Uluitoare desemnarea rectorului unei universități private drept ministru al educației!

Stefan VlastonFoto: Hotnews

Se știe lupta acerbă a acestor universități pentru studenți plătitori de taxe din care patronii lor s-au îmbogățit, și-au ridicat sedii și clădiri impresionante, pe care le pot vinde când doresc, dacă legea recent trecută prin Senat va fi promulgată. Și asta în ciuda faptului că n-au funcționat în regim de societăți comerciale ci de instituții de interes public, fără să plătească la stat taxe, impozite si TVA.

Prin manevre și desființarea învățământului profesional, ajunsesem ca toți absolvenții unei serii de liceu să intre în universități. Avem, probabil, milioane de hârtii fără acoperire, eliberate de fabricile de diplome.

Fostul ministru al educației, Mihail Hărdău a declarat, într-un acces de sinceritate, că universitățile private controlează Ministerul Educației și Parlamentul României. Avea dreptate, ce dovadă mai bună, alta decât nominalizarea unui rector privat ca ministru al educației!

Viitorul ministru, Corina Dumitrescu, este de mai multe ori incompatibilă, amănunt neglijat de Victor Ponta, care a declarat prioritatea zero a mandatului său, respectarea legilor.

Să zicem ca va demisiona din funcția de rector și din aceea deținută la CSM. Dar din „funcția” de soție a președintelui Comisiei de Învățământ a Camerei Deputaților, nu poate demisiona. A demisionat soțul din fruntea Comisiei, dar nu și-a pierdut influența asupra foștilor și viitorilor colegi. Cum să nu votezi, sau să șicanezi cu întrebări dificile, soția colegului tău?

Nu poate demisiona nici din poziția de parte în procese, pe care Universitatea (la care se va întoarce peste șase luni), le are cu Ministerul Educației. Adică, va fi simultan și reclamant și pârât. De partea cui va fi? Grea întrebare, care va tulbura somnul viitoarei ministrese!

Tot la „respectarea” legilor clamată de Victor Ponta intră și nerezolvarea incompatibilității între funcția de rector și aceea de membru al CSM. Aleasa de senatorii PSD si PNL ca reprezentant al societății civile (care „civilă”??) in CSM in 2011, aceasta trebuia sa renunțe, conform legii, în termen de 30 de zile la funcția de rector al Universității Dimitrie Cantemir. Nu a facut-o! Cum e, domnule Ponta, cu prioritatea zero a mandatului dv.?

Marea necunoscută rămâne posibilitatea bulversării aplicării Legii Educației Naționale, aflată de un an și jumătate în implementare. Întoarcerea la momentul zero a tuturor prevederilor deja aplicate în învățământul superior, mai ales. Astfel încât educația să redevină locul de îmbogățire a clanurilor universitare, al plagiatorilor, să se treacă la anularea clasificării universităților și ierarhizării programelor de studii, locul unde înflorește nepotismul și unde nimeni nu dă socoteală de nimic.

Tot importantă rămâne și schimbarea managementului în învățământul preuniversitar, după reguli noi, prevăzute de Legea Educației Naționale. Vor fi acestea pervertite, pentru a face loc clientelei de partid, ținută la post de opt ani? Probabil că așa se va întâmpla, experiențele anterioare sunt grăitoare.

Se va da o OUG, prin care universitățile de stat să nu mai poată primi studenți cu taxe? În acest caz, toți cei care nu prind locurile puține de la universitățile de stat se vor duce la cele private, contribuind la umplerea buzunarelor patronilor. Va accepta statul să fie „furat” de studenți, în favoarea privaților? Ar fi o noutate absolută. Sigur, presiunile în acest sens vor fi enorme.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro