Nassim Taleb are o lucrare foarte interesanta, The Black Swan of Cairo. Nassim Taleb este autorul conceptului de lebada neagra, fenomenul rarisim, neasteptat, care schimba total modul cum functioneaza lucrurile, care ia pe toata lumea prin surprindere si care nu poate fi prevazut, scrie Dan Selaru, pe blogul lui.

In lucrarea cu pricina Taleb spune un lucru simplu, ca pentru a evita lebedele negre, schimbarile catastrofice, pentru sisteme complexe, cum e societatea sau piata, e bine sa fie pastrata o volatilitate naturala.

Ca are dreptate ne-o spune istoria, caderea brusca a comunismului este o lebada neagra tipica, caderea Shah-ului, 11 septembrie, comunismul, ca si dictatura Shah-ului, eliminau "volatilitatea", presa libera, partide de opozitie, contestatarii, eliminarea oricarei forme de dialog cu teroristii este, la randul ei, o eliminare a volatilitatii si, de aici, posibilitatea aparitiei evenimentelor catastrofice.

Lucrarea lui Taleb este legata de primavara araba, lumea in care orice fel de volatilitate a fost eliminata si unde a izbucnit brusc, spre surprinderea tuturor, revolutia. Sa privim in jurul nostru si sa vedem care sunt locurile si domeniile din care s-a eliminat volatilitatea.

Arabia Saudita este un loc din care s-a eliminat volatilitatea, relatiile Israel - lumea araba sunt inghetate de ani de zile, regimul iranian este tot mai lipsit de posibilitatea de miscare, pe plan extern lipsa dialogului este regula, pe plan intern este eliminarea opozitiei, Rusia este pastrata sub presiune de la aparitia lui Putin.

Orice fel de schimbare majora in cele 4 zone amintite poate conduce la un fenomen previzibil, cresterea pretului petrolului la valori imposibil de anticipat si de aici urmarea e total imprevizibila.

Un alt loc in care volatilitatea a fost eliminata este sistemul financiar, de la inceperea crizei au avut loc bailout-uri, QE-uri, manipulari de cursuri, devalorizari, etc. Toate au incercat mentinerea sistemul cat mai aproape de starea de la inceputul crizei.

Aici putem sa ne uitam la cele doua abordari. Irlanda a incercat sa mentina situatia cat mai aproape de stadiul initial, situatia e tot mai grea. Islanda, si-a asumat falimentul, acum este iesita din criza.

Un alt loc in care volatilitatea este suprimata este zona euro si dramoleta, ca drama nu a fost, greceasca. Mentinerea Greciei pe linia de plutire a supus si supune zona Euro la o presiune extrema. Acelasi lucru se poate spune si despre atat de laudatul Tratat financiar, elimina volatilitatea, noroc ca procedura este atat de stupida ca Spania deja a neglijat-o. Zona Euro, din dorinta de a pastra situatia actuala, a eliminat volatilitatea iar riscurile de implozie cresc.

Sistemul financiar global si/sau zona Euro pot in orice moment sa fie lovite de fenomene neasteptate si neanticipate ca fiind o amenintare.

Transnistria este o zona inghetata de aproape 20 de ani, toata lumea stie ca situatia nu poate continua la nesfarsit asa. Asta e un fenomen local, dar care ne priveste mai indeaproape. Din fericire rusii au miscat si asta e situatia naturala, schimbarea, ca noua nu ne place de Rogozin e altceva, dialogul inseamna detensionare.

Pretul petrolului tras in sus de o schimbare politica majora in Orientul Mijlociu sau Rusia, sistemul financiar sau zona Euro lovite de o criza majora pot fi schimbarile momentului. Transnistria este la randul ei un "butoi cu pulbere".

De ce erau Balcanii "un butoi cu pulbere"? Pentru ca exista o situatie tensionata de prea mult timp, iar volatilitatea era eliminata. Pana la sfarsit stim cu ce ne-am ales de la Balcani.

Comenteaza pe Romania Obiectiva.