Ultima saptamana s-a dovedit a fi foarte bogata in evenimente pe continentul african. Chiar daca de natura si insemnatate diferite, importanta lor pe plan regional si chiar global nu poate si nu trebuie trecuta cu vederea. Atfel, top trei stiri arata in felul urmator, si voi incerca sa explic si de ce sunt cele mai importante: Kenya descopera petrol, lovitura de stat in Mali si alegeri prezidentiale in Senegal.

Florin SanduFoto: Arhiva personala

Anuntul descoperirii de petrol in Kenya a fost facut luni, 26 martie, in direct la televiziune de catre presedintele tarii, Mwai Kibaki, retinandu-si cu greu entuziasmul. Dupa ani de explorari firma britanica Tullow Oil Plc a reusit sa gaseasca resurse de petrol peste asteptarile proprii in partea de nord a tarii de pe coasta de est a Africii, o zona in care numai in Uganda si Sudanul de Sud a mai fost descoperit petrol pana in momentul de fata. Desi ar mai dura cativa ani buni pana sa se alature statelor producatoare de petrol, cantitatea relativ insemnata descoperita aduce numai vesti bune, dupa cum a declarat presedintele Kibaki.

Pozitionarea geografica de care Kenya se bucura, deschiderea spre caile de transport maritime face ca din punct de vedere al exportului de petrol sa devina foarte interesanta pentru tarile din Occident si pentru companiile petroliere ce provin din tarile ocidentale. Naivitatea nu isi are locul, iarasi autoritatile kenyene par sa fi constientizat lucrul acesta, declarand adoptarea in viitorul apropiat a unor legi de reglementare si tarife de taxare pentru multinationalele petroliere interesate de exploatarea petrolului kenyan. In ciuda optimismului debordant de care presedintele si ministrii sai dau dovada, puse cap la cap scenariul pare unul cunoscut si jucat in mai multe randuri in Nigeria, Uganda, Angola pentru a numi cateva exemple. Entuziasm necontenit, planuri de viitor, promisiuni de mai bine, o companie petroliera straina si eterna intrebare: oare va fi o binecuvantare sau un blestem?

Joi, 22 martie soldatii renegati din Mali anuntau preluarea controlului asupra statului vest-african, suspendarea constitutiei si dizolvarea institutiilor publice ca urmare a modului in care guvernul a tratat situatia insurgentilor din nordul tarii. Fortele de securitate au declarat de asemenea formarea Comitetului National pentru Reinstaurarea Democratiei si a Statului cu scopul de a functiona ca un guvern de tranzitie. Ca urmare, granitele si aeroporturile au fost inchise, circulatia interzisa pe timpul noptii, iarasi cetatenii incearca disperati sa gaseasca cai de a parasi tara.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro