Este intotdeauna interesant sa compari un eveniment la care ai fost prezent, cu descrierea lui de a doua zi. Asta mi s-a intamplat si cu audierea publica de ieri din Parlamentul European, referitoare la situatia din Romania.

Ioan Mircea PascuFoto: Satmareanul

Daca las la o parte acele descrieri care s-au mentinut in limita faptelor, am constatat un adevarat “baraj mediatic”, care are drept unic scop sa diminueze la maximum evenimentul. Semnalul l-a dat colega Monica Macovei, care a cautat pe toate caile sa trimita in derizoriu audierea. Distinsa colega a utilizat practic intregul arsenal aflat la dispozitia sa pentru atingerea acestui obiectiv: de la reprosuri amenintatoare strecurate printre dinti la adresa unora dintre ziaristii prezenti, la declaratii care cauta sa ne convinga ca nu Parlamentul European a organizat evenimentul, ca asemenea evenimente sunt programate, de regula la ore diferite, ca nu au participat decat romani (desi, imediat dupa luarea ei de cuvant, au intervenit trei parlamentari straini …), ca dnii Swoboda si Verhofstadt au plecat inainte de incheierea evenimentului, sau ca singurul rezultat ar fi fost ca ne-am fi facut de ras ….

De altfel, personal sunt mirat de aceasta reactie viscerala din partea colegei Macovei. E drept, din limbajul corpului, am putut vedea foarte clar ca audierea nu era deloc pe placul altor colegi, ca dnii Stolojan, Marinescu sau Preda, insa comportamentul lor, chiar in aceste conditii, a fost mult mai retinut, comparativ cu cel al colegei Macovei…

Nu imi dau seama daca participantii de la PDL erau cumva judecati acasa dupa cat de vocala si vizibila era opozitia lor la evenimentul respectiv. Imi place sa cred ca toti colegii mei sunt oameni care nu mai trebuie sa demonstreze nimic, mai ales in partidul din care fac parte! Insa, la cum se desfasoara lucrurile in acel partid, mai ales in conditiile de astazi, nu m-ar mira ca acasa sa fi tinut cineva “scorul” … Ceea ce ar putea explica, pana la un punct, si radicalismul colegei Macovei.

In realitate, evenimentul a fost o reusita: in special colegii nostri straini din Parlament au putut vedea adevarata fata a celor care conduc opozitia noastra, oameni tineri, bine pregatiti, care discuta in termeni europeni pe marginea nerespectarii unor valori fundamentale, ca dialogul s-a purtat in termeni civilizati (l-as felicita pe dl. Preda pentru interventia sa, daca as fi sigur ca acest lucru nu-i va atrage neplaceri ulterioare), ca protestatarii din Piata Universitatii nu sunt o simpla adunatura, ci oameni cu pregatire, capabili sa inteleaga corect situatia in care a ajuns Romania in acest moment, in sfarsit, ca suntem capabili sa ne incadram in termenul acordat acestei manifestari.

Ori, in atari conditii, se pune intrebarea: daca realmente evenimentul nu a avut niciun impact, cum incearca dna Macovei sa ne convinga, de ce atatia nervi, de ce atata fiere varsata in dreapta si in stanga? Si de ce dl. presedinte a convocat o conferinta de presa pe un subiect strict tehnic, pe care s-a straduit sa o prelungeasca cat mai mult, exact in timpul in care romanii puteau urmari la televizor evenimentul din Parlamentul European?

Simplu, pentru ca evenimentul a avut impact, iar acest lucru deranjeaza puterea. Ceea ce inseamna ca organizarea lui s-a justificat, deoarece, din cate se pare, este singurul stimul la care, de ani de zile, actuala putere a reactionat! Si poate ca a tras si concluzia care se impune, si anume, ca, desi europenii sunt prinsi cu problemele de acasa, gasesc, totusi, timp sa se intereseze si de derapajele de la noi, ceea ce, ar fi de asteptat, sa ii determine pe conducatorii nostri actuali sa treaca ei primii la inlaturarea lor.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro