Tot vad la stiri in ultima vreme ca nu trece ziua fara ca vreo mama de ocazie sa-si abandoneze pruncul proaspat prin vreun subsol. Stiu, astea vin in serii, ca si accidentele de avion sau impuscaturile. Dar nu cred ca nasterea puilor vii si aruncarea lor in grija societatii e un accident in Romania. Daca suntem tara cu consum mic de sapun si pasta de dinti pe cap de locuitor, de ce am fi mai breji la prezervative/anticonceptionale? Mai ales ca biserica, ai carei supusi intru greseli suntem, nu propovaduieste nici avortul, nici metodele contraceptive.

Totusi, ce te faci ca f..ul e gratis, in general, si produce chiar placere? Suntem in secolul 21 si mi-e greu sa gasesc scuze pentru o femeie care ajunge sa nasca si sa-ti abandoneze copilul. Inseamna ca a ratat pilula contraceptiva, n-a reusit sa-l convinga pe handralau sa foloseasca prezervativul, a ratat si pilula de a doua zi, habar n-are nici cum e cu calendarul, nici ce trebuie sa faci cand iti intarzie ciclul o luna, doua, trei. Deci, ce dracu a fost in capul ei? Si aici ma gandesc la farmacista din Galati (parca) care a sunat la 112 acum cateva zile, dupa ce nascuse singura in baie, si a anuntat ca a gasit un copil. Intre picioare, probabil" :D

Daca farmacista nu are scuza ca nu stia de metodele contraceptive sau ca nu avea bani pentru ele, trebuie sa recunoastem ca exista multi tineri care habar n-au care sunt urmarile sexului neprotejat. Cauzele sunt multiple. Mi se parea ca pe vremea mea exista un vid de informatie oficiala, combinat cu retinerea parintilor de a discuta chestii intime. Oricum pe vremea aia regimul voia cat mai multi copii, nu conta cum erau facuti. Acum informatia oficiala si neoficiala circula nestingherita prin lume, pe Internet, la TV (adica cele doua principale canale de informare preferate de public), dar ea tot nu atinge, se pare, toate uterele insetate.

Niste Gica contra ar folosi aceasta ocazie sa sublinieze ca in scoala tinerilor li se preda religie pana in clasa a 12-a, in loc de educatie sexuala si igiena. Iar Dumnezeu zice sa crestem si sa ne inmultim. Eu am alta problema. Aceea ca toate stirile despre femei care-si abandoneaza pruncii se incheie inevitabil cu fraza ¬daca va fi gasita, mama va fi cercetata pentru punerea in primejdie a unei persoane aflata in neputinta de a se ingriji, fapta penala care se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani¬.

Sa-mi explice si mie un avocat ce castiga statul roman de pe urma incarcerarii acelei muieri nefericite? Daca o prinde. O impiedica sa mai procreeze? Nu, pentru ca sexul e permis si in puscarii, ba chiar fara prezervativ. O invata minte sa nu mai faca? Nu, pentru ca inchisoarea nu = educatie contraceptiva. Nici pentru ea, nici pentru tatal copilului. Basca statul, adica noi, va face cheltuieli si cu incarcerarea mamei si cu cresterea copilului, ca acelasi stat nu e in stare sa legifereze naibii odata adoptia aia, ca sa le faca viata normala miilor de copii abandonati.

Apropos, daca legea e asa intransigenta cu mamele, pe barbati de ce nu-i pedepseste? Ca au contribuit si ei cu ceva la situatia cu ochi, nu? 1-3 ani puscarie pentru mame? Hai la paritate si pentru nefolosirea prezervativului. Stiu, e naspa, nu simti nimic, decat cauciuc, senzatii la mana a doua, bla, bla. Dar copilul ala crescut in centre de primire sau spitale ce senzatii o avea?

Pe urma, avem in partide si in Parlamentul ala o multime de femei. Unele frumoase, altele destepte. Chiar nu le trece prin cap sa faca o propunere legislativa prin care sa aboleasca aceasta aberatie care nu face decat sa perpetueze si in ziua de azi mentalitatea aia vetusta cum ca "fereala e treaba muierii"? Barbatii stiu doar "sa dea", femeile trebuie sa "se descurce".

Acum cativa ani citisem ca intr-o tara catolica din Europa statul si biserica au organizat impreuna un sistem de preluare a pruncilor abandonati de mame. Se inregistrase si acolo un val de nasteri nedorite si ca sa preintampine eventuale pruncucideri, voite sau accidentale, se facuse un soi de sertar in care puteai sa lasi copilul in spital, sub anonimat. Cum zice in poza alaturata: "astepti culoarea verde, apesi butonul rosu, depui copilul, inchizi usa si pleci linistit".

Modelul nu e nou, el dateaza de secole, cand femeile abandonau pruncii pe la portile manastirilor, dar nu vad de ce nu l-ar folosi si Romania, de vreme ce tot ne intoarcem in Evul mediu: construim temple inchinate zeilor, invatam sa ne ferim de rele cu flacara violet si folosim magia alba in direct, la stiri.

Cautand poze pe Internet pentru postare am dat peste practica asta"baby hatch" destul de raspandita in vestul Europei. Se pare ca toata lumea catolica si protestanta a aflat ca e mai util sa organizezi un abandon eficient, decat sa haituiesti mamele care oricum sunt batute de soarta. Plus ca, deh, o gura in plus pe scaderile astea demografice din Europa nu strica.

Citeste si comenteaza pe Dollo.ro.