Tu-tu-tuuu, actionari SIF 3, poate renuntati la actiuni inainte de o pierdere semnificativ mai mare decat valoarea dividendului! Cazul Moldova: dividend de 0,22 lei (brut), scadere a valorii actiunilor de la 1,325 lei la 1,142 in prima zi ex-dividend (25 aprilie). Aparent, o ajustare fericita, sub valoarea bruta a dividendului (0,22 lei). Cat e acum actiunea SIF 2? 1 leu, scaderea in intervalul 25 aprilie-15 mai fiind egala cu cea din prima zi de cand actiunile n-au mai fost purtatoare de dividende. De ce se intampla asta?

In primul rand pentru ca SIF-urile au distribuit in 2012...active si nu profit din activitatea de investitii cum ar fi fost normal (vezi cazul Muntenia care a dat profitul rezultat din exitul de la BCR si Conpet si pregateste probabil in acest an o vanzare a actiunilor BRD pentru a tine ritmul impus de ...lichidatori). In al doilea rand, pentru ca achizitiile de actiuni in vederea dividendelor incep prin octombrie-noiembrie, pana atunci cotatiile fiind mai degraba in scadere la companiile cu o rata buna de distributie a profitului catre actionari.

Cel mai trist exemplu este SIF Muntenia. Societatea a propus ca dividend 0,081 lei distribuind profitul obtinut din exitul de la BCR si vanzarea detinerilor de la Conpet (catre Fondul Proprietatea). N-a fost de ajuns pentru a multumi pe toata lumea asa ca va derula o AGA in care propune alocarea a inca 0,12 lei/actiune ca dividend suplimentar re-distribuind dividendele neridicate de micii actionari (“rezidualii”) Pentru cei care nu stiu istoria actionariatului SIF 4 sa precizam ca rezidualii (cei care detin cateva actiuni, de regula vreo 40) aveau o pondere de 40% la un moment dat. Ei nu ridicau niciodata dividendele (cativa lei), nici nu le erau trimise prin posta-costurile ar fi fost apropiate de valoarea dividendelor, iar dupa 3 ani SIF-ul le pastra in conturile sale definitiv. Ei bine, sumele astea acumulate vor fi redistribuite pentru ca baronii SIF-ului sa isi pastreze in continuare fotoliile caldute si sa se puna la adapost de contestari. Observati ridicolul situatiei: dividendele neridicate le sunt trimise inapoi micilor actionari diluate cu mai bine de 60% (le impart acum si cu marii actionari), urmand ca peste trei ani sa le mai fie luate eventual inca o data pentru a fi redistribuite si diluate cu inca 60% si tot asa.

Mai remarcati ca SIF-urile fac acum lichidare de portofolii si nu administrare. Dupa ce vor distribui majoritatea profitul obtinut in urma exitului de la BCR, dupa ce vor mai vinde 2-3 detineri mai valoroase prinse la preturi istorice in contabilitate, le mai raman pachetele de la BRD si... gata, administratorii pot stinge lumina culcandu-se cu capul pe salariile grase pe care actionarii vor mai fi dispusi o vreme sa le tolereze pentru “eficienta” lor. Cum SIF-urile distribuie acum active si nu dividende (profitul vine din lichidari de detineri si nu din investitii profitabile) pretul dupa trecerea datei de inregistrare tinde sa se ajusteze mai mult decat valoarea dividendului. Si de ce ar ramane pe loc de vreme ce alt BCR nu mai e de vandut si in afara de actiunile la BRD nu prea mai au active comparabile prin portofolii?

Va dadeam exemplul SIF Moldova. Maximul anului a fost peste 1,4 lei, acum e 1 leu/actiune la dividend de 0,22 lei. Ce se va intampla azi la Transilvania si in perioada urmatoare la Muntenia? Probabil ca vom avea o traiectorie similara. Vindeti deci cat mai repede actiunile fara sa sperati ca pana anul viitor cotatiile isi vor reveni. Profiturile nu vor fi comparabile iar actiunile au crescut in primele luni ale acestui an tocmai pentru ca urmau dividende mari si...irepetabile.