Cine-i? Ce-i? Ce-a fost pe-aici? A trecut acceleratul…asta este mai nou “stilul” unor editori de televiziune. Stiri din fuga trenului, un fluier scurt de locomotiva si…pac, editia de sport, mai o duduie cu buza plina de acid hialuronic pe post de diva, repede, ca n-avem timp. De unde documentare? De unde context? De unde sapaturi in trecut? Vom ajunge peste cativa ani ca simpaticii nostrii telespectatori sa fie confruntati doar cu un inceput de fraza, iar restul propozitiei sa ramana in aer, chiar si dupa pauza de publicitate. La ce ma refer? Sa luam exemplul concret al celor doua stiri care au fasait ceva mai scurt decat o sampanie aniversara, zilele trecute. Sa incercam mai apoi sa sapam mai adanc, in trecut, lasand faptele sa vorbeasca de la sine- cele doua stiri sunt doar primele doua episoade dintr-un “film” mai complicat.

Razvan OrasanuFoto: Arhiva personala

21 Aprilie 2012. Un cameraman de la distanta surprinde imaginile care au rulat in loop la toate televiziunile de stiri toata ziua. http://www.realitatea.net/caz-incredibil-la-craiova-o-femeie-jefuita-dupa-ce-a-fost-accidentata-de-o-masina-video_934508.html

Aparent, incredibil, de fapt “Romania reala”. O sarmana femeie are un dublu ghinion. Primul, e lovita de o masina si zace neputincioasa pe jos. Al doilea, este jefuita de o locuitoare a urbei, Elena Iamandita – adica i se fura din poseta in timp ce zace pe jos, fara sa primeasca ajutor de la cineva, incluzandu-l aici pe cel ce filma. Victima va declara ulterior ca si-a pus mainile la urechi pentru a nu i se fura si cerceii. Concetateana noastra Elena Iamandita a mai fost cercetata pentru furt in 2010 – atunci a scapat cu hartii (posibil false) care “demonstrau” ca e nebuna. Nimeni nu a cercetat daca si medicii care le semnau erau nebuni sau doar duduia. Acum, in 2012, a scapat prin acelasi procedeu, din nou fara o luare de pozitie a Ministerului Sanatatii. Dupa “indignarile” de rigoare care au devenit o lamentatie nesfarsita, televizata, chinuita si pustiitoare, subiectul s-a stins precum festila unei candele.

21 Aprilie 2012. In timp ce o femeie ce zacea, accidentata, pe jos, era jefuita in plina strada fara a intervene cineva, interlopul Samir Spranceana, falsificator de carti de credit, povesteste din inchisoare cum a reusit sa renoveze din banii proprii Inspectoratul de Politie Judeteana Dolj, din aceeasi urbe, unde a petrecut 8 luni. Ziarul local craiovean consemneaza pentru eternitate declaratiile interlopului “Le-am făcut cel mai modern arest. Am renovat o cameră şi le-am cerut, în schimb, voie să aduc televizoare, cerere care a fost aprobată. Am adus paturi, pentru că în arest erau unele în care îţi rupeai oasele. După ce am mai renovat două camere am cerut să pot aduce frigidere dacă vor să continuu cu lucrările. A urmat holul, pentru care am putut aduce două cuptoare cu microunde. Urma să fac wc-ul, care era format din trei cabine: una era înfundată, una era închisă, iar pe cea care mai funcţiona ne băteam toţi cei din arest“. Iata un om milostiv ce blagosloveste institutiile statului – mai urmeaza sa se ofere sa plateasca pentru chenzina gardienilor si pentru noi uniforme. Sau eventual sa le lipeasca oamenilor legii o suta de euro pe frunte. Evident ca niciun jurnalist nu a legat primul eveniment de al doilea – nu a vazut “filmul” realitatii din care i se ofereau primele doua episoade in aceeasi zi.

11 Decembrie 2011. Politia este complet depasita cand se isca un scandal monstru in curtea Spitalului Judetean. Adunatura de oameni doreau sa viziteze o ruda din spital si erau violenti, o jurnalista “iscusita” incearca sa stabileasca ceva fapte, dar oamenii aveau doar opinii. Presiunea asupra cadrelor medicale este incredibila, iar din filmuletul alaturat va puteti da seama daca acesti oameni sunt protejati sau nu. Sabiile ninja au mai aparut si in spital, la urgente, cu alte ocazii, mai ales cand vreun tanar vlastar dintr-o astfel de familie este atins de vreo rana grava. Scena este tipic romaneasca: haos, ambulatieri care incearca sa isi faca datoria, politai depasiti de situatie, medici carora li se vara microfonul in fata, in loc sa fie lasati sa isi faca datoria si sa se ocupe de urgente.

http://www.youtube.com/watch?v=RInLVN4W5Wg

11 Noiembrie 2011. Materiale pirotehnice cu toptanul sunt descoperite de o brigada specializata a Politiei in vecinatatea unei statii de pompare si extractive a gazului metan. Depozitele ad-hoc nu erau autorizate de nimeni si lipsea foarte putin sa sara totul in aer. Conform prevederilor legale, firma craioveana putea avea maximum 1.000 de kilograme de produse, dansii, modesti din fire, detineau 120 de tone. Dupa o stire scurta pe Mediafax si probabil maxim o amenda, viata si-a reluat cursul firesc, netulburat. Nu s-a mai pomenit nimic despre acest caz, nu s-au schimbat proceduri, nu s-a facut tam-tam.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro