Fostul deja ministru de extene are blog. Pe blog, pe 16 ianuarie, ii numea pe demonstrantii din Piata Universitatii: “mahalaua violentă şi ineptă incolonata ca minerii odinioara in spatele mostenitorilor Securitatii".

Domnul ministru a fost numit apoi “mediator-sef” in relatia cu reprezentantii mahalalei iar postarea cu pricina a ramas pe blog pana spre sfarsitul saptamanii trecute apoi a disparut subit. Nu ma mir ca tocmai Baconschi a fost numit initial dirijorul dialogului Guvern-protestatari, in definitiv Primul Ministru nu e obligat sa faca periodic revista blogurilor subordonatilor sai, ma mir insa ca ministrul de externe n-a avut decenta sa se recuze avand in vedere etichetarile de mai sus sau macar sa rectifice cu scuzele de rigoare postarea incriminatoare in loc s-o stearga pur si simplu. Altfel, “executia ritualica” a ministrului de externe are darul de a oferi in sfarsit protestatarilor un cap in bat, dand ocazia UNPR de a se apropia de pragul electoral impins de la spate de singurul sau vector de imagine (Cristian Diaconescu la externe, se indoieste cineva?).

Ma intreb cum de n-a sesizat nimeni din anticamera Guvernului tinicheaua de coada proaspatului mediator? Armatele de consilieri ce-or fi pazit? Adica e doar o intamplare c-a fost numit ministrul de externe responsabil cu dialogul cu protestatarii? Putea fi in locul sau chiar ...senatorul Urban (cel cu “viermii”)?

Eliminarea lui Baconschi este insa o mutare strategica in ciuda aparentelor. Fete noi in Guvern si “mai da-le 100 de lei” (taxa auto amanata) este singura strategie de imagine la dispozitia Guvernului acum. Plus ajutorul fratesc pentru UNPR, fost si... viitor partener de coalitie.

Si mai am un motiv de mirare: obsesia fostului ministru pentru Securitate. Iata de pilda ce spunea la putin timp dupa lansarea blogului propriu, comentand vizita presedintelui Basescu in SUA ca urmare a semnarii acordului privind scutul anti-racheta. "Presedintele Basescu, atlantist consecvent, a inregistrat un nou succes strategic, de o importanta istorica pentru destinul occidental al Romaniei. Semnatura acordului a intervenit dupa luni intregi de negocieri minutioase, iar vizita a fost pregatita de diplomatia romana cu discretie, departe de lumina reflectoarelor (...). Nimic insa nu este prea solemn si prea important pentru copresedintii opozitiei si pentru gramofonul ragusit al batranei Securitati". Cu alte cuvinte, dl Baconschi are impresia ca lupta cumva cu urmasii Securitatii, reambalati, re-coafati si utilizati in folosul... Opozitiei. Asta da imaginatie! Imi inchipui ca se refera totusi la institutii sau persoane private ca daca se gandea la SRI/SIE si alti bugetari de lux din servicii poate ar fi lansat ideea unei ciuntiri a salariilor respectivilor si nu conservarea lor in ciuda politicilor trambitate de austeritate cum s-a intamplat in ultimii ani.

Ma astept sa-l regasesc totusi pe dl Baconschi dupa acest episod intr-un post diplomatic in... Spania (in Italia ar fi prea mare coincidenta cu... alegerile din 2009).