Crima organizata nu tine cont de granite, religii sau nationalitati. Crima organizata este, din pacate, una dintre primele structuri globale care functioneaza cu adevarat. Functioneaza fiindca a crescut organic, pe o baza solida construita din coruptie, conflicte, lacomie, nevoi dar si foarte multa creativitate.

Crima organizata de orice fel, de la sangeroasele carteluri mexicane ale drogurilor la retelele care fac trafic de persoane in estul Europei, se muleaza perfect pe sistemele de afaceri globale si speculeaza foarte bine lacunele legilor locale sau coruptia. Gruparile de criminalitate globala sunt asemenea unor armate de cameleoni ale caror culori oscileaza in permanenta intre verzuiul dolarului, rozaliul lirei sterline de 20, rosiaticul yuanului sau nuanta oricarei alte bancnote a lumii. Cameleoni care se aseaza, fara sa fie observati, in politica, in entertainment sau, in fapt, pe orice palier al vietii de zi cu zi.

E nevoie de cocaina in cluburile din Ibiza? Nici o problema, narcoticul va ajunge in Spania din Columbia via Africa de Vest. Sunt dificultati care ar pune in pericol transportul via Sierra Leone fiindca politia locala are o actiune impotriva drogurilor? Din nou, nici o problema, drogurile vor fi descarcate in Liberia unde politisti au fost deja mituiti.

Gruparile de crima organizata sunt flexibile. Isi calculeaza intotdeauna pierderile si riscurile. De multe ori chiar isi provoaca singure pierderi pentru a induce in eroare autoritatile multumite sa captureze cateva kilograme de cocaina sau un mic transport de arme in timp ce volume mult mai mari de produse ilegale le trec pe sub nas.

Politia si serviciile secrete tin cont de granite, religie si nationalitate. Interpolul, structura globala, la nivelul careia se schimba informatii transfrontaliere este infestata de birocratie si interese nationale. Este o structura creata artificial si care nu pune mari piedici crimei organizate. Ba mai mult, uneori chiar o ajuta. La sfarsitul lui 2011, fostul presedinte al Interpol, Jacob Sello Selebi, a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru acte de coruptie savarsite in timp ce conducea institutia.

Ancheta de astazi a RISE Project arata tocmai aceasta capacitate a criminalitatii organizate de a se folosi de un sistem rigid si corupt . Ani in sir, o grupare criminala s-a jucat cu sistemul de acordare de vize din Romania pentru a aduce in tara migranti ilegali intre care si militanti Al Qaeda. Gruparea a rezolvat, dintr-o singura lovitura, nevoile a doua categorii de oameni. Pe de o parte, au fost satisfacute nevoile cetatenilor irakieni care doreau sa scape de haosul din tara lor decimata de razboi sau care vroiau sa se ascunda fiindca erau dati in urmarire pentru terorism. Acestia au primit vize de afaceri romanesti si ne-au tranzitat tara in drumul lor spre vestul Europei.

De cealalta parte, afaceristi romani au pus in carca acelorasi irakieni datoriile pe care le aveau pe firmele lor si si-au continuat afacerile fara griji. In acelasi timp, cei care au organizat reteaua au incasat bani atat de la irakienii care au platit pentru o viata mai buna in vest sau pentru a scapa de urmaritori cat si de la oamenii de afaceri romani care s-au lepadat de firme. Toata operatiunea este un model de business transfrontalier care functioneaza si este aplicat nu doar in Romania ci peste tot in lume. Este un mod de operare creativ care va avea succes atata timp cat vor exista frontiere.

Comenteaza pe Rise Project