Se incheie o saptamana aglomerata in evenimente politice importante. Cam tot ce s-a intamplat va forta schimbari semnificative pe tabla de sah a politicii romanesti. Cel mai important eveniment este anuntul premierului Mihai Razvan Ungureanu de a se implica intr-o miscare politica noua. Odata cu oficializarea acestor planuri, pana azi doar intuite sau sugerate, odata cu certitudiea ca MRU vrea sa joace un rol politic la parlamentare, totul se va fi schimbat. Care sunt insa celelalte evenimente cu implicatii pe termen lung sau scurt?

Dan TapalagaFoto: Hotnews
  • 1. Anuntul oficial al lui Mihai Razvan Ungureanu de a se implica in politica a avut cel putin doua efecte notabile: 1) a resuscitat interesul alegatorilor dezamagiti 2) a declansat oficial razboiul politic cu liderul USL, Victor Ponta. Deja s-au conturat liniile de atac de-o parte si de alta. MRU si-a lansat sloganul de atac anti-Ponta: "inapoi la scoala". Altfel spus, cel care doreste sa devina prim-ministru mai are multe de invatat, nu se pricepe, vorbeste gura fara el. La randul sau, Ponta loveste cu "MRU vinde Romania strainilor". Altfel spus, cel care este prim ministru are o agenda ascunsa, anti-romaneasca, corupta. A trecut vremea schimburilor de amabilitati intre cei doi. Cu un MRU declarand ca doreste ca "Ponta sa-l tina minte" si cu replica liderului PSD, dublata de o plangre penala, debuteaza in forta o confruntare intre doi politicieni din noua generatie care se va radicaliza pe masura ce ne apropiem de alegeri.Din pacate, guvernarea si, prin extensie, populatia, vor avea de suferit in noul peisaj. Este de asteptat ca opozitia sa-si intensifice atacurile in plan parlamentar pentru a-l impiedica pe MRU sa duca la bun sfarsit orice proiect (privatizari, reforme legislative etc) care l-ar putea ajuta sa capete consistenta ca politician.
  • 2. Disponibilitatea exprimata de unii lideri PDL de a sustine proiectul lui MRU. Vor fi insa la fel de  entuziasti si "greii" ironizati recent de Traian Basescu? Elena Udrea, Valeriu Stoica s-au repezit sa declare public ca partidul e gata sa sprijine o noua miscare. E o eroare, ca multe altele. Lipit din start de blazonul PDL, lui MRU ii scad sansele de a convinge ca are capacitatea de a construi ceva nou, ceva autentic. Acesti lideri s-au napustit pe noul venit periclitandu-i astfel proiectul, la fel cum au compromis ideea de Miscare Populara chemandu-i pe Diaconescu si Becali. Graba lor tradeaza o anumita disperare, dorinta de a se salva cu orice pret si spune totul despre lipsa de incredere in viitorul PDL. Pe de alta parte, inca nu stim ce vor spune ceilalti: Videanu, Blaga, garda veche. Ei ce interes ar avea sa-l sustina pe Ungureanu? Succesul lui politic va insemna dispartia lor! Si iata cum, peste noapte, jocul de-a soarecele si pisica dintre greii PDL si Traian Basescu s-a relansat. Toti se intrebau pana mai ieri cum mai poate seful statului juca in plan politic, cum mai poate conta, cand pana si partidul sau de suflet i-a intors spatele, nu-l mai asculta iar "greii", pe care tot el i-a indepartat, s-au intors in pozitii cheie? Blaga e sef de campanie. Raspunsul este astazi clar. Cu MRU, Traian Basescu mai are o sansa de a juca si de a scapa de experimentul ratat numit PDL. Are ocazia, poate ultima, de a sterge "mostenirea politica negativa" numita PDL si de a o inlocui in extremis cu "o mosternire politica pozitiva", cum ar zice fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu. Si de aceasta data Traian Basescu mizeaza pe o singura carte: totul sau nimic.
  • 3. Demisia ministrului mediului Laszlo Borbely ridica trei probleme: soliditatea coalitiei in parlament (daca PSD va depune motiunea de cenzura dupa Pasti), votul in cazul ridicarii imunitatii (important in perspectiva raportului pe justitie) si numele noului ministru (de care depinde viitorul unor afaceri importante, gen Rosia Montana, Cuprumin, Chevron). Mizele politice fiind majore, imediat dupa demisie s-a pus in miscare aparatul de zvonuri, menit sa sugereze ca in spatele anchetei DNA se ascunde un interes politic. Or, dincolo de zvonuri, avem cateva fapte: o firma care avea contracte cu institutii din subordinea ministerului i-a reparat un apartament pus pe numele soacrei. Asadar, o ancheta perfect legitima, inceputa prin aprilie 2011. Scenarita are scopul de a-l inocenta pe Borbely, de a-l prezenta drept victima unor interese meschine si de a influenta votul in Parlament (daca vom apuca sa-l vedem dat). Pe de alta parte, scenariile conspirationiste vehiculate in legatura cu motivele demisiei lui Borbely se integreaza perfect in campania anti-privatizari si anti-capital strain declansata de USL. Apoi, va fi extrem de interesant de vazut, saptamana viitoare, pe cine va desemna UDMR inlocuitor. Va fi Attila Korodi, cunoscut drept un militant anti-Rosia Montana? Va fi un personaj neutru in raport cu proiectele miniere si petroliere din Romania? In tot cazul, numele viitorului ministru al mediului va fi un test major pentru coalitie. De semnatura viitorului ministru vor depinde cateva avize importante pentru viitorul unor mari investitii. Va afecta demisia lui Borbely soliditatea coalitiei? Va trada UDMR? Situatia s-ar putea complica pe termen lung in Parlament, dar pe termen scurt e greu de crezut ca UDMR va risca trecerea in opozitie inainte de locale. Acolo nu o asteapta nimic bun: nici resurse de impartit, nici siguranta revenirii la putere, doar Laszlo Tokes, adversarii de la CNMT si perspectiva ratarii Parlamentului dupa alegerile din toamna.
  • 4. Vizita efectuata luni noaptea de Traian Basescu la sediul PDL din Modrogan indica faptul ca seful statului pariaza tot mai putin sau deloc pe acest partid. Informatiile despre ironizarea candidatului la primaria Capitalei, Silviu Prigoana, mesajul ca va trece PDL in opozitie daca nu va obtine jumatate plus unu din scorul USL, sugereaza ca Traian Basescu investeste deja in alt proiect politic. E foarte posibil ca seful statului, ignorat metodic, sfidat pe fata in ultimele luni de liderii PDL, sa fi dorit sa-si ia o mica revansa, sa guste pe viu satisfactia notificarii greilor partidului ca are o solutie care-i poate include sau nu. A doua zi dupa aceasta vizita, premierul Ungureanu avea sa anunte o posibila noua miscare politica coagulata in jurul sau.
  • 5. Excluderea lui Cristian Preda din PDL s-a dovedit o greseala strategica, insa n-a fost o decizie total incorecta. Intelectualii s-au simtit pe buna dreptate agresati, umiliti, indepartati odata cu eliminarea  europarlamentarului Cristian Preda. Au supra-reactionat luandu-i apararea neconditionat, din solidaritate si pretuire sincera fata de un spirit cultivat ca dl Preda. Insa, din pacate, n-au avut dreptate pana la capat. Preda nu s-a limitat la a critica optiunea Elenei Udrea pentru primaria Capitalei, ci a ales sa se plaseze ostentativ in afara PDL exprimandu-si sustinerea pentru independentul Nicusor Dan. Asa ceva nu se face. Prin urmare, decizia excluderii este corecta, dar executata prost. Intreg contextul obliga achitarea lui Preda. Acum un an excluderile din partid erau posibile fara pierderi iremediabile, astazi nu. In plina campanie, tot ce a retinut opinia publica a fost ca s-a produs o mare nedreptate. Victoria gunoierului asupra intelectualului suna prost in orice context si catastrofal inainte de alegeri. MRU a stiut sa exploateze din mers dezamagirea intelectualilor. A lansat indemnul impersonal: "lasati intelectualii sa faca politica", chemandu-i de fapt alaturi de el. Va fi, probabil, noul lor idol, spre care se vor indrepta entuziasti dupa ani de umilinte intr-un partid care i-a tolerat.
  • 6. Prabusirea increderii populatiei Romaniei in UE anunta o iminenta schimbare de discurs in politica interna si revenirea la un tip de nationalism. Ultimul eurobarometru anunta practic trecerea Romaniei in randul tarilor eurosceptice. Increderea in directia in care se indreapta UE a scazut 14%, un procent mare. Astazi, mai mult jumatate din populatia Romaniei nu mai crede ca solutiile bune vin de la Bruxelles. Aceasta schimbare semnificativa de perceptie nu va ramane fara urmari. Politicienii vor avea de acum certitudinea ca pot schimba usor macazul, cum deja putem observa ca se intampla. Atat puterea cat si opozitia par tentate sa exploateze discursul nationalist iar liderii USL denunta fatis "tutela europeana". Citeste aici pe larg o analiza despre posibilele cauze ale intoarcerii nationalismului.
  • 7. Radicalizarea liderului PSD, Victor Ponta, in spirit iliescian. Se intampla in preajma Congresului PSD, programat sambata, 7 aprilie. Dupa ce liberalii au reusit o lovitura de imagine prin achizitionarea lui Sorin Frunzaverde, care a declansat o puternica hemoragie din PDL spre USL, a intrat in scena vechiul Victor Ponta. Combinatie bizara de nationalist primitiv si procuror rasculat pe capitallism, Victor Ponta ilustreaza perfect stanga iliesciana a anilor '90: anti-privatizare, impotriva "strainilor", sub sloganul Romania vanduta pe nimic. Ponta a inteles ca, odata cu intrarea lui MRU in scena, n-are sens sa mai joace comedia liderului rational si echilibrat care face poze cu Blair si viziteaza America. A meritat sa incerce marea cu degetul cata vreme spatiul era gol, insa odata umplut cu MRU s-a intors spasit la parintii fondatorii ai stangii romanesti. Astazi, discursurile sale par scrise iarasi de Iliescu si Nastase. Domesticirea lui Ponta a fost doar o iluzie de scurta durata, capcana pentru naivi. Alegatorii si militantii PSD vor sa auda altceva. Lor se va adresa sambata si de acum incolo vechiul Ponta, cu vechile lozinci insotit de vechii sai tovarasi.