N-as fi crezut sa ajung sa aplaud cu putere in cladirea Ambasadei Romaniei din Austria! Viktor Goldberg, pianist, ruda cu celebrul virtuoz Vladimir Horowitz, considerat unul dintre cei mai mari pianisti ai secolului trecut, a interpretat „Variatiunile Maria Theresia“, piesa in prima auditie a compozitorului austriac Roland Baumgartner. Sala ambasadei Romaniei din Prinz Eugen Straße in Viena a fost arhiplina. Demersul, numit „support program for new opera singers“ este unul de public diplomacy si se datoreaza unei initiative private austriece. Initiatorul este fiul fostului director al Operei de Stat din Viena, timisoreanul Ioan Holender.

Alex TodericiuFoto: Arhiva personala

Tenorul roman Florin Ormenisan a electrizat in „Una fortiva lagrima“ din opera „L`elisir d`amore“ de G. Donizetti. „Stars of tomorrow“ se numeste manifestarea, prezentata bilingv (germana/ romana) de catre Carmen Stamboli, tanara Miss – Austria 2011, originara din Romania. Cum vi se pare? Saptamana viitoare, Ambasada va gazdui un show de moda a designer-ului Patricia Vincent, nascuta si ea in Romania. Anul trecut, cu ocazia Zilei nationale a Romaniei, ambasadoarea Silvia Davidoiu, aflata la post din decembrie 2009, organiza o receptie in salile somptuoase ale cladirii istorice a bursei din Viena. Printre sutele de invitati, presedintii celor mai importante firme austriece, cum ar fi OMV, Verbund, banca Raiffeisen, banca ERSTE, societatea de asigurari UNIQA, bursa de energie EXAA, firma de constructii PORR, parlamentari, reprezentanti ai guvernului, etc. Credeti ca e simplu sa reusesti, chiar avand rolul de ambasador al unei tari est-europene, membru UE sa devii frecventabil la Viena?

Nu e deloc simplu! Lumea buna vieneza, abia acum a inceput sa prinda gustul pentru a fi vazuta si la manifestarile Ambasadei Romaniei. Primele semne incurajatoare au putut fi simtite deja pe vremea mandatului ambasadorului Traian Chebeleu la Viena. cand sotia acestuia organiza reusite manifestari ale „Asociatiei iubitorilor valsului Johann Strauss“. Ceea ce se intampla acum este insa uimitor. Insasi Ulrike von Habsburg– Lothringen, aceasta grande – dame a aristocratiei austriece a participat la concertul de la Ambasada. Ambasada Romaniei la Viena nu mai e pentru austrieci un loc in care… e mai bine sa nu te duci. Ce s-a schimbat? Perceptia austriecilor despre Romania s-a maturizat! Tinerei Miss-Austria 2011 nu-i e rusine sa spuna ca s-a nascut in Romania. Austriacul, grijuliu in vremuri de criza, spera ca de exemplu actiunile OMV/ Petrom sa tot creasca in valoare si a inteles probabil ca-i cazul sa priveasca cu mai multa incredere inspre Romania.

Calea de urmat i-o arata si Simion Giurca, reprezentantul turismului romanesc la Viena inca de pe la mijlocul anilor nouazeci. Giurca, timisorean de origine, a consiliat zeci de mii de austrieci dornici sa cunoasca Romania! Daca ii treci pragul, il poti auzi cum raspunde sarguincios la telefon. Zeci de apeluri zilnic doresc informatii despre Romania. Biroul pentru promovare si informare turistica a Romaniei, aflat vis-a-vis de Staatsoper, e neincapator de atatea afise, brosuri, cataloage despre Romania. E plin de vienezi care se intereseaza de Romania. Un success story fara pauza de pranz! Culmea e ca in aceeasi cladire, extrem de centrala din Viena si-a incercat norocul in 2011 si un magazin romanesc de prezentare al produselor viei de Murfatlar, insa fara prea mare succes, dupa cum mi-a relatat Lukas Vosicky, secretar general al Österreichisch-Rumänische Gesellschaft. Asociatia Austriaco-Romana este motorul multor initiative culturale (romanesti) de rasunet la Viena. Asociatia este strans legata de OMV, fiind condusa de catre directorul general al companiei, Gerhard Roiss. Prin 1996 il propuneam pe Simion Giurca – in paginile cotidianului “Romania Libera” – sa ajunga ministrul turismului. Nu s-a intamplat! Giurca e in continuare la Viena, unde isi face la fel de bine treaba. Ca si Silvia Davidoiu, prima femeie – Ambasador al Romaniei in Austria! Davidoiu mi-a declarat recent, pentru cotidianului bucurestean de limba germana „Allgemeine Deutsche Zeitung“, ca apartine unei generatii noi, de „diplomati pragmatici“. Davidoiu are sarm, vorbeste germana si ii place cultura! De cand cu Jacuzzi-ul lui Baconschi, orice lauda la adresa „diplomatiei feminine“ poate naste suspiciuni bolnave, mi-a atras atentia un amic. Ne aflam deci departe de Romania si ar trebui sa ne fie rusine daca trecem pragul Ambasadei Romaniei? Ei bine, nu! De cand Ambasada Romaniei la Viena a inceput sa exceleze in diplomatie culturala, fara zel propagandistic, cel putin austriecii, nu o mai ignora! In tot acest timp, simpatia diasporei romanesti fata de Romania si institutiile ei (din Austria) pare ceva mai temperata. Unii dintre cei aprox. 65.000 de etnici romani recunosc si accepta ca apartin unui grup, aflat astfel in afara granitelor tarii de origine. In seara in care „noul Horowitz“ canta la Ambasada, actorii teatrului Nottara din Bucuresti jucau „Ultimul Don Juan“ de Neil Simon la teatrul Pygmalion al regizorului Geirun Tino.

Un spectacol in limba romana la Viena la care toate biletele s-au vandut cu mult timp inainte! Pygmalion e numele unui teatru de mici dimensiuni, aflat in pivnita unui cochet imobil vienez din Alserstrasse, nu departe de primaria orasului si care a gazduit in ultimii 15 ani nenumarate spectacole ale unor teatre romanesti, in limba romana sau germana, pentru diaspora si nu numai. Anul acesta i-a adus impreuna pe scena Pygmalion-ului vienez pe Geirun Tino alaturi de profesorul de canto, basul Theodore Coresi, cunoscut publicului meloman din Romania sub numele Teodor Ciurdea. Cat de „romaneasca“ este si isi doreste Bucurestiul a fi aceasta diaspora, sa zicem din Viena? Pana unde se poate Romania identifica oficial cu interesele comunitatilor romanesti din diaspora? Cum se face ca initiative culturale private, precum teatrul Pygmalion, locul de intalnire preferat al romanilor din Viena, nu primesc niciodata bani de la buget, desi functioneaza remarcabil de zeci de ani?! Cateva intrebari care preocupa si asociatiile comunitatii romanesti din Austria. Iata cateva exemple ale unor astfel de asociatii: “AUT PRO ROM” din Graz, “Unirea” din Wiener Neustadt, “Asociatia cultural-sportiva Speranta”, din Knittelfeld (Stiria), “Luceafarul” din Kinnberg. Urmatoarele asociatii functioneaza in Viena: “Prof. dr. Theodore Coresi – Asociatia culturala a tinerilor muzicieni”, “Asociatia culturala George Enescu”, “Viena Romaneasca. Portalul romanilor din Austria”, “Astra”, “Unirea – Prietenii Romaniei in Austria”, “Vorba Noastra”, “Societatea pentru dezvoltarea structurilor interculturale in spatiul dunarean”, etc. 2012 ar putea fi numit de catre multi dintre romanii din Viena, anul diasporei. De ce? Pentru ca Romania va fi din nou chemata la urne.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro