Din cauza unui nefericit tic nervos isi trece limba rosie peste buze intr-o fractiune de secunda, astfel incat nu stii sigur daca ai vazut-o sau ti s-a parut. Cineva mi-a povestit odata ca unul din angajatii sai avea sarcina sa perie stirile cu el si sa-i taie, pe cat posibil, limba, s-o stearga cumva din cadru. Cand apare in direct la TV nu se mai poate face mare lucru. Plescaie si scoate limba din senin exact ca o reptila. CTP a fost inspirat cand, cu ani in urma, l-a botezat varanul, desi intre timp a facut cariera in regnul politic sub numele conspirativ acordat turnatorului la Securitate, Felix.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Nu stiu de ce mi-au venit in cap aceste detalii in timp ce-l urmaream in seara zilei cand premierul desemnat, Victor Ponta si liderul PNL, Crin Antonescu, au anuntat lista noilor ministri. Poate si din cauza ca avea toate motivele sa-si plescaie limba peste buze mai des si mai satisfacut decat o face de obicei. Ce-si poate dori mai mult? Guvernul Unguranu a cazut, pe Traian Basescu l-a infrant si promite sa-l zdrobeasca de tot.

Si-a impus omul de casa, pe Daniel Constantin, ministru la agicultura, o zona unde are interese mari de afaceri si unde ploua cu bani europeni. Dupa ani de opozitie a ajuns din nou la putere si se rebranseaza incet la conductele statului. A venit, in fine, momentul, sa iasa la suprafata, sa-si revendice o parte din prada. A trasat sarcini noului guvern, a dat indicatii in materie de prioritati, a spus cine-i bun si cine-i rau, a impartit note, a propus masuri economice si l-a somat pe Traian Basescu sa demisioneze in 30 de zile altfel il suspenda in 60.

Voiculescu despre guvernul Ponta la Antena 3

Voiculescu despre guvernul Ponta la Antena 3

Foto: captura Antena 3

Cand vorbeste despre suspendare, fata i se schimonoseste intr-o grimasa greu de reprodus asa ca a fost mai simplu sa fac niste capturi din emisiune pe care le puteti vedea alaturat. Climaxul l-a atins insa profetind ca Traian Basescu nu-si va petrece Revelionul la Cotroceni. In acest moment, fata i s-a umplut de un ranjet parca decupat cu sapa.

Din lista ministrilor anuntatide liderii USL in seara de marti, 1 mai, n-am retinut decat umbra lui Dan Voiculescu intinsa peste guvernul Ponta. Timp de o ora, Voiculescu a jucat, la propria televizuine, rolul de ideolog al USL, de sef si de stapan, stabilind agenda politica si guvernamentala. (Vezi intreaga emisiune aici) A vorbit despre bogatasii Romaniei cu datorii la stat care trebuie executati rapid astfel incat sa fie umplute buzunarele pensionarilor, despre modelul economic "bazat pe resursa umana" si despre triplarea pedepselor pentru coruptie. Da, exact, asta e unul din proiectele sale de senator: triplarea pedepselor pentru coruptie.

"Oamenii in ziua de azi nu mai stiu decat de frica. Si daca asta vor, asta trebuie sa le dam. Cand baga mana, sa-i tremure mana de frica", a spus Dan Voiculescu, trimis in judecata in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). In acest dosar acuzat ca ar fi prejudiciat statul cu milioane de euro prin subevaluarea unor terenuri luate de la stat mult sub pretul pietei.

Cu Dan Voiculescu ocupandu-se de lupta anticoruptie si Adrian Nastase ingrijindu-se, cu ajutorul pupilului sau, Titus Corlatean, de independenta justitiei, nici nu mai prea conteaza daca gruparea Mazare&Hrebenciuc&Oprisan&Dragnea isi va impune un nou Catalin Voicu la interne si la Doi si'un sfert. Iar faptul ca Ponta a pus pe lista ministrilor niste incompatibili penibili si cateva nume cu mic potential penal (Victor Alistar, Corina Dumitrescu, Ovidiu Silaghi) trece la capitolul detalii.

Despre restul ministrilor din "cel mai cinstit guvern" aproape ca n-ar fi mare lucru de spus, decat ca avem iarasi o problema, in prea multe cazuri, cu proasta asezare a competentelor in peisaj (Ce au a face Marga cu externele, Corlatean cu justitia, Helvig cu Turismul, Plumb cu Mediul?). Rasufli usurat ca, in ministere cheie, se putea infinit mai rau si cam atat. Tot ce se vede astazi e limba varanului suierand prin Guvernul Ponta dupa fonduri europene, resurse si alte afaceri inaccesibile in ultimii ani. Se mai vede apoi limpede cum se apropie momentul uciderii marilor dosare de coruptie, cum vine ziua cand Titus Corlatean, omul lui Nastase, va propune noii sefi la Parchet si DNA si cum vom intra in epoca noilor dosare.