Precizez de la bun inceput ca nu discut despre ce se intampla in Siria. Siria este un caz foarte dificil pentru toate marile cancelarii ale lumii iar Romania este intr-o situatie speciala. Din cel putin trei motive pe care nu le voi expune, scrie Sorina Matei, pe blogul ei.

Eu vorbesc strict despre o procedura. Expulzarea unui sef de misiune sau declararea lui persona non grata cred ca este cea mai dura sanctiune diplomatica. Echivaleaza cu ruperea relatiilor dintre doua state. Sanctiunea se poate face pe cazuri punctuale, de relatii bilaterale, sau pe decizii mai largi, ce pot implica mai multe state.

Ce s-a intamplat in ultimele zile in cazul Siriei, cred ca este clar pentru toata lumea ca vorbim despre o decizie mai larga - ce implica un decident sau un grup restrans de decidenti - si o sanctiune comuna, dura, tip semnal, ce este aplicata progresiv de ANUMITE grupuri de state.

Ce am facut noi:

Marti, in ziua majorei ofensive diplomatice (primul grup de 11 state - printre cele mai puternice, state care au anuntat expulzarea sefilor de misiuni sirieni), noi l-am convocat la MAE pe insarcinatul cu afaceri. A discutat cu Dan Petre. Nimic despre expulzare. Doar ca Petre condamna ferm violentele, MAE roman face apel ca acestea sa inceteze, vrea punerea in aplicare a rezolutiei ONU si sustine misiunea de observare. Ar fi fost culmea sa n-o sustina, pentru ca avem si noi cativa romani in UNSMIS. Repet, nimic de expulzare. Marga era in Israel.

Joi dimineata, proaspat coborat din avion, Andrei Marga anunta pe TVR Info ca a trimis presedintelui si premierului propunerea de expulzare a ambasadorului sirian din Romania si de rechemare a ambasadorului roman de la Damasc. Concluzie logica: cei 15.000 de romani din Siria pot sa ramana acolo. Pe Marga nu-l prea intereseaza. Eventual, sa vina pe jos, singuri, in sir indian. Sau, cand ministrul roman de externe isi va da seama ce inseamna 15.000 de romani blocati in Siria, domnul Marga il va suna de pe mobil, eventual din Israel, pe Bashar al Assad, si-l va ruga sa organizeze un pod aerian. Bashar, evident, se va executa imediat. Iar Marga va pilota toate avioanele Hercules si Spartan si tot el se va ocupa si de formalitatile de imbarcare.

15.000 de suflete. Drame, familii mixte, copii, complicatii, pasapoarte ... Imi amintesc de cum a fost Libanul. Dificil.

Tot joi insa, dupa pranz , premierul Ponta, intr-o pozitionare mai cerebrala, a spus ca ar fi de acord cu expulzarea ambasadorului sirian dar, referitor la retragerea ambasadorului roman, trebuie avut in vedere ca in Siria sunt multi romani.

Joi- presedintele Basescu n-a dat niciun semn pe aceasta tema, lasandu-l indirect pe Marga in ofsaid si dand intr-un fel de inteles ca, deocamdata, nu e momentul unei asemenea pozitionari ferme.

Ca atare, tragem linie: in trei zile, avem patru pozitionari care se bat cap in cap, doua actiuni asemenea, trei decidenti cu trei pareri ce par a fi diferite. Si nicio pozitie clara, ferma si fara echivoc a statului roman pe tema Siria.

Ambasadorul sirian- care nu e deloc un oarecare - ce-o fi inteles astazi oare? E expulzat, nu e expulzat, mai asteapta?

La fel si ambasadorul nostru...La fel si cei 15.000 de romani. Ce-or fi inteles?!

In consecinta, ca un jurnalist pasionat de politica externa, cred ca domnul Marga ori si-a propus sa nu invete o iota de uzanta diplomatica- pentru ca de politica externa nu poate fi vorba deocamdata, ori scopul sau in viata este sa faca gafe diplomatice in serie.

Pentru ca, in caz ca nu a aflat, indiferent care ar fi animozitatile interne, pozitia oficiala a unui stat nu se exprima asa in cazul unor decizii diplomatice. Mai ales in cazul celor dure. Nu se vorbeste pe 100 de voci, nu se trimit depese, nu suni la tv si spui ca ti-a venit tie o idee sau...doua. Intai se ia decizia comuna- intre decidentii interni, oricine ar fi ei si oricare ar fi decizia - iar apoi convoci ambasadorul tarii respective si ii pui in vedere ca are 72 de ore sa paraseasca tara. Sau faci o conferinta de presa si anunti in mod public decizia statului.

Ma intreb: pana la aceasta ora cand scriu, ministrul roman de externe, domnul Marga, are habar care este pozitia oficiala a Romaniei, a statului roman, in cazul Siria?

Comenteaza pe blogul Sorinei Matei.