Motiunea a fost votata, guvernul Ungureanu a cazut, dupa toate probabilitatile Victor Ponta va forma un nou guvern. Unii analisti s-au asteptat la acest deznodamant, altii mai putin (intre care si eu). A fost un vot straniu, cu dezertari de ultim ceas, cu multe schimbari la fata, cu acuzatii bizare (“guvern santajabil” este doar una dintre ele). Au fost abandonate cu o stupefianta lejeritate loialitati, solidaritati si angajamente morale. Nu este un moment fericit pentru credibilitatea etica a multor membri ai clasei politice romanesti.

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

Daca USL va forma noul guvern, va trebui sa-si asume destule masuri nepopulare, sa negocieze cu FMI, nu va mai putea mentine tonul belicos, contestatar si protestatar. Stategia strict negativa ar urma sa fie inlocuita cu una afirmativa. Chiar si un guvern de tranzitie trebuie sa-si asume un numar de obiective politice, economice, sociale si legislative. Vom vedea daca noul guvern va imbratisa retorica izolationista si strident nationalista a ultimelor saptamani.

Dl Ungureanu s-a comportat si a vorbit demn, a explicat ca exista o linie despartitoare intre viziunea sa si cea a autorilor motiunii, privitoare la insasi natura modernitatii democratice din Romania. Din acest moment, dl Ungureanu, un intelectual si politician de dreapta, va fi liber sa se dedice constructiei politice despre care a vorbit in ultimele luni. Cred ca vom asista la dezbateri serioase in PDL. Este nevoie de ceea ce se numeste soul-searching, de regasirea unui ethos politic care pare sa se vlaguit in ultima perioada, generand confuzie, frustrari si deziluzii.

Intrarea din nou in scena a lui Ion Iliescu, declaratiile sale triumfaliste, sugereaza cine este de fapt castigatorul acestui vot. Pentru presedintele de onoare al PSD este vorba de o batalie a carei miza o reprezinta o revenire a stangii la putere, justificarea optiunilor sale de-o viata, anti-liberale, anti-pluraliste si anti-capitaliste. La fel, patronul “Antenelor” isi poate freca mainile satisfacut: campania de diabolizare a guvernului Boc, mai intai, apoi a guvernului Ungureanu, a reusit.<

Comenteaza pe Contributors.ro

<