Tupeul și aroganța guvernanților încep să depășească limita suportabilului.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

Toată lumea, mai puțin sindicatele, a salutat OM dat de ministrul Daniel Funeriu și alți miniștri, prin care cotizațiile membrilor de sindicat nu se mai opreau pe statul de plată. Ce obligație are statul să joace rol de casier sindical, să le trimită lunar în conturi milioane de euro? Fără comision, fără vreun interes, altul decât acela de a le capta bunăvoința, să nu facă greve și manifestații? Mai mult, erau colectate cotizatii si de la nemembri de sindicat, fara voia acestora, in baza unui Contract Colectiv de Munca, la care acestia, nemembri de sindicat, nu erau parte.

Ei bine, acum două zile, actualii miniștri au modificat OM dat de ministrul Funeriu, revenind la reținerea pe statul de plată a cotizațiilor sindicale.

Partea bună a OM este că salariații trebuie să facă în prealabil o cerere prin care să-și exprime acordul pentru această oprire a cotizației direct pe statul de plată. S-ar putea ca sindicatele să aibă o surpriză, dacă directorii nu-și exercită influența și amenințările.

Justiția și-a spus cuvântul, la procesul intentat de sindicate pe această speță: statul, școlile, instituțiile, nu au nicio obligație să joace rol de casier al sindicatelor, să ia banii salariaților și să-i vireze în conturile sindicatelor. Nici măcar costurile de administrare, Ordinele de Plată, timpul pierdut de funcționari ai statului în vederea îndeplinirii acestor ordine, nu sunt acoperite în vreun fel.

Se pare ca încasările sindicatelor scăzuseră dramatic, cu 70%, ceeace spune ceva despre apetitul membrilor de sindicat de a susține finaciar conduceri de sindicat, care, uneori, așa cum s-a văzut, iau drumul pușcăriei.

Sindicalistul tot sindicalist.

Ministrul Educației, Liviu Marian Pop, a emis, împreună cu alte ministere ORDINUL COMUN înregistrat la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului cu nr.4271/29.05.2012, la Ministerul Administrației și Internelor cu nr.1116/29.05.2012 și la Ministerul Finanțelor Publice cu nr.755/29.05.2012 privind modificarea Ordinului comun al acelorasi ministere din 2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal în învățământul preuniversitar de stat, publicat în MO al României, partea I, nr. 772/01.11.2011. In acest mod se revine la reținerea cotizației de sindicat pe ștatul de plată.

Partea gravă este că ministrul interimar Liviu Marian Pop este în proces cu sindicatele, pe această speţă, urmând să se judece recursul. Interesele cui le apără, dacă a şi satisfăcut cererea sindicatelor, neobligat de instanţă? Adică de bună voie și nesilit de nimeni.

Premierul Victor Ponta, care a numit actualul ministru interimar, are ultimul cuvânt. Trebuie să constate că statul nu are obligația să devină casier al sindicatelor. Și să mai cheltuie și bani pentru a juca acest rol. Ce amestec are statul în politica de colectare a cotizațiilor sindicale, atunci când acestea, sindicatele, se vădesc impotente în a-și colecta singure cotizațiile de la proprii membri?

Numirea ministrului de la Educație s-a făcut cu scandaluri, unul după altul. Nu trece o săptămână să nu apară alte scandaluri.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro