Dimitris Hristoulas s-a nascut la cativa ani dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Generatia sa a resimtit din plin consecintele razboiului, atitudinea germanilor fata de greci si razboiul civil ce a urmat.

O tinerete foarte dificila

In prezent adolescentii au numai pretentii, de la iPhone pana la... infinit. Ca adolescent, in anii '50, Dimitris a avut probleme mai importante de rezolvat. A trebuit sa supravietuiasca.

Este descris ca o persoana ce a sustinut idealurile comuniste. In anii '60 probabil ca lupta pentru ideile sale in fiecare zi. Din 1945 pana in 1967 tara a fost impartita intre conservatori (mereu la conducere) si restul, ce trebuia sa se lupte pentru drepturile de baza. Pe timpul regimului militar situatia a fost si mai grava pentru cetatenii "non conservatori".

Razbunarea

Dupa 1974 cetatenii "non conservatori" au putut sa isi exprime ideile si sa fie acceptati ca membri egali si li s-a permis sa fie implicati in toate activitatile sociale. Dimitris a fost farmacist si in sfarsit a avut sansa de a-si deschide propria afacere.

In anii '80 a avut loc un experiment social major in Grecia: una dintre cele mai mari "redistribuiri de avere" din istoria moderna. In doar cativa ani clasa de mijloc elena s-a multiplicat in timp ce resursele au fost directionate politic spre milioane de greci (de cele mai multe ori nu conservatori). Generatia lui Dimitris a fost, in sfarsit, recompensata. Dupa o tinerete dificila, farmacistul aflat acum la varsta a doua a avansat social, schimbandu-si statutul financiar. "Pentru totdeauna" a gandit la acel moment...

Vremurile se schimba si venise momentul pentru ca cei de apartenenta conservatoare sa vada toate usile inchizandu-se. Socialistii au preluat puterea si s-au mentinut acolo timp de decenii.

Dimitris a continuat sa isi exprime ideile. Este descris ca o persoana ce incuraja tinerii sa demonstreze, sa lupte pentru drepturile lor. Aceasta a fost atitudinea sa si in anii '90, cand se apropia de pensionare. Clasa de mijloc elena a continuat sa se extinda, impinsa, in general, de imprumuturi.

O turnura neasteptata

Fiind sarac foarte mult timp, Dimitris a muncit pentru a-si putea trai ultimii ani din viata intr-un mod decent. In anii 2000 si-a vandut farmacia (o profesie care nu este inca libera) si si-a continuat activitatea, intotdeauna activ si dinamic, gata sa isi expuna punctul de vedere si sa isi explice ideile.

Spre sfarsitul acestei decade, Dimitris a fost membru al clasei de mijloc elene. Saracia era deja in trecut. Nu si-a schimbat niciodata principiile dar era clar ca era o persoana care a reusit sa castige un venit decent timp de 3 decenii si jumatate si si-a organizat viata conform acestui statut. Insa viata a luat o turnura neasteptata...

2010 si-a lasat amprenta in viata lui Dimitris. Grecia a semnat acordul cu Uniunea Europeana si FMI si tara a intrat intr-o "noua era". Dimitris a fost intotdeauna impotriva acestui acord si a masurilor implementate. In curand a vazut cum nivelul sau de viata se deterioreaza. Pensia i-a fost taiata, chiar daca isi platise contributiile timp de 35 de ani si a respectat toate legile.

Guvernul elen a decis sa nu reduca numarul functionarilor publici si sa taie deficitul public adaugand zeci de noi taxe si reducand salariile si pensiile, pe orizontala. Aceasta alegere a demolat viata a milioane de cetateni, multi dintre ei ex-membrii ai clasei de mijloc. Dimitris era unul dintre ei.

Un protest politic

Viata a devenit foarte dificila pentru Dimitris. Considera ca actualul guvern elen ar trebui comparat cu cel stabilit in Grecia in 1943, in timpul ocupatiei germane. (in Grecia cand vrei sa spui ca cineva nu este patriot il compari cu regimul din aceea vreme) Dimitris si-a sustinut ideile comuniste si a demonstrat pentru nevoia Greciei de a iesi din Zona Euro, de a se intoarce la Drachma, de a iesi din Uniunea Europeana si de a nationaliza toate companiile private.

In urma cu o saptamana a inceput sa isi plateasca toate obligatiile. Taxe, facturi neplatite. Un cetatean cu respect de sine. Nu a cerut ajutorul copiilor. Ar fi preferat, probabil, sa moara de foame decat sa lase datorii neplatite.

A decis sa se sinucida, dar nu in tacere. Miercuri dimineata s-a ras, s-a imbracat in hainele bune si si-a luat pistolul. A ajuns in cel mai aglomerat loc din Atena, Piata Constitutiei. A stat intr-un colt si la 9:00 s-a impuscat in cap.

In scrisoarea lasata in urma a vorbit despre ideile sale, acuzand guvernul de distrugerea tarii si cetatenilor sai. A ales sa protesteze.

Acum Grecia este din nou impartita in 2 tabere. Multi oameni il admira pe Dimitris pentru "curajul sau si pentru ca si-a sacrificat viata pentru idealurile sale". Multi altii spun ca "sinuciderea nu este o solutie sau un mod de a lupta". Partidele politice au inceput, deja, sa se acuze intre ele pentru moartea lui si pentru ce simbolizeaza asta pentru tara. Dar un lucru este clar: sinuciderea sa va marca intrarea Greciei intr-o noua era - Lupta finala intre populisti si grecii constienti. Lupta ce va determina viitorul tarii in urmatoarele decenii...

Si ne aflam inca in mijlocul acestei lupte...

Citeste si comenteaza pe blogul lui Ilias Papageorgiadis