Distanta dintre un anti-basist si un fan declarat al Cotroceniului este... functia potrivita, nu?. Una dintre motivatiile mutarii-surpriza de la SIE poate fi inducerea teoriei “nu va iluzionati ca votati impotriva lui Basescu, putem rupe oricand voturile necesare pentru a realcatui o majoritate, am avut UNPR cand am vrut, acum il avem pe Melescanu, sac!”. Desi pe termen scurt poate fi considerata o miscare strategica, efectul pana la alegeri poate fi si o selectie mai atenta a candidatilor USL, scrie Cristian Dogaru pe blogul sau.

Pana acum au fost preferati in funtea serviciilor oameni tineri, arivisti, usor de strans cu usa, suspectabili de recunostinta eterna pentru sansa ce le-a fost oferita. N-a fost in nici un caz o functie oferita Opozitiei, cum se sugereaza acum, ci unor oameni bine alesi din randurile sale, altfel Presedintele ar fi rugat partidele sa-si desemneze candidati pentru posturile in cauza. Ganditi-va la Maior, Saftoiu (sotul Adrianei, consilier in functie la Cotroceni in acea vreme), MR Ungureanu (proaspat dat afara din PNL). Melescanu parca nu face parte chiar din aceeasi categorie, exceptand traiectoria sa politica si foamea de functii publice (nu s-or fi gasit tradatori mai tineri la PNL? Nt, nt, nt).

Presedintele a vrut parca sa ne reaminteasca ca nu intampina eforturi cand vrea sa dezloce caramizile esentiale din castelul Opozitiei si a ales demonstrativ cea mai agresiva componenta la adresa sa, PNL-ul. “De ce sa mai votezi USL cand Cotroceniul poate muta strategic de fiecare data asigurand coalitiei portocalii majoritatea? Nu stati mai bine acasa daca tot PDL plus niste remorci conjuncturale vor avea majoritatea in viitorul Parlament si Guvern?” Poate fi o strategie inspirata in conditiile in care din randurile Opozitiei vor continua dezertarile in perioada urmatoare, fie pentru a participa la sedintele Parlamentului, fie pentru a accepta anumite functii in administratie, etc. Sigur, nu va asteptati la o migratie in masa, n-ar mai avea cine sa dezerteze dupa alegerile din noiembrie dupa modelul UNPR; in plus, vigilenta Opozitiei in selectarea noilor candidati pentru alegerile parlamentare ar fi maxima. Cred insa ca ideea strecurata abil odata cu numirea sefului SIE va fi sustinuta de inca cateva mutari similare in lunile care ne despart de scrutinul din noiembrie, in functie de ce spun si sondajele.

PS: Apropo de sondaje. M-am amuzat ieri citind un articol al domnului Lazaroiu. “Da, sunt tradatori, spune domnia sa referindu-se la UNPR, dar au tradat... populismul”. Frumoasa tradare, sa renunti la populismul Opozitiei, sacrificandu-te la... Putere. Frumoasa si logica lazaroiana (restart?).

Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristi Dogaru