorba de cartea sa despre tehnocratie, o critica a acestei directii din gandirea politica occidentala in momentul in care amatorismul cel mai feroce distrugea economia, invatamantul, stiinta si cultura romaneasca. Atunci cand asteptai sa fie elogiat rolul expertilor, dl Dobrescu se situa pe pozitia opusa. Activist ideologic el insusi, lua partea activistilor ideologici in ceea ce sovietologia a numit conflictul dintre “red” si “expert”. Concluzia mea despre volumul d-lui Dobrescu era: “Cartea publicata de Editura politica ramane insa cu desavarsire exterioara problematicii veritabile pe care ar fi trebuit sa o investigheze, ea staruie in clisee ofilite si prejudecati ideologice obtuze”. (p. 76)

Veti spune, poate, ce conteaza? Poate ca dl Dobrescu era doar un cercetator la Centrul de Sociologie al Academiei de Stiinte Sociale si Politice ori la vreo alta institutie de cercetare. Nu a fost. Nu, domnia sa era pe atunci redactor, probabil chiar sef de sectie la revista “Era Socialista”, organ teoretic si pollitic al CC al PCR. Era membru al nomenklaturii ideologice. Redactorul-sef al revistei, ca si redactorul-sef al “Scanteii”, era asimilat ca rang cu adjunct de sef de sectie la CC al PCR. Numeam in acel articol revista “Era Socialista” o “sinteza hagiografica periodica”. Daca s-ar fi adoptat Legea Lustratiei, dl Dobrescu ar fi fost lustrabil, ca activist platit in aparatul ideologic de varf al PCR. ”Era Socialista” era centrul logocratiei comuniste. Avem de-a face cu un caz tipic de ceea ce politologia numeste conversia nomenklaturii (v. studiile cercetatoarei Raluca Grosescu de la IICCMER pe acest subiect). Isi poate imagina cineva un fost redactor la “Volkischer Beobachter”, organul NSDAP, ajungand membru intr-un Consiliu National de Etica in RFG?

Marele ganditor polonez Leszek Kolakowski a spus ca minciuna este “sufletul nemuritor al comunismului”. Dl Paul Dobrescu a primit simbrie de la partid, ani si ani, pentru a minti. Ce cauta el in Consiliul National de Etica intr-o tara in care au murit peste o mie si o suta de oameni pentru ca au avut curajul sa iasa in strada si sa ceara o Romanie fara comunism, fara minciuni? Chiar nu exista limite?

Este interesant ca pe CV-ul sau nu apare afilierea cu “Era Socialista”, ca si cum dl Dobrescu s-ar fi nascut profesional in anii 90. N-am observat pe CV nici faptul ca a fost la un moment dat, daca nu ma insel, consilier al presedintelui Ion Iliescu.

Nu vreau sa se deduca din cele scrise aici ca dl Dobrescu nu ar fi un profesor competent. Poate ca este. Vreau doar sa spun ca acest CV este incomplet, ca nu mentioneaza functia avuta la “Era Socialista”si, eventual, articolele scrise in acea publicatie care, oricum am privi lucrurile, nu era o revista studenteasca ori una de cultura. Pentru cititorii mai tineri, precizez ca “Era Socialista” (fosta “Lupta de clasa”), era tribuna de unde se dadea linia partidului in chestiunile teoretice esentiale. Dl Dobrescu a fost un ideolog al PCR, este un fapt. A scris ce dorea partidul si a fost rasplatit pentru aceste servicii. A lucrat in sanctuarul ideologic nu un an sau doi, ci, daca nu gresesc, aproape doua decenii. Care decenii au disparut fara urma din CV. Iata-l rasplatit, inca o data, de catre “cel mai cinstit guvern”. Precizez ca nu am scris in viata mea in revista aceea, nici articole, nici recenzii.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro