De salutat dorința și presupunerea ministrului educației, Cătălin Baba, într-un recent interviu, că Bacalaureatul 2012 va fi la fel de corect precum a fost cel de anul trecut.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

La fel de corectă mi se pare afirmația domniei sale: „Bacalaureatul este pentru cei care vor să urmeze o facultate. Să recunoaştem, nu toată lumea are un motiv să facă o facultate sau să-şi ia doctoratul”.

Ministerul Educației a reintrodus școala profesională, pentru care s-au înscris deja 20.000 de elevi, care vor primi din partea statului și o bursă de 180 lei/lunar, deloc neglijabilă în condițiile crizei economice actuale. Un meseriaș bun câștigă astăzi mult mai bine comparativ cu un licențiat burdușit de diplome, dar care nu știe să facă ceva concret. Este suficient să ne uitam la bursa locurilor de muncă, să ințelegem acest lucru simplu.

Asistăm la o primă încercare de a readuce sistemele de educație și formare profesională în sincronizare cu piața muncii, sincronizare ce dispăruse aproape complet odată cu apariția fabricilor de diplome și a intereselor uriașe legate de acestea. Interese așa de mari încât l-au făcut pe fostul ministru al educației, Mihail Hărdău, să declare: „Universitatea Spiru Haret și alte universități controlează Ministerul Educației și Parlamentul României”.

Sincronizare cu atât mai importantă cu cât a devenit un truism faptul că de calitatea acestor sisteme depinde competitivitatea, productivitatea și atractivitatea economiei românești.

Există totuși circumstanțe și amenințări care mă fac sceptic în fața speranțelor ministrului Cătălin Baba.

  1. Cu trei luni înaintea alegerilor generale, orice picat la bacalaureat reprezintă 4-5 voturi pierdute pentru puterea aflată la guvernare. Părinți, rude, prieteni ai celor care, nu-i așa, le-a fost „retezat”  viitorul. Și anul trecut un înalt baron al PDL a strigat furios: „să vină Funeriu să ceară voturile părinților elevilor picați la bacalaureat”! Dar anul acesta, când alegerile bat la ușă și orice vot este prețios pentru coaliția aflată la guvernare? Recenta repartizare a fondurilor aflate la dispoziția premierului mă îndreptățește să cred că interesele de partid vor prevala. Adică, acceptăm orice compromis numai să nu vină USL la guvernare. De 22 de ani o ținem numai în compromsuri. Și am ajuns unde suntem astăzi.
  2. Presiunea universităților va fi uriașă. Disperarea banilor pierduți printr-un bacalaureat serios a fost așa de mare, încât a împins-o pe Ecaterina Andronescu să propună un proiect de lege prin care să intre la facultate și elevii fără examen de Bacalaureat. Doar reacția vehementă a întregii societăți, inclusiv a conducerii PSD, a făcut-o să bată în retragere. Este de presupus că toate forțele politice, de dreapta sau de stânga, stimulate de sponsori generoși din zona universităților private, vor pune o presiune uriașă pe comisiile de examene și pe minister, să închidă ochii la fraudele tradiționale și îndelung exersate. Altfel, la un al doilea an fără materie primă, fabricile de diplome ar fi obligate să-și reducă masiv „producția”.
  3. Anul trecut, universitarii nu s-au prezentat la conducerea comisiilor de examene, din motive de prea puțini bani, presupunând că în virtutea inerției lucrurile se vor desfășura la fel ca în anii anteriori. În aceste condiții, inspectorii, directorii, șefi ce comisii, de examen și de evaluare, au ascultat  directiva ministrului Funeriu, care le-a cerut un examen corect, în condițiile în care le asigură „spatele”, adică absența consecințelor  negative pentru un număr așa de mare de picați la examen. Anul acesta nu se va repeta istoria. Universitarii vor veni în corpore la comisii, fie și gratis, cu mesaj direct de la colegii lor: „dați-le bacul la toți, sau intrăm în foame”. Ca unul care am participat la multe examene știu ce importanță are tonul dat de președinte, pe care sunt obligați să-l asculte cei din comisii. Cine nu vrea să fie părtaș la fraude, și sunt destui în situația aceasta, refuză să participe la examene, participarea nefiind obligatorie.
  4. Anul acesta vor participa le Bacalaureat și cei 100.000 (sau mai mulți) de elevi picați anul trecut și/sau din seriile anterioare. Adăugați la cei circa 200.000 din seria curentă, ajungem la un număr de candidați cu 50% mai mare decât în mod curent. Ceeace va pune probleme de logistică și de resurse umane uriașe. Ministrul promite camere de luat vederi în toate județele, chiar și în acelea în care anul trecut n-au fost. O fi ținut cont de faptul că sunt necesare cu 50% mai multe, față de situația ideală în care toate clasele ar fi avut anul trecut camere? Unii inspectori generali au spus ca n-au bani și e treaba primăriei să le instaleze. E ușor de intuit ce elan au primarii politici să instaleze camere cu 3 luni înainte de alegeri. Pe urmă, metodele de copiat s-au rafinat. Doar cu imagini, fără sonor, cineva dictează dintr-un unghi mort al camerei și elevii scriu în tăcere după dictare. Sau se strică instalațiile. După surpriza de anul trecut, mai mult ca sigur că s-au imaginat felurite căi de a fenta supravegherea video.

citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro