… draga Vasile,

Foto:

Vine o vreme cand oamenii trebuie sa-si recunoasca greselile. Vine o vreme cand recunosti ca ti-ai plasat gresit simpatiile, o vreme cand accepti ca ti-ai gestionat prost entuziasmele. Vremea in care iti dai seama ca nu tot ce zboara se mananca, ca de zburat zboara si bombardierele si (au zburat si) pterodactilii. Stiu, poate parea o perioada ingrata – nimanui nu-i face o deosebita placere in a-si accepta greselile. Crede-ma, totusi, n-are de ce sa-ti para rau. Exercitiile astea de umilinta, gestionate corect, pot fi mai mult decat folositoare.

Te-ai entuziasmat la venirea grupului Voina (« Razboi ») in Romania. Am inteles si de ce : erau « altfel ». Isi bateau joc de « sistem », de conventii. Dupa cum spuneai, imaginea falusului mazgalit cu vopsea pe podul din Petersburg din Fata FSB, «a devenit pentru milioane de oameni umiliţi şi nedreptăţiţi o adevărată icoană protectoare ». [Nota : In treacat fie spus, ei ii ziceau mai simplu, dupa vorba, dupa port, p…, si ti-ar penaliza pudibonderia c-un cap in gura, ca-nteleg injuratura e si ea o forma artistica de protest. Daca-i asa, Romania e plina de artisti revoltati.] Las la o parte puerilismul si mitocania metaforei, vizibile chiar la un fost protestant cu sensibilitati religioase. Se practica, e cool, e trendy. Ma intorc la cele mai importante.

Vasile, stii de-acum scandalul. Pentru necunoscatori, reiau fragmentul principal, asa cum l-a descris Vlad Mixich pentru Hotnews . Totul a inceput cu prezentarea filmuletului“Kasper, protestatar in varsta de doi ani, este retinut de politie” – explicatia subtitrata de realizatorii filmului pe imaginile care il prezentau pe copilul de doi ani al cuplului Oleg Vorotnikov – Natalia Sokol aflat in bratele unui politist rus, timp in care cei doi lideri “Voina” erau retinuti.

Scena a declansat comentariile unui tanar spectator din sala Muzeului Taranului Roman, care a apreciat drept “lasa” actiunea liderilor Voina de a aduce un copil de doi ani in mijlocul unui protest cu potential violent si de a-l folosi drept “scut”.

Yana Sarna, unul dintre cei doi membri ai grupului prezenti la Bucuresti, l-a invitat pe spectator alaturi pe scena: “Daca noi suntem lasi, atunci vino si tu aici in fata”.

Spectatorul s-a alaturat celor doi invitati rusi si, inaintea oricarui alt schimb de replici, Alexei Plutser-Sarno, autorul conceptelor grupului Voina, l-a palmuit pe spectatorul roman in fata salii. A urmat o incaierare de cateva secunde, conflictul fizic fiind intrerupt de interventia lui Armand Gosu, moderatorul si traducatorul dezbaterii. Din sala s-au strigat cateva huiduieli la adresa invitatului rus dar a existat si o interventie din partea unui roman care l-a acuzat pe spectatorul palmuit de o atitudine “provocatoare”.

Dezbaterea s-a incheiat fara ca vreunul dintre invitatii rusi sa-si ceara scuze pentru gest. A facut-o regizorul Alexandru Solomon, directorul festivalului, care a prezentat scuze publicului prezent.

Buuun. Astia-s oamenii, cu astia defilam. Pana la ora la care scriu aceste randuri, ai declarat pe CriticAtac ca n-ai fost in oras, n-ai vazut incidentul, dar te vei interesa. Frumos. Dar cam tarziu.

Draga Vasile, daca stai stramb si te gandesti drept vei recunoaste ca palmele alea erau inevitabile. Si ca stiai de ele cel putin de cand i-ai luat lui Alexei Plutser-Sarno pe CriticAtac. Da, recunosc, ideea politistului in sutana de preot a fost buna. Dar cam atat. De acolo-ncolo incepea aberatia. De acolo-ncolo palmele incepeau sa se frece una de cealalta, in asteptarea unui obraz nevinovat.

Sa recapitulam, pe sarite :

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro