Mihai Razvan Ungureanu a revenit in spatiul public, cu un interviu lejer la B1TV. Am urmarit discutia, mi s-a parut slaba. Moderatorul a fost slugarnic, iar invitatul fara vana. MRU a evitat orice declaratie transanta si s-a ascuns dupa insinuari si vorbe cu multe sensuri. Apoi, in plin an electoral, si-a "devoalat" planurile de viitor: va face un ONG pentru coagularea dreptei adevarate. Iar ONG-ul asta va colabora cu partidele de dreapta credibile, adica cu PDL, UDMR si, de ce nu, PNL, al carui membru MRU inca mai este, dar se gandeste serios sa demisioneze.

Sa fim bine intelesi: mie imi place MRU. Cu tot trecutul lui la SIE, a fost un prim-ministru decent. Ca prezenta publica este mult peste Ponta, ca sa ne uitam doar la posibila concurenta de stanga, si este o imbunatatire semnificativa fata de vechea garda de politicieni. Mai mult, cred ca MRU e sincer in intentiile lui onorabile si ca are putine lucruri de ascuns - perfect nu e nimeni. Insa ar fi momentul pentru el sa se trezeasca, inainte sa devina un nou talent care a murit speranta.

Daca vrea sa fie unul dintre "analistii" care se plimba seara de seara pe la televizor, gen Cumpanasu sau mai stiu eu care, da, sa-si faca ONG. Daca vrea sa se ocupe de simpozioane cu vorbarie goala, dupa modelul celorlalte ONG-uri ale PDL - ISP, FCD sau CADI - atunci e pe drumul cel bun. Probabil ca va avea momente frumoase cu Turcescu la B1TV, la concurenta cu cuplul Antonescu-Gadea la Antena 3.

Dar daca vrea sa faca politica, MRU trebuie sa isi asume ca face politica, nu altceva. Trebuie sa se alature unui partid existent sau sa formeze unul nou. Impreuna cu partidul sau trebuie sa isi asume decizii, programe, proiecte. Sigur ca e binevenita clarificarea ideologica, dar politica inseamna guvernarea tarii, lucruri foarte concrete, care ne intereseaza pe toti. Mai cu seama in vreme de criza, de la un politician bun asteptam capacitatea de a decide si actiona, nu savanta cuvantari despre ce-i dreapta si ce-i liberalismul (ambele destul de vag definite de Ungureanu, dar sa nu intram in alt subiect).

Eu inca mai sper ca MRU sa insemne un suflu nou in politica. Deocamdata e pe cale sa devina ridicol. Un partid politic inseamna confruntare electorala, intentia clara de a prelua puterea si dorinta de a guverna. Dar Ungureanu, fost ministru de externe, fost sef SIE, fost prim ministru - adica un om care vine direct din cele mai inalte pozitii ale administratiei publice - nu are alta ambitie decat sa isi faca un ONG. E trist si dezamagitor.

Citeste si comenteaza pe blogul La coltu' strazii.