Atunci cand o personalitate universitara comite o frauda de reprezentare, sistemul academic trebuie sa reactioneze rapid. Nu se admit exceptii. In mod normal, odata demonstrata aceasta falsa reprezentare, persoana isi da demisia, ori macar nu mai aspira sa conduca o institutie. Sa ne amintim de Sorin Antohi, un respectat istoric, care a demisionat de la Central European University atunci cand s-a dovedit ca isi pusese in CV un doctorat fictiv (inceput, dar neterminat). Recent un asemenea scandal a tulburat apele la una din scolile din Ivy League, University of Pennsylvania. Prodecanul scolii doctorale de educatie, da, de educatie, a demisionat. In Romania, iata, se discuta cazul de invocare a unor studii la Stanford al profesoarei Corina Dumitrescu, rector al Universitatii Crestine “Dimitrie Cantemir”, nominalizata pentru functia de ministru al educatiei in guvernul care ar urma sa primeasca investitura luni 7 mai (“cel mai cinstit guvern”). Pedagogia etica nu poate fi anulata cand este vorba de propria persoana. Normele si procedurile sunt universale si nu sunt negociabile.

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

In CV-ul sau, doamna Dumitrescu a mentionat ca a urmat cursuri de drept international, in 1996, la Universitatea Stanford din Palo Alto, California. Formal? Informal? Este o universitate privata, extrem de scumpa. A platit doamna Dumitrescu pentru acele cursuri? Dupa ce Hotnews a primit un raspuns din partea forurilor competente de la Stanford din care reiese ca nu exista o proba a unei asemenea diplome (cursurile de acest gen se incheie cu decernarea de diplome), doamna Dumitrescu a invocat faptul ca, de fapt, a studiat la Hoover Institution.

Din nou, ar fi corect sa se mentioneze ce cursuri a urmat acolo, cu ce profesori, in ce luni si daca au rezultat intr-un certificat de absolvire, eventual cu ce calificativ. Chair si intr-o scoala de vara se ofera certificate de absolvire. Apoi, ar fi corect sa se spuna ca vorbim de doua institutii diferite: Universitatea Stanford si Institutia Hoover. Cea de-a doua a fost candva total integrata in universitate, este insa de ani buni un important si influent think tank relativ autonom situat pe campusul universitar. Nu sunt specialist, dar, din cate stiu, cele doua entitati au bugete diferite. Stanford este o universitate unde se tin cursuri, inclusiv de drept, Hoover este o institutie de cercetare, detinatoarea unor formidabile arhive ale comunismului mondial. Intre timp, citesc intr-un articol al lui Cristian Teodorescu de pe “Vox Publica”, ar reiesi ca, se pare, doamna Dumitrescu n-a urmat cursuri nici la Hoover (desi, repet, nu stiu ca Hoover sa organizeze cursuri universitare). Mare e gradina lui Dumnezeu…

Includerea unei universitati la care n-ai studiat pe propriul CV este o problema serioasa pentru orice cadru academic, dar ea este cu deosebire alarmanta cand e vorba de cineva care ar putea conduce intregul sistem educational din Romania. Nu este o bagatela, ci o chestiune de onestitate si moralitate. Altfel ajungem la vechea dilema: cine-l educa pe educator?

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro