Publicarea deciziei Curtii Constitutionale referitoare la contributia la asigurari sociale in domeniul sanatatii a pensionarilor a determinat un nou val de comentarii. O dovada ca si deciziile Curtii date in urma ridicarii unei exceptii de neconstitutionaliatate pot determina « revolutii » Cei mai multi dintre cei comenteaza au in fata lor decizia din care ar fi putut retine mai multe aspecte interesante. Am putut constata, cu suprindere ca nici unii dintre comentatori, dar si anumite autoritati publice nu cunoasteau faptul elementar ca decizia Curtii Constitutionale publicata in Monitorul Oficial contine motivarea sa.

Iulia MotocFoto: Arhiva personala

Acesta decizie- atat de comentata in ultimele zile – este o decizie de interpretare a Curtii Constitutionale. Deciziile de interpretare, pe care le recunoastem dupa folosirea in dispozitiv a sintagmei « in masura in care » sunt putin intalnite in practica altor Curtii Constitutionale si ar putea ridica multe aspecte teoretice si practice. Curtea Constitutionala are o judecata solomonica.

Un text ar putea fi constitutional « in masura in care » asa cum ar putea fi neconstitutional « in masura in care ».

Reactiile oamenilor politici la deciziile CCR sunt normale. Ele exista si in societatile europene avansate. Registrul discursul politic este diferit. De exemplu, in niciun stat democratic consolidat nu se mai mai vehiculeaza ideea desfintarii Curtilor Constitutionale. Sa ne amintim ca Ungaria a renuntat de curand la ideile privind reducerea puterilor Curtii Constitutionale.

Daca se dorea un al tip de control constitutional, eventual printr-o camera a Inaltei Curti de Casatie si Justitie ; acesta trebuia instituit de la inceputul anilor ’90.

Cu siguranta ca exista alte metode prin care sa se blocheze functionarea Curtii Constitutionale cele mai importante fiind cele bugetare – ratiune pentru care alte Curti Constitutionale au o autonomie financiara extrem de prountata.

In ceea ce priveste comentatorii Curtii Constitutionale- avand in vedere nivelul celor care provin din mediul academic – asteptarile nu ar trebui sa fie deosebit de ridicate. Comparatia politicii cu fotbalul a devenit una clasica odata cu Raymond Aron. Intrebarea constanta dupa ce am devenit judecator al Curtii Constitutionale a una fost una similara fotbalului « Cat a fost ? ». Din nou 5 la 4 ?

Dupa cote neobisnuit de mari atinse in 2010 discursul politizarii Curtii disparuse. Prin « politizare » se intelege in acest context in modul precis faptul ca

judecatorii Curtii Constitutionale voteaza in functie de pozitia politica a celor care i-au nominalizat pentru aceasta functie.

Asa cum se cunoaste votul in Curtea Constitutionala este secret- este dealtfel caracteristica majoritatii Curtiilor Constitutionale. El se poate descretiza odata cu formularea opinilor separate sau concurente.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro