Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Si tu, fiul meu MRU?

de Stefan Vlaston     Contributors.ro
Sâmbătă, 7 aprilie 2012, 12:36 Actualitate | Opinii


Stefan Vlaston
Foto: Hotnews

Am așteptat cu strângere de inimă HG privind împărțirea „darurilor” către primării, din fondul de rezervă al premierului, acum în prag de campanie electorală. Încurajat de trântitul ușii în nasul coaliției de guvernare.

N-a fost să fie. Cu toate asigurările că banii merg la cofinanțarea proiectelor europene, la primăriile care n-au bani de salarii, listele apărute în MO spun altceva.

Să luăm Bucureștiul. Sectorul 1, condus de liberalul Chiliman, zero lei, sectorul 4, condus de nestatornicul Piedone, zero lei, primăria generală zero lei, sectorul 2, condus de Onțanu, UNPR, sase milioane lei, sectorul 3, Liviu Negoiță, PDL, 2,3 milioane, sectorul 6, condus de Poteraș, 2 milioane lei. Să aibă să plătească anvelopări de blocuri cu 15.000 euro/apartament!

Singura excepție notabilă o constituie sectorul 5, condus de psd-istul Vanghele, care a primit 2,8 milioane. Semn și preț al unei viitoare trădări? Vom vedea!

În județul Suceava, din 49 de localități care au primit bani, doar trei sunt de la USL. În județul Gorj, au primit bani de la guvern 16 localități conduse de PDL și trei de PNG. Niciuna de primari USL. Și exemplificările pot continua.

Nu suntem în 2009, imediat după alegeri, când ar fi existat justificarea că primarii PDL au fost ținuți în post de ticăloasa guvernare anterioară. De trei ani primarii PDL tot primesc bani, la fiecare alocare de acest tip.

Unde sunt standardele de cost, unde sunt prezentate proiectele europene pentru cofinanțarea cărora s-au dat banii, de ce doar primarii PDL ar avea proiecte europene de finațat și nu și ceilalți, rămân întrebări fără răspuns.

De ce nu se desființează primăriile care păstoresc 1000-3000 de locuitori, că nu scrie în Constituție câte primării are România, iarăși greu de explicat, altfel decât prin calcule electorale. Prin presupunerea ca alegerile se câștigă la sate, cu găleata și sacoșa. Și pentru care plătim cu toții. Cu banii recent alocati, ceva în jur de 150 milioane euro, se putea construi un segment important de autostradă. Să nu lăsăm generațiilor următoare doar datorii.

Abureala asta cu stabilitatea politică, cu semianarhia provocată de  prăbușirea guvernelor, nu mai ține. De 22 de ani băltim în stagnare și creștem exponențial datoriile țării, să nu cadă guverne. Și ce dacă pleacă? Ce mare  scofală?

Toți premierii s-au ținut cu dinții de scaune, să nu ducă țara în anarhie. Bine că au dus-o în datorii uriașe, în lipsă de competitivitate economică, în câștigarea alegerilor, nu cu integritate și profesionalism, ci cu găleata și sacoșa.

De fapt, și-au menținut clientela la borcanele cu mierea bugetară. S-a spus și s-a scris de atâtea ori, că a devenit plictisitor să repeți la infinit același adevăr. Degeaba.

Să revenim la MRU. Disperați, românii și-au pus toate speranțele în noul Messia, cel care avea să ne salveze călare pe un cal alb din ghearele clientelelor partidelor existente. Cel care  când vorbește, realizatoare de emisiuni TV se simt proaste. Cel care a anunțat că își va construi o nouă formațiune politică. Cel de la care PDL așteaptă salvarea din negura uitării. Cel pe care l-a pregătit Traian Băsescu să-i preia funcția.

Iată ca MRU face exact ce a făcut și Emil Boc și alți premieri înaintea lui. Imparte banii din fondul de pomeni electorale clientelei coalitiei  din teritoriu. Și ce fond! An de an a crescut până la proporții astronomice. Urmează încă o miluire în toamnă, înaintea alegerilor generale.

Sigur, unii argumentează că trebuie să te faci frate cu dracu până treci puntea. Că altfel ar fi căzut la moțiunea de cenzură. Că nu era în interesul românilor să vină USL la putere. Că este prizonierul coaliției care-l susține la guvernare, care ia deciziile, iar MRU le transformă în soluții tehnice. Că reprezintă răul cel mai mic.


Citeste tot articolul si comenteaza pe

Contributors.ro1999 vizualizari


Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version