În ciuda apelului de zilele trecute, constat că politizarea educației se adâncește, în loc să scadă. Premierul Victor Ponta, îngrijorat de soarta examenelor naționale, bombă cu efect imediat, a făcut declarații la Ministerul Educației, declarații ce merită a fi comentate.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

Să începem cu lucrurile pozitive spuse, sper că și transpuse în practică: se menține supravegherea video la bacalaureat, ba chiar se extinde și la testarea națională, extindere prevazuta de altfel de fostul ministru, Daniel Funeriu, prin OM de organizare a testarii nationale. Eforturile financiare și realizarea acestui obiectiv, în doar cîteva săptămâni, face îndoielnică finalizarea sa. Mai ales că la bacalaureat se vor prezenta și candidații picați anul trecut, adică vor fi cu 50% mai mulți candidați anul acesta. Cine va beneficia de contractele de livrare a echipamentelor de supraveghere și softului necesar, este o întrebare, mai ales dacă achiziționarea se va realiza centralizat, prin încredințare directă, din lipsă de timp pentru procedurile prevăzute de licitație. La care se adaugă și cele peste 6400 de săli de clasă de la testarea națională, prevăzute și ele a fi supravegheate video. Un contract frumușel, dat prin încredințare directă. Rămâne întrebarea dacă aceste camere vor și funcționa, sau se vor „defecta” oportun și întâmplător chiar în ziua examenelor.

Probleme dificile apar și când e vorba de resursa umană, la supraveghere și corectare. Sumele prevăzute pentru plata acestor prestații fiind mici, riscul de a fi angrenați în scandaluri, inclusiv mediatice, fiind mare, nu cred că se vor putea găsi suficienți amatori, cu 50% mai mulți, comparativ cu anii trecuți.

Totuși, elevii ajunși la finalul studiilor liceale nu trebuie să sufere din cauza tarelor sistemului și oamenilor politici. Corect ar fi ca profesorii să facă un ultim efort, să le permită elevilor să-și continuie viața și formarea profesională. Că doar au luat salarii de-a lungul anilor, pentru a-i aduce la liman.

Se mai constată ceva. Victor Ponta se desparte de afirmația Ecaterinei Andronescu, care spunea ca supravegherea video jignește profesorii. I-o fi jignit, dar de ce nu s-au simțit jigniți și atunci când procentul de promovare la bacalaureatul de anul trecut a fost 45%. A incercat o atenuare a diferențelor de opinii cu dna Andronescu, dar ele rămân.

În majoritatea declarațiilor Victor Ponta acuză fosta conducere a ministerului de cheltuire și gestionare proastă a banilor. Dacă are dovezi concrete, cel mai simplu ar fi fost să se adreseze instituțiilor abilitate ale statutului, care să verifice cu legea în mână ce s-a întâmplat. Dacă e vorba doar de oportunitatea cheltuirii banilor, nu de legalitate, discutia derapează rapid în demagogie ieftină, actuala conducere a statutului are și ea propriile priorități și oportunități, rezultate din filosofia proprie de guvernare.

Relativ la clasa pregătitoare, am înțeles ca banii pentru dotări există, dar problema rezidă în cine a câștigat contractele: clientela PDL sau altcineva. Iar ministrul a primit sarcina să verifice aceste contractări și, ce sa facă? Să le îndrepte spre clientela USL? Aceasta e miza?

Bine că anul acesta nu se umblă la organizarea clasei pregătitoare, conform „indicațiilor” Ecaterinei Andronescu, care voia s-o mute la grădinițe. După ce părinții s-au călcat pe picioare, au alergat să-și înscrie copiii la școli mai bune, asta mai lipsea, să le anuleze tot efortul. Victor Ponta s-ar fi trezit cu proteste sub geamurile guvernului.

Avantajele actualei organizări rezultă din faptul că alături de joacă, circa 50%, curriculumul prevede și activități didactice, premergătoare intrării în clasa a I-a, activități efectuate de profesori calificați, sub monitorizarea și verificarea unor directori și inspectori. Ceeace la grădiniță nu s-ar fi întâmplat. Copiii ar fi rămas, în multe cazuri, la nivelul jocurilor sau distracției.Inclusiv din lipsa de cadre suficient calificate.

S-a mai întâmplat ceva remarcabil. Datorită posibilității alegerii școlilor de către părinți, alegere limitată de numărul de locuri, unele școli au rămas goale, altele au fost suprasolicitate. Cum părinții și-au dorit o școală bună pentru copiii lor, avem acum o clasificare sui generis a școlilor generale, făcută de beneficiari, deci foarte aproape de realitatea obiectivă. Cum, din toamnă, finanțarea urmează elevul, inclusiv în învățământul preuniversitar obligatoriu privat, putem spune că a intrat în funcțiune competiția, singura generatoare de calitate. Cei rămași cu școlile goale (oricum oferta e mai mare decât cererea), se vor lua de gânduri, dacă nu vor să rămână pe drumuri, fără salarii, în anii următori. Și vor încerca să-și ridice performanța, pentru a nu „muri” din lipsă de clienți.

Ei bine, dacă Victor Ponta va schimba această direcție a competiției între școli, face o mare eroare. Iar grădinițele s-au eliberat de elevii care au trecut la clasa pregătitoare și pot primi mai mulți preșcolari cu vârste mai mici.

Cifrele de școlarizare n-au fost aprobate prin HG până în prezent. O eroare, a guvernelor și miniștrilor succesivi. Problema gravă aici este prăpastia, menținută an de an, între structura pieței muncii și structura acestor cifre pe filiere și forme de învățământ. Toate clasele teoretice, în special cele de matematică-informatică, de la Grupurile Școlare și Colegiile Tehnice, au fost decimate la bacalaureatul de anul trecut. Au fost locuri în care n-a trecut niciun elev examenul, în altele foarte puțini. Explicabil, dacă ținem cont de faptul ca nota de intrare în clasa a IX-a era între 2-5, în cele mai multe cazuri.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro