Pe site-ul www.edu.ro a aparut deja proiectul HG de infiintare a unei facultati de medicina si farmacie in limba maghiara, solicitata de UDMR.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

In esenta, prin comparativ cu HG 966/2011, (aici), in anexa la peoiectul de HG de astazi, apare o noua facultate, Facultatea de Medicină și Farmacie, cu urmatoarele cifre de scolarizare:

4 Facultatea de Medicină și Farmacie Sănătate Asistenţă medicală generală ( în limba maghiară) AP IF 240 50
Medicină (în limba maghiară) A IF 360 200
Medicină (în limba engleză) A IF 360 50
Farmacie (în limba maghiara) AP IF 300 75**)
Moaşe AP IF 240 25***)
*) Se şcolarizează şi la cererea Ministerului Apărării Naţionale
**)Sunt autorizate provizoriu să funcționeze în anul universitar 2012-2013.
***)Capacitatea de școlarizare va fi în proporție de 50 % pentru limba română și 50% pentru limba maghiară

In nota de fundamentare la proiectul de HG se spune:

„Începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș urmează să demarezele procedurile administartive pentru organizarea alegerilor și numirea persoanelor care să coordoneze din punct de vedere administrativ facultatea, asigurând astfel pentru începutul anului universitar 2012-2013 desfășurarea în cele mai bune condiții a procesului educativ.”

HG propusa azi in guvern, vine, insa, in contradictie cu Legea Educatiei Nationale, care spune

Art. 132. (2) Orice facultate se înființează, se organizează sau se desființează la propunerea și cu aprobarea senatului universitar, prin hotărâre a Guvernului privind structura instituțiilor de învățământ superior, inițiată anual de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

Din declaratiile rectorului UMF Tg. Mures, aceasta propunere si aprobare a Senatului nu exista, ceeace face HG atacabil in justitie.

In plus, nu sunt indeplinite criteriile de acreditare ale ARACIS, care cer ca noua facultate sa aiba 70% dintre cadrele didactice titulare necesare, ceeace, dupa spusele rectorului, nu este cazul.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro