Joi dimineaţă, la Direcţia Impozite şi Taxe Locale Sector 3, vreo 30 de contribuabili se-nghesuie la plata dărilor. Coada s-a aranjat ca un cârnat îndoit, pe lângă pereţii holului, ţintind spre cele două ghişee, şi cu o întrerupere în dreptul uşii, care dă direct în stradă. Afară e viscol şi-s minus 13 grade, aşa că orice nou-venit e primit cu mormăieli nemulţumite când intră, pentru că, fără excepţie, fiecărui nou venit îi cade falca-n prag când vede ce omor e înăuntru, iar asta înseamnă că uşa rămâne deschisă-n şuierul furtunii de-afară mai mult decât ar fi nevoie.

Pe jos, o mâzgă neagră, prin care târşâielile tălpilor de contribuabili despică dâre cu viaţă scurtă. Se pleoscăie lipicios la fiecare pas, iar încăperea este umplută de sunetul acestei clefăieli neîntrerupte, pentru că cei 30 de contribuabili tropăie, nervoşi, pe loc.

În scena aceasta, în care un bătrân îşi foloseşte batista să cureţe de jeg somaţiile pe care i le-a trimis statul, stă, esenţializată, întreaga umilinţă a zeci de ani de dispreţ al statului faţă de contribuabil

Se aşteaptă până la o oră ca să-ţi plăteşti dările către stat. Din flegma gloduroasă de pe jos şi din hainele umede ale contribuabililor se ridică un aer jilav, o umezeală rece, ostilă, în care se amestecă respiraţii, transpiraţii şi duhori cu trecut suspect. Se aruncă priviri bovine, chinuite de plictis, de jur împrejur. Pereţii-s plini de avertismente şi interdicţii fără explicaţie – nu se primeşte nu ştiu ce fără alt nu ştiu ce, nu se semnează aia fără cealaltă, se plăteşte numai dacă ai cutare şi cutare.

Un plesnet întrerupe murmurul. Unui bătrân i-a căzut dosarul. Aripile acestuia s-au desfăcut, iar hârtiile absorb mâzga. O clipă de stupoare în jur, cât oamenii ezită care să intervină primul. Bătrânul încă n-a văzut. “Unchiule!”, îl face atent, în sfârşit, cineva. Bătrânul ridică dosarul, inutil de iute. Dintre file picură acum un sos întunecat, lăsând dâre pe pagini, creponându-le şi lipindu-le între ele. Omul aşează dosarul pe o masă, oftează, apoi scoate o cârpă şi se apucă, meticulos, să şteargă pagină cu pagină, rând cu rând, metodic, penibil, umilitor.

În scena aceasta, în care un bătrân îşi foloseşte batista să cureţe de jeg somaţiile pe care i le-a trimis statul, stă, esenţializată, întreaga umilinţă a zeci de ani de dispreţ al statului faţă de contribuabil, adus pe viscol la plata taxelor, ţinut în mizerie la cozi, trimis de colo-colo, avertizat pentru nimic, pedepsit pentru orice.

În spatele lui, mă apropii de ghişee.

Ghişeele sunt plasate potrivit regulii de fier a plasării ghişeelor din orice serviciu public din această ţară. Sunt nişte dreptunghiuri mici, cât să vâri capul, dacă vrei, dar să te opreşti în umeri, ceea ce este o precizare non-verbală că poţi ţipa, n-ai decât, la funcţionarele dinăuntru, dar nu poţi intra peste ele; eşti un câine al cărui lanţ a fost măsurat demult şi care nu va putea niciodată să-i muşte pe cei care l-au măsurat.

Dreptunghiurile prin care poţi privi, rugător, la lumea birocraţiei de stat sunt plasate la un soi de semi-înălţime chinuitoare. Dacă stai drept nu poţi comunica. Dacă te apleci, trebuie s-o faci la un unghi precis conceput ca să rămâi în dezechilibru, cât să nu faci o hernie de disc, dar cât să te gândeşti atent la ea, cât să fie nevoie să te sprijini cu o mână, dar suficient cât să-ţi rămână cealaltă liberă, ca să dai banii.

Deasupra unuia dintre ghişee, un anunţ imprimat pe o foaie A4 te avertizează, confuz: “vă rugăm să anunţaţi plata cu cardul”. De fapt, textul e scris cu majuscule, subliniat, iar expresia de politeţe este marcată cu trei semne de exclamare, imperativ, aşa: “VA RUGAM!!! SA ANUNTATI PLATA CU CARDUL“, ceea ce dă un oarecare ton de isterie rugăminţii.

Pe cine să anunţi? Şi când? Şi de ce să anunţi? Cum, oare? Trebuie să faci o cerere sau e suficient să te bagi peste rând?

- Aş dori să anunţ că vreau să plătesc cu cardul – îndrăznesc o interacţiune.

- Staţi la coadă – mi se răspunde.

- Sigur, numai voiam să anunţ, că aşa scrie deasupra.

- Mă anunţaţi când plătiţi, nu acuma.

Platile online se fac la alt ghiseu (2)

De plătit, mi-am plătit impozitele cu cardul, când am ajuns la ghişeu – de fapt, chiar cu două carduri, unul ca persoană juridică, altul ca persoană fizică (îmi plac de mor caracterizările astea, mă fac să-mi imaginez un stat înciudat că încă n-a găsit o cale de a mă taxa şi pe alte genuri de persoană, sufletească sau eterică sau mai ştiu eu ce). Doamna chiar mi-a zâmbit (poate că şi răspunsul la întrebarea “nu sunteţi de la televizor?” a avut o contribuţie la asta, nu ştiu) şi totul a mers strună, banal ca la orice altă cumpărătură – a vârât cardul în cititor, am tastat pin-ul, mi-a dat chitanţa şi cu asta basta.

Am mai spus-o – ne obişnuim imediat cu progresul. Gestul acesta atât de comun, al plăţii cu o bucăţică de plastic, era de neimaginat în direcţiile de taxe şi impozite până în urmă cu câţiva ani. Mergeai cu sacoşica la subraţ sau cu portofelul umflat, ascuns prin al şaselea buzunar din stratul cel mai adânc de haine, temător ca nu carecumva să-ţi dea cineva în cap şi să te jefuiască de ceva ce oricum urma să-ţi ia statul. Cum ar veni, ţi-era frică de tâlhari în drumul spre hoţi. Paradoxurile vieţii de cetăţean în România.

Pe la jumătatea anului trecut, Money.ro a descoperit că plata cu cardul, prin POS, era acceptată în 129 de primării din ţară. Nu sună rău, dar numai până când pui cifra în context: sunt aproximativ 3.000 de localităţi în România. Aşadar, ceva mai puţin de 5% din primării acceptă plata la POS.

Gândiţi-vă ce pagubă provoacă economiei 100 de mii de oameni care, cel puţin o zi pe an, îşi iau liber de la serviciu şi umblă pe drumuri, de colo-colo, ca să-şi plătească taxele – şi asta doar în sectorul 3.

Acum întrebaţi-vă în câte magazine nu se primesc carduri, sau în câte cârciumi, sau în câte firme de orice alt gen nu este acceptată această modalitate comună de plată. Diferenţa vă dă măsura înapoierii statului şi a uriaşei sale ineficienţe.

Dar, în fine, după cum ziceam vineri, nu-i mare şmecherie să poţi plăti “sigur şi elegant” la POS dacă e nevoie să stai înainte cu orele la coadă. Civilizat ar fi să poţi plăti taxe şi impozite prin internet, liniştit, de unde vrei. Iar asta ne aduce la mai vechiul nostru client, Ministerul Comunicaţiilor şi marele său proiect – Ghiseul punct ro.

Ministerul anunţă periodic noi şi formidabile evoluţii în funcţionarea portalului. Acum, rulează pe site o laudă animată: “Începând cu data de 30 martie 2011 până în prezent s-au efectuat 6 094 de plati prin SEAP – Ghişeul.ro, in valoare de 1 077 869.95 lei, iar conform statisticilor, site-ul www.ghiseul.ro a fost accesat de un număr de 116 270 vizitatori unici”.

Exact ce-mi doresc, ştiţi? Să fiu un contribuabil onest fără să mă şi umilesc pentru asta. Să pot plăti taxele civilizat, de acasă, aşa cum pot comanda o pizza de acasă, folosindu-mi laptopul şi conexiunea la net şi cardul meu de debit cu cip, aşa cum se întâmplă peste tot în lumea reală, unde cel care cel care are banii este, mai înainte de orice, respectat şi tratat cu politeţe şi deferenţă.

Ghiseul.ro funcţionează la parametri abia simbolici azi, cu mult după depăşirea oricărui termen rezonabil. Doar o mână de primării s-au înscris în sistem şi nu e clar dacă plata taxelor se şi poate face în cazul fiecăreia. Nu de alta, dar joi dimineaţă, de exemplu, înainte să plec la Direcţia de Taxe, am verificat pe ghiseul.ro dacă Primăria Sectorului 3 era înrolată.

Ei bine, da, era înrolată, dar sistemul nu era funcţional.

Când am sunat pentru lămuriri, m-a lămurit buştean o domnişoară: “încă nu merge, dar o să-i dăm drumul în curând. Aşteptăm un comunicat de presă”.