Continuarea articolului precedent. Parafrazand cunoscutul cliseul “un caine a muscat un om – nu e stire; un om a muscat un caine, breaking-news” se poate scrie ca “guvernul da in cetateni – nu-i o stire; cetatenii se revolta, este stire.” Pana aici, axiomatic vorbind, lucrurile trebuie sa se aseze in acest fel. De aici si pana la modul in care au fost prezentate evenimentele saptamanii trecute distantele sunt direct egale cu pozitionarea patronilor mass-media din Romania. Ceva pur romanesc? Nu, nici aici rapunsul nu poate fi afirmativ. Diferentele dintre Rupert Murdoch si Dan (Felix) Voiculescu sunt numai de stil, capacitate, dimensiune si poate ca Murdoch nu si-a turnat familia la MI-5 pentru o bucata de paine mai alba.

PoliteiaFoto: Politeia

Rolul mass-media in evenimentele din Piata Universitatii a fost neglijabil in primele trei zile ale manifestatiilor. Alinierea mediatica s-a facut instinctiv de catre realizatorii programelor de stiri si ale jurnalistilor din presa scrisa. Cam din ziua de marti, “mogulizoarele” au intrat in forta in procesul de amplificare sau atenuare a evenimentelor, fiecare cu interesele lui. Am urmarit cat am putut ceea ce s-a intamplat in studiorile televiziunilor stiriste si mizamplasul pregatit de baietii si fetele “varsati” ca desant de carele de transmisie in zona de manifestatii. Daca ProTv a scos in teren pe vechii si experimentatii reporteri ai evenimentelor de acest gen, b1Tv a trimis niste jalnici diletanti vrednici de toata mila in lipsa lor de aptitudini. Cam astia au fost antipozii profesionali. La mijloc s-au aliniat cu totii fiecare dupa capabilitati si dupa interese.

In studiouri lucrurile au fost amplificate si imaginile, de multe ori cosmetizate, transmise de la fata locului, care au fost interpretate de comentatorii invitati, o parte din ei, obiectul protestelor din Piata Universitatii. Aranjamentele din teritoriu se faceau cu unii dintre “fruntasii” protestatarilor, localizati si mobilizati incepand cu ziua a patra de unele dintre televiziunile de stiri. “Instructajele” cu acesti cetateni “mobilizati” se faceau in afara zonei de transmisie. Am surprins doua instructaje de acest gen – prima in parcarea de la Intercontinental si a doua intre strazile Ghica si Radulescu. Lucrurile se faceau simplu – noi (televiziunea respectiva) vrem sa vedem X; cetateanul “mobilizator” trebuia sa-si aduca membrii grupului din care facea parte sa faca ceea ce dorea televiziunea implicata. Lucruri de acest gen s-au facut si cu ocazia aparitiilor “spontane” ale starurilor mediatice de gen Tatulici sau Badea – succesele vizitelor erau profund dependente de aranjamentele de culise. Simpatiile si antipatiile protestatarilor au fost partial dirijate si manipulate prin sunet si imagine. S-au incercat filmari care sa accentueze cat mai mult revolta si numarul participantilor la aceasta manifestatie, maestrii absoluti au fost fara indoiala Antenele, care de multe ori au creat un colaj insotit de etichete pe ecran, care nu aveau nici o legatura cu ceea ce s-a petrecut in Piata Victoriei (in cazul manifestatiei USL) sau in Piata Univesitatii de multe ori, poate in majoritatea cazurilor.

Ca de obicei si din nefericire, stirile au devenit comentarii, transformandu-se de cele mai multe ori in purtatoare de mesaj pro / contra. De mentionat ca cele mai ciudate si militante stiri nu le-am vizionat la Antene sau Realitatii, ci la b1Tv in emisiunea de stiri de la miezul noptii. Purtatoarea celei mai enervante (la propriu) voci de pe “sticla” romaneasca, dna Sanda Nicola citea niste stiri cu o dictiune care aproape anunta ca un tur de tancuri rusesti se afla in directia Bucurestiului. Mare pacat comis de o jurnalista cu experienta.

Melanjul dintre mass-media si politica este prezent cam peste tot in lume. Din nefericire este mult mai toxic la noi! Simplu, media romaneasca a devenit o unealta principla de manipulare si deturnare, in occidentul democratic, manipularea este mult mai minora si mult mai decenta si in majoritatea cazurilor se pot auzi, citi si viziona si pareri diferite.

Mass-media romaneasca, in majoritatea ei (au existat si exceptii notabile), continua sa se compromita, compromitand si miscarile civice, chiar daca sunt protestatare si chiar daca sunt minoritare si indoielnic motivate. Mass-media nu mai poate fi cainele democratiei, el devenind deja mult prea dresat ca sa reflecte adevarul. Un singur sfat – nu tot ceea ce ati vazut este ceea ce se intampla. Bolile democratiei romanesti necesita o o a doua opinie pentru a ajunge la un diagnostic corect ( al doilea articol din serial) .

Articol preluat de pe blogulPoliteia