Majoritatea societatii elene dispare...

Timp de decenii, anumite locurile de munca din Grecia au fost ocupate de anumite categorii sociale. Spre exemplu, personalul de curatenie din toaletele de barbati a fost intotdeauna reprezentat de doamne in jurul a 50-60 de ani. Faceau curatenie fara sa acorde atentie la ce se intampla in jurul lor, aratand de parca ar avea intotdeauna o poveste trista de spus. Insa criza economica a schimbat acest "tabu" si multe altele. Acum poti vedea fete tinere si chiar barbati prestand astfel de servicii.

Spitalele elene au vazut zile mai bune. In timpul ultimei perioade exista multe situatii in care pacientii sunt rugati sa isi aduca propriiile lenjerii de pat (!). In acelasi timp nu mai este o stire faptul ca pansamentele si anumite medicamente importante lipsesc din diferite spitale elene.

Platind contributii foarte mari timp de foarte multi ani, grecii erau obisnuiti cu un sistem in care cel putin 75% din costuri erau acoperite. Nu mai este asa. Farmacistii eleni, la un moment dat considerati bogati, se afla in greva de saptamana trecuta. Daca ai nevoie de medicamente trebuie sa platesti toata suma in cash pentru ca Statul nu a mai platit contributiile de luni de zile si nu poate rezolva situatia. Iti vei primi banii inapoi dupa 2 luni.

Grecia are o forta de munca de aproximativ 5 milioane de oameni (mai mult sau mai putin asemanator cu Romania, care are o populatie dubla). Nu numai ca s-a dublat rata somajului in ultimii 3 ani, de la 350.000 la 1.100.000, insa mii de oameni se adauga pe lista in fiecare luna. Profesionistii care erau invidiati in trecut, avocati, dentisti etc., prefera sa isi opreasca activitatea, din cauza costurilor mari.

Taxa pe venit s-a triplat in acest an, in timp ce in ultimii 2 ani s-au adaugat 7 taxe noi pe proprietati. Din iunie, grecii vor trebui sa plateasca o taxa mare lunara, doar pentru a-si pastra casa. Daca un proprietar de apartament mediu in Bucuresti plateste 50-100 Euro pe an (sau mai putin), in Grecia costul se ridica la 600-1.000 Euro.

Mai mult de 2.000 de sinucideri au fost inregistrate in ultimii 2 ani, o cifra inregistrata, in general, pe timp de razboi. Mii de oameni au emigrat si mai multi se pregatesc sa faca acelasi lucru.

Companii sanatoase intra in insolventa pentru ca Staul Elen le datoreaza peste 8 miliarde de Euro.

In timp ce salariile au fost taiate cu 30-50%, o vizita intr-un supermarket demonstreaza ca Grecia ramane cea mai scumpa tara europeana.

Milioane de greci trebuie sa supravietuiasca fara un venit, intr-o tara care impune taxe pe care nu le pot plati, doar pentru a evita concedierea angajatiilor din sectorul public.

Acestea sunt doar cateva dintre semnele ca economia si societatea elene mor. In acelasi timp...

Minoritatea continua sa cheltuiasca

O minoritate continua sa cheltuiasca. Multi proprietari de magazine "uita sa-ti dea chitanta" pentru produsele/serviciile lor si se plang de taxele mari pe care le platesc.

Exista in continuare multi oameni care isi petrec timpul in cafenele din centrul oraselor importante din Grecia, dar este un procent mai mic de 20% din intreaga populatie a tarii.

Pregatirea pentru lupta finala

Anul trecut in august, am scris un articol in care v-am explicat ca in viitorul apropiat vor exista doar 2 abordari la problemele Greciei: cea populista si cea constienta. Toate partidele se definesc prin abordarea lor legata de acordul cu FMI si restul creditorilor. (puteti gasi articolul aici).

Dupa alegerile din mai, cand nu s-a ajuns la nici un rezultat, Grecia se pregateste pentru batalia finala de pe 17 iunie. Tara este, practic, impartita in 2 categorii:

- Populistii sunt adunati, in principal, in jurul Syriza si lui Alexis Tsipras, o coalitie extrema de stanga format din partide mici, cu multe opinii: de la politicieni pro-Europa, pana la fanii lui Mao Zedong, Iosif Stalin, etc. Acestia consideera ca tara nu va fi abandonata chiar daca toti strainii sustin asta. Tsipras promite miliarde de Euro alegatorilor, reintregirea salariilor etc. Sute de mii de cetateni s-au alaturat acestui partid in ultimele luni, din diferite motive: functionarii publici se tem ca isi vor pierde locul de munca, in timp ce multe ale persoane considera ca: "din moment ce am pierdut totul si am ramas doar cu datoriile, nu avem nimic de pierdut, macar scapam de lanturi".

- Abordarea constienta se regaseste, in principal, in jurul Noii Democratii (conservatorii) si Pasok (socialstii). Majoritatea nu cred in aceste partide din cauza greselilor din trecut. Dar considera ca este singura optiune pentru tara, daca vor sa ramana in zona Euro si in Uniunea Europeana. Din pacate nici unul dintre aceste partide nu a prezentat un plan clar de salvare a tarii. Vorbesc doar despre renegocierea acordului, fara sa plece din zona Euro. Este preconizat ca vor avea o pozitie mai puternica decat la ultimele alegeri, pentru ca o parte a societatii nu este de acord cu comunismul.

Exista multe alte partide care vor participa la alegerile din iunie, dar acesti 2 poli sunt considerati cei, cu adevarat, importanti. Suporterii se injura in cele mai colorate moduri. Incercati sa scrieti ceva pe twitter sau facebook impotriva Syriza sau, pur si simplu, pro Europa si vor aparea zeci de comentarii in care veti fi injurati si numiti "o bucata de carne vanduta dusmanilor tarii". In acelasi timp suporterii pro Europa incep cu "nebunii de stanga" si dezvolta propria lista de injurii impotriva Syriza, lui Tsipras si altii.

Tara este impartita in 2, la fel cum s-a intamplat in timpul tuturor tragediilor care au definit soarta natiunii elene.

Dar care este solutia?

Solutii gresite, lupte fara motiv...

Toate acestea se intampla fara motiv. Nu conteaza cine va castiga alegerile, banii nu mai exista si economia este afla intr-un punct critic. Chiar daca toti grecii si-ar plati datoriile (imense), nu exista solutie simpla. Solutia nu mai poate veni din Grecia. Doar Europa poate rezolva problema.

Crestere, crestere, crestere

Anul trecut in noiembrie, cand toata lumea spunea ca Grecia a gasit solutia la problemele sale, cu steregerea a 50% din datorie (care era, de fapt, mai putin de 20% dupa cum am spus aici), am insistat ca solutia nu se poate limita doar la un nou pachet de masuri.

Grecia are nevoie de crestere ACUM. Economia sa este ca un corp fara oxigen. Sangele este concentrat in jurul inimii pentru a-l proteja dar daca nu respira in curand, moartea nu poate fi evitata.

Putem fi de acord ca grecii sunt vinovati pentru toate problemele lor (la fel ca si spaniolii, portughezii, irlandezii si altii). Insa daca ii omoram, nu castiga nimeni. Tara are nevoie de crestere si de un program de restructurare major pentru a putea respira. Asta este o situatie pe care doar liderii europeni o pot rezolva, grecii nu se mai pot descurca singuri.

Intrebarea este doar una: Vor sa salveze tara sau sa o foloseasca drept exemplu pentru restul cetatenilor europeni?

Vom afla raspunsul in aceasta vara, cel mai important din istoria Uniunii Europene.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Ilias Papageorgiadis