Negocieri, deficite si salarii bugetari. Cum s-a batut palma la sediul Bancii Nationale
In ultimele zile, semnalele privind acceptul dat de finantatorii straini majorarii salariale in sectorul bugetar se inmultisera. Au fost conferinte colocviale la sediul ASE cu participarea unor oficiali ai Fondului si fara presa, intalniri extrem de discrete la sediul BNR, discutii informale cu autoritatile. Scenariul pe marginea caruia s-a discutat azi la Banca Centrala e simplu: exista un buffer (un tampon) de 4,7 miliarde de euro, pregatiti pentru cazul in care care Romania isi depaseste tinta de deficit. O rezerva de lichiditate prevazuta pentru situatii exceptionale. In mod formal, ea nu poate fi folosita in mod direct pentru majorarile salariale.
Dar majorandu-se salariile, bugetul intra intr-o situatie exceptionala, care permite direct si formal utilizarea acestor bani. In plus, explica unul din participantii la discutiile de vineri, jumatate din bani se intorc la buget prin plata contributiilor sociale s.a. Asa incat, e gresit spus ca deficitul este egal cu suma cheltuita pentru plata reintregirii salariale. Din 1,5 miliarde lei, la cat estima Bogdan Dragoi cheltuielile nete, circa 7-800 de milioane se intorc si se fac de fapt venituri la buget. "Lucrurile nu stau atat de grav cum se pretinde. E suficient loc pentru aceasta reintregire, e de vazut doar modul in care o cuprindem in Scrisoarea de intentie", explica unul dintre participanti.
Banii au existat in Trezorerie, iar Ponta stia asta. A speculat insa cu abilitate momentul si probabil va consemna un plus de imagine aparand ca salvatorul bugetarilor, in ciuda "grelei mosteniri" lasate de MRU.
Strict tehnic, Dragoi avea ieri dreptate. Masa salariala - cele 42 de miliarde de lei - nu va fi depasita. Masura este, cum spuneam, pur electorala, majorarea salariilor bugetarilor ne-aducand crestere economica. Bugetarii sunt circa o treime din total angajati. Ca sa le majorezi sustenabil salariile bugetarilor, trebuie sa iei banii de undeva. Ai variantele: Impozite sau taxe mai mari aplicabile celorlalte doua treimi sau sectorului privat in genere (i.e. companii) fie un Fisc mult mai agresiv in descinderile la firmele private. In ambele cazuri, sectorul privat e cel care pierde. In niciun caz nu poti lega reintregirea salariala de o relansare a consumului ori a economiei.
Negocierile de la sediul Bancii Centrale nu au fost deloc dure, ci au avut loc intr-un cadru foarte relaxat, cu un Florin Georgescu pus pe glume si cu un Mihai Tanasescu (care a asistat fara a avea si calitatea de negociator) in verva. In orice caz, nu a fost ca la o negociere anterioara, la care toti cei prezenti - de la Guvernatorul Isarescu si Jeffrey Franks si pana la stafful tehnic - intrerupsesera negocierile si discutiile si se uitau blocati la TV-ul din perete. Se "dadea" pe sticla caderea Guvernului.

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Pe de alta parte, este incredibil ca statul roman sa aiba arierate de 3 miliarde de euro (!!!!) si sa nu le plateasca din lipsa de bani! Abia acum inteleg pe ce baza insista FMI-ul acum cateva luni ca trebuie platite arieratele. Cred ca am putea discuta si de fapte prevazute de Codul Penal cu privire la aceasta situatie!
P.S.
De la avertismentul ca marirea salariilor trebuie sa fie sustenabila si nu doar o masura pentru campania electorala, pana la "Ponta a zis ca daca vine la putere o sa scada salariile la loc" inseamna diferenta dintre adevar si manipulare, tovarase postac
Sa o luam punctual.
Daca dam banii si nu dam afara din prea multii bugetari ne ducem direct in gara "Grecia", peron pe partea stanga. Daca mai adaugam restantele la CAS -ul pe care pensionarii nu vor sa-l plateasca ca in toata lumea si care vor fi dati inapoi, plus gaura care se va crea prin neimpozitarea lor viitoare, si iata cum ne ducem la un deficit cu care FMI nu va fi de acord, cu toata fonfaiala pelticului de Georgescu,.
Deci cam asa stau lucrurile, si nu adaug si faptul ca FMI nu este de acord cu stoparea privatizarilor la societatile de stat, asa cum vrea USL ca sa-si poata incasa comisionul. Deci, sunteti pe langa, aveti o economie in cap de sorginte comunista, la fel ca si Georgescu, pe care l-am avut in ASE. Un peltic fonfait, tributar economiei de piata, fost in conducerea BID a lui Vantu alaturi de Vacaroiu. Punct.
Voinea, o nulitate marca Soviani.
Cu oameni ca astia nu avem nicio sansa sa mergem spre o economie de piata cu adevarat viabila. Dragoi era mai bun decat toti la un loc, inclusiv domnia voastra.
Si mai lasati-ne cu temenele la noua putere, e gretos...
Si chiar sunt curios sa vad ce raspuns poate sa dea maine FMI u la propunerile de mariri aberante de salarii in perioada electorala.Sunt absolut convins ca-l vor felicita pe dl Georgescu ca a gasit gramada de aur pe care statea romanica si nu o vazusera ei.
cine da mai mult? cine poate mai mult?
Nu inteleg nici acceptarea de iure a ideii ca sectorul privat e musai sa sufere ca sa le mearga bugetarilor mai bine. Mai apare si ca o noua impartire pe clase...
Probabil ca daca invarti un surub consideri ca nu ai nevoie de doctori, invatatori, politisti sau de functionari publici bine pregatiti si motivati... Acesta impartire pe clase a facut-o presedintele tarii si din pacate acum a devenit un lucru obisnuit. D-aia au iesit si oameni in strada, pentru felul in care au fost invrajbiti unii impotriva altora, pentru a fi mai slabi si apoi pauperizati...
Anul acesta e problema, ca acesti bani nu au fost alocati, deci trebuie luati de "nicaieri".
La anul vor fi in calculul bugetului si se vor da mai putini bani altundeva (sanatate? invatamant?).
Sau, cum se mai vehiculeaza, se va creste inflatia, deci bugetarii, desi vor lua sume mai mari de bani, valoarea reala (salariul convertit in euro) va fi ca acum sau chiar mai putin.
În cel de-al doilea caz sectorul privat pierde numai în măsura în care se bazează pe evaziune - ceea ce în cele mai multe cazuri nu este adevărat.
Mai mult, ”agresivitatea” ANAF din a doua variantă nu poate fi decât benefică sectorului privat prin reducerea competiției neloiale datorată evaziunii fiscale.
Pentru firmele private optimizarea fiscala inseamna diferenta intre viata si moarte.
Singurul lucru benefic la asta va fi grabirea colapsului. Dupa care privatii vor continua sa supravietuiasca facind ceea ce stiu iar bugetarii vor primi ce merita pentru ce stiu sa faca: multa m...e.
Poate pana la toamna se mai dumireste
Imi pare rau, dar opinia ta are o fractura logica mare cat atlanticul.
Cum sa NEGOCIEZE FMI cu un GUVERN NEVALIDAT???
nu, nu... ceva imi miroase aici...
Impus intrun termen de 6-12 luni ca toate operatiunile sa se desfasoare cu ajutorul tehnici de calcul si toate bazele de date sa fie interconectate. Restul ar veni de la sine. ma refer la firmele de stat care sunt capusate si supra aglomerate cu personal care fiind conduse de ministere cu mult mai putini oameni se vor rstructura pntru ca responsabilul va fi mult mai vizibil si daca nu va avea rezultate va fi schimbat.