Agonie si scandal la Institutul Cantacuzino

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 17 aprilie 2012, 18:13 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Hotnews
​Institutul Cantacuzino agonizeaza din nou pe toate ecranele patriei. In ultimii 10 ani (ati citit bine – zece!) s-a scris si s-a vorbit repetat despre falimentul de facto al celui mai cunoscut institut producator de vaccinuri din Romania.

Dintr-un model de eficienta in zona stiintelor medicale, cantacuzinii au devenit pe parcursul ultimului deceniu victimele predilecte ale catastrofei numita Republica Caragialeasca Romania. Faptele sunt halucinante si nu necesita multe comentarii auxiliare. Cititi si va minunati.


In ultimii 8 ani, Institutul Cantacuzino a avut trei directori:
 • 2005 – 2009: Dorel Radu Lucian (cercetator in cadrul Institutului), inlocuit la finalul mandatului ca urmare a acuzatiilor de management defectuos venite din partea sindicatului TESA din cadrul Institutului Cantacuzino;
 • 2009 – 2010: Radu Iordachel, demis de ministrul Sanatatii pentru management defectuos, ca urmare a protestelor sindicatului TESA din cadrul Institutului Cantacuzino;
 • 2010 – 2011: Gabriel Ionescu (cercetator in cadrul Institutului), care si-a depus voluntar demisia;
 • 2011 – 2012: Dorel Radu Lucian este din nou numit director dar isi da demisia pe fondul acuzatiilor de management defectuos venite din partea sindicatului TESA din cadrul Institutului Cantacuzino;
 • 2012 – prezent: Radu Iordachel este repus in functia de director dupa ce a atacat in instanta decizia demiterii sale si a castigat procesul intentat Ministerului Sanatatii (care va trebui sa-i plateasca salariul pe ultimii doi ani).

CINE ESTE RESPONSABIL DE NUMIREA ACESTOR DIRECTORI?

Ministerul Sanatatii care are puterea de a decide destinul unui institut extrabugetar si autonom prin lege. Ministrul Sanatatii numeste directorul Institutului, in Consiliul de Administratie al Institutului Cantacuzino majoritatea o au reprezentantii numiti politic ai institutiilor de stat, iar veniturile si cheltuielile trebuie aprobate prin ordin al ministrului Sanatatii, cu avizul Ministerului Economiei.

Din cine este format sindicatul TESA? In special din personalul „nestiintific” al Institutului Cantacuzino, unde dintre cei peste 600 de angajati, doar aproximativ 160 sunt cercetatori cu pregatire superioara.  

CARE ESTE MARUL DISCORDIEI?

Institutul Cantacuzino nu este doar un producator de vaccinuri. Celelalte doua segmente la fel de importante ale Institutului (desi nu atat de savuroase mediatic) sunt cel de cercetare-dezvoltare si laboratoarele de referinta (acolo unde poate fi identificata si diagnosticata orice boala infectioasa aparuta in Romania). Daca in aceste ultime doua segmente (populate in special de cercetatori) lucrurile functioneaza de bine-de rau, in zona de productie situatia este falimentara de cel putin 8 ani.

In 2004, odata cu apropierea Romaniei de zona UE, au devenit si la noi obligatorii normele europene de productie a medicamentelor (GMP - Good Manufacturing Practice). Atunci, dintre producatorii de medicamente autorizati de Ministerul Sanatatii, 10% nu au primit GMP-ul. Printre ei si Institutul Cantacuzino, caruia i-a fost interzisa productia de vaccinuri, seruri umane si imunostimulatori pana ce va fi reusit sa obtina autorizatia.

S-a lasat cu agonie si scandal, fara ca prea multi sa-si aminteasca faptul ca liniile de productie ale vaccinurilor de la Cantacuzino nu mai fusesera complet modernizate din anii ’80. Autoritatile de atunci, in persoana ministrului PSD Ovidiu Branzan, vedeau o rezolvare prin privatizarea segmentului de productie vaccinuri din cadrul Institutului. Dar un venerabil academician, virusologul Nicolae Cajal, a intervenit personal, alaturi de profesorul Andrei Combiescu (directorul Institutului vreme de 13 ani, incepand cu 1990), la Ion Iliescu, presedintele Romaniei, si varianta privatizarii a fost abandonata.

Anii au trecut fara ca o investitie financiara consistenta sa fie facuta in segmentul de productie al Institutului Cantacuzino (a carui autonomie scutea statul de obligatia unei finantari) si astfel decalajul tehnologic a crescut. In 2010, cantacuzinii mai puteau produce doar unul dintre cele zece vaccinuri incluse in programul national obligatoriu de imunizari: vaccinul BCG, antituberculoza. Dezvoltata inca din perioada profesorului Cantacuzino (in 1926), linia de productie a acestui vaccin a fost si ea inchisa in 2010 de catre Agentia Nationala a Medicamentului(ANM). De atunci, Institutul Cantacuzino a disparut complet de pe lista companiilor de la care Ministerul Sanatatii cumpara vaccinuri in programul national de imunizari.
Arie de productie a vaccinului gripal
Foto: Hotnews
Oricum productia de BCG avea mai degraba o importanta strategica, decat una economica, caci acest vaccin „nu e profitabil economic, fiind prea ieftin”.

Profitabil economic ar fi fost vaccinul gripal pandemic, dar si aceasta linie de productie a fost inchisa de ANM (condusa la acea data de Daniel Boda). Deciziile Agentiei Nationale a Medicamentului au fost cel putin ciudate atunci: autorizatia a fost acordata in noiembrie 2009, ridicata peste doar 2 luni (ianuarie 2010) si din nou acordata peste 3 luni (mai 2010). In urma acestei succesiuni stranii, Institutul a ramas cu cheltuielile de productie neacoperite si a fost in plus obligat, printr-o decizie a Curtii de Conturi, sa returneze banii de contract Ministerului Sanatatii. Dovada ca nu toti cei care fac afaceri cu statul se imbogatesc.

Autorizatia pentru cealalta linie de productie cu potential economic, cea pentru vaccinul gripal sezonier, a fost si ea ridicata in 2009. Un proiect finantat de Banca Mondiala si Ministerul Sanatatii (aprobat in 2007!) a permis declansarea modernizarii la aceasta linie de productie, dar procesul nu s-a finalizat nici astazi, la cinci ani de la aprobarea proiectului. De ce? „Lucrarile au fost sistate la un moment dat in urma unor decizii interne din Ministerul Sanatatii si Institutul Cantacuzino”, conform unui oficial din cadrul Ministerului Sanatatii.

CARE ESTE MIZA DIN SPATELE MENTINERII SAU DESFIINTARII SEGMENTULUI DE PRODUCTIE AL INSTITUTULUI?

Neoficial, unul dintre specialistii cantacuzini a recunoscut cu tristete ca „multinationalele pot produce si vinde mai linistite pe masura ce noi producem tot mai putin”. Unul dintre fostii directori ai Institutului, Gabriel Ionescu (singurul plecat fara scandal) mi-a spus ca „fata de capacitatile de productie ale marilor producatori, noi nu reprezentam un concurent serios pentru ei. Daca si-ar pune puterile si mintea cu noi, n-am avea nicio sansa de a rezista. Ei se bat intre ei, cei mari.”

Avand o tehnologie si un „know-how” invechit, Institutul Cantacuzino nu are cum sa reziste pe piata libera. Nici macar cantacuzinii nu mai cred asta. O varianta ar fi ca statul sa sustina existenta unui segment de productie redus care sa asigure rezerva strategica de vaccinuri a Romaniei. Dar aici intra din nou in scena sindicatul TESA al Institutului. Multi dintre membrii acestui sindicat lucreaza chiar in zona de productie, iar incarcatura simbolica a Institutului Cantacuzino le permite sa creeze o presiune mediatica consistenta de fiecare data cand isi simt pozitiile amenintate.

O alta miza ar putea fi valoarea imobiliara a terenului pe care este construit Institutul Cantacuzino (aflat chiar langa parcul Izvor). O singura data s-a vorbit deschis despre asta. A facut-o directorul proaspat demis, Dorel Radu Lucian, in sedinta Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor din 2005: “Politica Ministerului Sanatatii ce favorizeaza un concern multinational sau altul pecetluieste soarta Institutului. Astfel, devine posibil un plan de actiune care a circulat in Ministerul Sanatatii in timpul fostei guvernari (se face referire la guvernul Nastase, n.r.) potrivit caruia terenul pe care se afla Institutul urma sa fie vandut, iar Institutul restrans la cateva departamente de cercetare. Fiind vorba de 4 hectare situate in zona Cotroceni, miza este destul de mare.” Ulterior, directorul Dorel Radu Lucian mi-a spus ca aceste cuvinte, dactilografiate in dreptul numelui sau in procesul verbal al sedintei Comisiei de Sanatate, nu ii apartin lui, ci directorului sau adjunct din acea vreme. Acesta din urma mi-a spus ca s-a razgandit in privinta afirmatiilor sale de atunci, care oricum nu-i pot fi atribuite intrucat documentul oficial nu-l atesta ca fiind emitatorul acestora. Amuzant, nu-i asa?

CINE MAI ARE CHEF SA CONTROLEZE CEVA?

Cine mai are chef sa controleze ceva in toata aceasta incurcatura inimaginabila? Actiunea din 2010 a corpului de control al primului-ministru s-a lasat cu demiterea lui Radu Iordachel, care tocmai ce a fost astazi repus in functie prin decizie judecatoreasca. Cam atat.

Aaa... si minunata trezire din somn a Avocatului Poporului care a emis, in 12 aprilie 2012, un comunicat care spune ca „de mai multe luni de zile institutia Avocatului Poporului desfasoara o ancheta referitoare la neproducerea unor vaccinuri”. Si urmeaza enumerarea acestora. Dar nu doar ca doua dintre cele sapte substante pomenite in comunicat nu sunt vaccinuri, dar unele dintre ele nu mai sunt in productie din 2010. De doi ani asadar, nu doar de cateva „luni de zile”. Insa ceva tot aflam din acest comunicat: Ministerul Sanatatii, Institutul Cantacuzino si „alte autoritati publice” nu au binevoit sa sprijine „ancheta”Avocatului Poporului.

Si sa nu iti vina sa injuri?


Citeste mai multe despre   
8282 vizualizari

 • -4 (10 voturi)    
  Sf.Cretinie Escrocul a crest..privatizat Romania (Marţi, 17 aprilie 2012, 18:24)

  Eneas [anonim]

  si poporul roman!Unul dintre marii escroci ai Romaniei este filantropist in Africa ,altii sunt bagati in afaceri miniere in Zambia,altii distrug Romania dinauntru,etc.,etc., !eu cred ca actualul guvern a fost format si a primit juramantul in orice alta tara,mai putin in Romania, atat e de strain de cauza!
 • +11 (13 voturi)    
  Pai stim reteta: se falimenteaza ... (Marţi, 17 aprilie 2012, 19:01)

  it_s__not_news [utilizator]

  ... apoi se vinde pamintul de sub el ca natia noastra e condusa de hoti care stiu doar a face afaceri imobiliare. E greu sa faci un biznis: trebuie sa te pricepi, sa muncesti, sa construiesti. Mercantilismul ieftin e mai usor: ia tu asta, da-mi mie ailalta, lasa tata ca punem de-o parcelare in loc.

  Cretini.
 • +8 (14 voturi)    
  Ha.... (Marţi, 17 aprilie 2012, 19:07)

  Lea [anonim]

  Eu chiar nu inteleg de ce va mirati atata. Ce e atat de neobisnuit? E strategia standard de distrugere. O tot vedeti in actiune de 22 de ani; de la fabricile mari si mici, falimentate en gros si vandute bucatele, pana la casele monument, lasate in paragina si apoi daramate sambata dimineata devreme. Totul pentru profitul imediat al unui grup restrans, care are acces la resursele si conexiunile potrivite fiecarei situatii. In acest caz, hm, bau-baul sunt muntinationalele? Nu-mi imaginez multinationalele cu valiza frigorifica la aeroport: "Avem vaccinuri. Ieftin.Eficient." Au nevoie de un intermediar, de preferinta unul care cunoaste nu numai piata dar si detaliile medicale specifice regiunii. Asa ca, dragi ziaristi, faceti o ancheta si spuneti-ne si noua: cine are firma care intermediaza aducerea de vaccinuri in Romania?
  • +2 (4 voturi)    
   interese ale PSD-ului (Marţi, 17 aprilie 2012, 19:37)

   radu [anonim] i-a raspuns lui Lea

   Principalii interesati: Alexandru Rafila, Marian Negut, Amalia Canton, Molnar Geza.
   Pionii: Radu Iordachel, Gabriel Ionescu
  • +3 (7 voturi)    
   Corect (Marţi, 17 aprilie 2012, 21:09)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui Lea

   Totusi, aceasta strategie de distrugere nu ar fi fost posibila fara acordul poporului...
   Stiu...e simplu sa gasim vinovatii...ministerul, conducerea institutului, firma de distributie, dar suntem superficiali. Din moment ce poporul este total dezinteresat de ceea ce se intampla in tara asta, e si normal ca unii,profitand de ignoranta tuturor, sa paraziteze toate sistemele publice, sa devalizeze tot si sa-si adune averi...pt ca deh, lacomia e in fiecare, mai mult sau mai putin.
   Vedeti dvs, atat timp cat ii vom vota pe unii pt care interesul propriu il depaseste cu mult pe cel national, situatia nu se va schimba niciodata...si nu ma refer doar la IC.
   Traim intr-o tara de hoti si prosti ce se inmultesc nestingherit....so get used to it. Brucan a gresit cu vreo 20-30 de ani....minim.
  • 0 (0 voturi)    
   mafia care ingroapa Institutul (Miercuri, 18 aprilie 2012, 21:38)

   radu [anonim] i-a raspuns lui Lea

   Verificati si firma SANIMED. Face parte din acelesi grup de interese. Aceasta firma a luat de la Institutul Cantacuzino tot personalul uei arii de productie impreuna cu sefa de laborator pentru a produce mediu Lowenstein si a concura Institutul. Verificati si faptul ca actualul director Radu Iordachel este angajat al SANIMED pe un proiect de cercetare
 • +2 (12 voturi)    
  Politicieni mafioti, de-aici incepe totul (Marţi, 17 aprilie 2012, 19:15)

  Adi [anonim]

  Puneti-i jos si pe-astia , ati scos de pe piata atatea medicamente romanesti care erau nemaipomenite si fara efecte adverse (polidinul, doar un exemplu) ; nu-i nimic cumparati acum kkaturile cu mii de efecte adverse de la mafia GlaxoSmith, asa ati facut si cu legumele lui Monsanto, asa e cand esti prost si snob, nu trebuie sa te distruga altii, o faci singur. Jigodenia politicienilor romani care pentru bani disrug tot ce e bun in tara asta e incalificabila
  • +3 (3 voturi)    
   corect (Marţi, 17 aprilie 2012, 19:46)

   lucian [anonim] i-a raspuns lui Adi

   retzeta completa adauga la politicienii jegosi prostia smechereasca a turmei sindicale care linge unde a scuipat
 • +1 (1 vot)    
  Alinierea plane...afacerilor (Marţi, 17 aprilie 2012, 19:20)

  Cetateanul [anonim]

  Adica crede cineva ca vaccinurile nu trebuiesc facute doar de cine trebuie ?! Pentru ca mai au atasat la ele ce trebuie.
 • +5 (5 voturi)    
  1989 ? REVOLUTIE ? CARE REVOLUTIE ? (Marţi, 17 aprilie 2012, 19:32)

  pointless man [utilizator]

  Nu faptul ca lucrurile mergeau rau iti amara viata in comunism ci convingerea ca nu se vor indrepta niciodata atita timp cit cei ce conduceau erau sistematic alesi dupa criteriul incompetentei. Exact ca si acum ceea ce dovedeste continuitate fara NICI O INTRERUPERE. Deci din punctul LOR de vedere 1989 NU A EXISTAT. Asta te jigneste permanent si provoaca un fel de disperare a neputintei.
 • +5 (5 voturi)    
  Terenul si nu productia (Marţi, 17 aprilie 2012, 19:48)

  worker [anonim]

  Aici e marul discordiei. Nici un mare importator de vaccinuri nu sta in profitul pe care il face pe seama prabusirii Institutului. Ce vand in Romania este sub 1% din ce produc.

  Interesul este pentru terenul de sub Institut. Si nu ar fi nici o problema daca ministerul ar organiza o licitatie corecta si ar vinde terenul la pretul corect (app 3000 EURO / mp). Din banii rezultati se poate cumpara teren cu 100 euro mp la DN1 si ramin suficienti si pentru constructiaa unui sediu nou - adecvat anului 2012.

  Dar.... un institut falimentar poate fi... evaluat la 300 euro/mp pentru teren....si ulterior cumparat de un salvator care va face exact acelasi lucru - va reloca activitatea pe DN1 !
  • 0 (0 voturi)    
   Doar ca... (Miercuri, 18 aprilie 2012, 10:34)

   AnonimG [anonim] i-a raspuns lui worker

   ...Singurul lucru care impiedica vinderea terenului pe care se afla IC este un act (dat profesorului Cantacuzino la infiintarea institutului) prin care destinatia terenului este exclusiv pentru activitati medicale si de cercetare.
   Cel mult pot sa-l vanda si sa faca un spital in locul lui...
 • +2 (2 voturi)    
  avem si institutia avocatului poporului! (Marţi, 17 aprilie 2012, 19:51)

  mihai [anonim]

  Avocatul poporului ar trebui sa ancheteze toate privatizarile si vanzarile de resurse naturale ale Romaniei ,facute de guvernele din 90 pana in prezent,prin metoda falimentarii si devalorizarii.O sleahta de infractori ,indivizi retardati ai acestui popor,au vandut totul pentru un 'pumn de techini'.
 • +3 (3 voturi)    
  statul..... (Marţi, 17 aprilie 2012, 20:05)

  argoman [utilizator]

  Este inca un exemplu,pe langa multe altele(CFR,minerit,Oltchim,etc.)ca statul,prin birocratii sai,este cel mai prost,incompetent administrator.
  Singura optiune eficienta este PRIVATIZAREA.
  Chiar nimeni nu-si pune intrebarea:cum se face ca toate fabricile de medicamente,private,sunt profitabile?
  Si aceasta pierdere economica,reminiscenta a utopiei comuniste,impreuna cu celelalte companii de stat,trebuiesc inchise sau privatizate,pentru a stopa risipa si saracirea oamenilor acestei tari.Fiecare clipa de functionare a acestor unitati inseamna bani adunati din taxe si impozite si aruncati in gaurile negre.
  Populismul si nationalismul economic ne vor pastra in saracie si la coada Europei.
  • 0 (2 voturi)    
   Pe cine crezi ca (mai) prostesti? (Miercuri, 18 aprilie 2012, 10:40)

   Dorin [anonim] i-a raspuns lui argoman

   Tu ori esti platit, ori inghiti clisee pe negindite. Dar noi, nu.

   Stii, de exemplu, ca apa distilata injectabila produsa de o firma recent privatizata este mult mai scumpa decit penicilina produsa la stat?

   Stii ca antibioticele produse la Iasi (stat) sunt mai eficiente decit produsele similare produse in alte tari?

   Stii ca diferentierea in functie de forma de proprietate privata sau de stat este interzisa de Tratatul UE?

   Stii ce presiune pune mediul privat (inclusiv prin politici si legi) pentru coruperea, capusizarea si distrugerea firmelor de stat? Cine e de vina?

   Iti doresc sa ai nevoie sa produsele pe care doar Cantacuzino le producea si sa le poti cumpara linistit din farmacii.
 • 0 (4 voturi)    
  multinaţionalele "au uns" pe cine trebuia (Marţi, 17 aprilie 2012, 21:24)

  dami [anonim]

  Institutul a fost lăsat de izbelişte cu bună ştiinţă şi scos de pe piaţă ca să nu mai producă vaccinuri la preţuri mici. Companiile străine au multă putere iar pentru guvernanţii români interesul pentru oameni e pe ultimul loc... Tristă treabă.
 • +1 (1 vot)    
  aici.. (Marţi, 17 aprilie 2012, 21:26)

  luci30 [anonim]

  se trateaza de medici si cercetatori corupti.....pt. un pumn de arginti s-au prostituat ....rusine ,rusine ca nu au stiut sa sustina pe timp de criza economica o farmacologie nationala utila ,necesara,si fara prea multe efecte colaterale.....stringe cureua ,,opinca,, ca telectualii ne vind ..... CANTACUZINE, CANTACUZINE, pe ce miini ai lasat numele tau....
 • +5 (5 voturi)    
  Mai sapati! (Miercuri, 18 aprilie 2012, 0:51)

  Eurobalauru [anonim]

  Articol bun, însă nu ați ajuns la substrat. De cautat înapoi pe fir și identificat care au fost inamicii publici cei mai redutabili ai INCD-Cantacuzino de-a lungul anilor. Prietenii știu de ce! Cu acest "cercel" articolul va avea mai multa substanță...Ca sa înțelegem apoi și implicațiile mega-isteriilor fără finalizare cu gripa aviara, porcina (urmează canină, ptiu că le dau idei!), etc. și sa poată publicul deduce cu ajutorul cui se promovează politica de destructurare a sectoarelor potențial competitive ale economiei românești.
  • -1 (1 vot)    
   miza (Miercuri, 18 aprilie 2012, 8:53)

   casargoz [anonim] i-a raspuns lui Eurobalauru

   O firma care distribuie medicamente are cifra de afaceri cam 200 de milioane de euro. O cifra de afaceri apropiata ca ordin de marime de SIDEX galati.
   Toti banii se duc undeva prin Cipru.Cine ar avea interes sa avem medicamente ieftine?
 • 0 (2 voturi)    
  Institutul Cantacuzino (Miercuri, 18 aprilie 2012, 7:06)

  Anca Tanase [anonim]

  O solutie ar fi sa conduca sindicatul TESA!!!!
  Cu siguranta exista interese sa se treaca pe importuri.
  • 0 (0 voturi)    
   Da, (Miercuri, 18 aprilie 2012, 11:16)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui Anca Tanase

   sindicatul TESA doreste sa conduca Institutul Cantacuzino ! Si,ce legatura are TESA cu cercetarea stiintifica si producerea de vaccinuri ? Stiam ca ei se ocupa cu partea administrativa . Acolo este buba,ei sunt cei care manipuleaza banii proveniti de la MS .
   • +1 (1 vot)    
    Inst.Cantacuzino (Miercuri, 18 aprilie 2012, 12:32)

    Anca Tanase [anonim] i-a raspuns lui Victor

    @Victor : m-ati inteles gresit. Cand am spus "sa conduca sindicatul TESA" a fost o ironie, am crezut ca daca pun mai multe semne de exclamare se va intelege.
 • -1 (1 vot)    
  Cine si de ce ar vrea sa traim mai mult ? (Miercuri, 18 aprilie 2012, 11:21)

  Dorin [anonim]

  Cred ca adevaratele calcule s-au facut la nivel demografic si bugetar: Ce este mai avantajos si pentru cine:
  - sa administrezi vaccinuri antimicrobiene (streptococic, stafilococic, anti-echerichia, anti-candida, etc) care vor scade consumul de medicamente in general (deci afecteaza afacerile), dar si de medicamente compensate (deci economie la buget)
  - sa administrezi vaccinuri care vor mari speranta de viata (sanatoasa) gen Cantastim, deci va creste numarul de pensionari (deficit buget), dar care vor ajuta la cresterea nepotilor si la randamentul tinerelor familii (plus social)
  - fara vaccinuri: durata de viata redusa (deci fonduri de pensii mai mici), dar
  - -consum mare de medicamente scumpe si sume mari compensate de la buget.
  - -Probleme sociale in cazul imbolnavirii persoanelor inca tinere care au de crescut copii.
  - -Scaderea pretului locuintelor si a intregii piete imobiliare.
  - -Scaderea natalitatii, intrucit multe familii s-ar baza pe bunici pentru cresterea copiilor.

  Nu cred ca ar trebui luate in considerare vaccinurile antigripale, pe care le consider un moft, deoarece gripa este o boala care se rezolva rapid si cu o rata a mortalitatii foarte redusa.
 • 0 (0 voturi)    
  doua chestiuni (Miercuri, 18 aprilie 2012, 12:04)

  Paul [anonim]

  1. GMP nu sunt norme europene, ci norme americane, aflate in vigoare si in UE.

  2. Foarte interesant cum autorizatia pentru vaccinul antigripal a fost ridicata exact in perioada ianuarie-mai 2010, adica perioada de varf a vaccinarilor :) Banuiesc ca asta a lovit serios in bugetul institutului. Parca seamana a subminarea economiei nationale...
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 18 aprilie 2012, 14:25)

  maria [anonim]

  Oare domnul Daniel Boda sef la Agentia medicamentului(nu stiu daca si acum?) nu este fiul d-lui Boda Iosif?Intreb pentru ca dl.Boda(tatal) aproape zilnic da lectii de moralitate,analizeaza politic ,este priceput la toate.Dansul stie tot doar a fost in structuri(Viena).Mai sa fie ca prosti suntem
  • 0 (0 voturi)    
   ANM (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 14:08)

   Dr.Florescu Dumitru Paul [anonim] i-a raspuns lui maria

   Nu stiu cine este acest Domn Daniel Boda.Nu e important de stiut cine este tatal D-lui Daniel Boda.Ar fi bine ca publicul sa cunoasca structura ANM cu numele,calitatea si specialitatea fiecarui membru.Asta ca sa stim daca ANM este calificat sa controleze activitatea Inst.Cantacuzino si sa-i dea(sau sa-i refuze)vreo autorizatie pentru productia oricarui preparat biologic(vaccinuri,seruri,produse stimulatoare etc..)Poate cu aceasta ocazie vom putea descoperi vreo legatura intre ANM si diferite case straine de producere de vaccinuri.
 • 0 (0 voturi)    
  Revenire la normal (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 14:00)

  Dr.Florescu Dumitru Paul [anonim]

  Am lucrat in Inst.Cantacuzino in perioada 1991-1999.In acea vreme,lucrurile mergeau bine si ANM nu-si baga nasul.,ca sa blocheze productia de vaccinuri si alte produse biologice care erau de foarte buna calitate si reteaua medicala si publicul le apreciau.Propuneri:
  1.Inst.Cantacuzino sa redevina bugetar.
  2.Institutl sa fie declarat obiectiv de importanta strategica ca sa poata primi fonduri suplimentare de la buget,din donatii si de ce nu.....din subscriptii publice.
  3.Controlul calitatii produselor Institutului sa fie facut de catre specialisti:Profesori de microbiologi,imunologie din tara,eventual asistati e catre experti straini(OMS,Inst.Pasteur-Paris etc..In orice caz Anm trerbuie excluc de la aceasta operatie.
  4.Sa se reia producerea tuturor serurilor,vaccinurilor si celorlalte produse biologice si sa se asigure difuzarea lor catre depozite adecvate la toate judetele,de unde atat Directiile de Sanatate cat si Farmaciile sa se poata aproviziona..Asta presupune asigurarea "lantului frigorific"prin autovehicule si depozite care sa poata asigura temperatura de +2-+4 grade Celsius.
  5.Min.Sanatatii,prin Directia Farmaceutica si Directia antiepidemica sa asigure publiciyaye produselor Institutului Cantacuzino.
  6.Este necesar ca aceasta actiune sa inceapa cat mai repede,atata vreme cat mai exista in Institut cadre valoroase atat in cercetare cat si in productie.Acestea vor asigura si pregatirea unei noi generatii de cercetatori precum si specialistilor si tehnicienilor pentru productie.
  7.Cat despre faliment,instrainarea terenului pe care este construit Institutul,acestea sunt prostii.Institutul Cantacuzinu trebuie sa mearga mai departe si sa-si indeplineasca menirea pe care i-a dat-o Prof.I.Cantacuzino


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version