Am vazut cu intarziere cum guvernul Romaniei si-a asumat semnarea ACTA. E o nemernicie facuta cu buna stiinta de oficialii romani. Spun aceasta pentru ca sunt numeroase voci care sustin ca respectivul act s-a semnat in necunostinta de cauza. Asa sa fie? Pai daca purtatorul de cuvant al guvernului sustine ca nu e nicio problema cu ACTA, ca nu trebuie sa se teama decat de cei care fac piraterie pe net si ca, pana la urma, daca esti cinstit n-ai de ce sa te temi nu inseamna ca ai facut-o constient? Daca parlamentarii europeni ai PDL au votat toti impotriva rezolutiei care condamna ACTA nu inseamna ca e o actiune politica asumata? E o nebunie!

Ce inseamna ACTA? Inseamna ca esti urmarit non stop, ca primesti un continut filtrat, ca orice faci pe net este inregistrat si monitorizat. E ca si cum cineva ar decide sa-ti aloce un politist care sa stea permanent in spatele tau. Nu conteaza ca te duci la cumparaturi, la farmancie, la carciuma sau la o intalnire de afaceri. Politaiul va sta in spatele tau, desigur, pentru binele tau. Nu conteaza ca esti cinstit, ca tii la intimitatea ta. Politaiul se va asigura ca esti bine de-acolo de undeva din spatele tau.

Fara doar si poate, suntem din ce in ce mai aproape de o societate orwelliana perfecta. Nebunia unor companii disperate sa-si protejeze produsele s-a intalnit cu megalomania unor umbre ale sistemului pentru a pune la punct o schema nebuna de supraveghere absoluta. Suntem clar victimele nebuniei noastre, iar lumea continua sa stea indiferenta. De ce? Pentru ca, probabil, nimeni nu e constient de ceea ce urmeaza.

ACTA muta monitorizarea periculos de aproape de sursa: la furnizor. Se obtine astfel un sistem extrem de eficient de supraveghere, care va beneficia de avantajele unei retele distribuite si, date fiind cerintele impuse furnizorilor, de o viteza de reactie de exceptie. Si, ca sa intelegeti mai bine despre ce e vorba, va voi supune atentiei un scenariu cat se poate de plauzibil: te trezesti ca esti acuzat de piraterie, anchetatorii nu gasesc absolut nimic in calculatoarele tale, dar esti acuzat pentru ca figurezi in baza de date a furnizorului. Este posibil ca download-ul sa fi fost facut de catre un troian pe care l-ai instalat in calculator si de care n-ai habar, iar fisierul sa fi fost transmis criptat catre adevaratul destinatar fara nicio implicare din partea ta. Vinovatul esti tu deoarece nimeni nu va sta sa-ti faca un audit de securitate al sistemului sau sa analizeze programe exotice.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.