​Observ ca multi comentatori sunt extrem de suparati ca anumiti protestatari afiseaza mesaje cum ca Romania ar fi o dictatura. Acesti comentatori continua argumentatia cu o fractura logica dubla: cum Romania nu e dictatura si cum este periculos sa te joci cu termenul de dictatura, ca atare protestatarii sunt dusmani ai democratiei cu clasa politica actuala (cea de la putere, nu opozitia) incercand sa faca sa functioneze institutiile si ca se lupta cu sistemul, ca avem conducatori anti-sistem si reformisti.

Faptul ca oamenii pot sa mearga in starda si sa strige sau ca pot sa scrie pe blog orice le trece prin cap, faptul ca au dreptul sa plece definitiv din tara, asta este dovada suprema a existentei democratiei. Ce conteaza ca degeaba strigi sau scrii, ca oricum nu te baga nimeni in seama.

Ce fel de democratie e aia unde sistemul politic este inchis intr-un cerc vicios: control politic al resurselor statului pentru interesul de grup, bani reinvestiti de grup pentru alegeri in urma carora se revine la putere. Poate un partid nou, sa zicem ca se cheama URR sau Partidul Verde sa faca fata competitiei cu PDL sau PSD? Nu poate, pentru ca statul este cel mai puternic agent economic al Romaniei, in plus majoritatea miliardarilor romani, gen Niculae sau Patriciu, au devenit miliardari pe spinarea statului. Acesti miliardari si reprezentanti ai regimului clientelar au destui bani sa angajeze politicieni si jurnalisti sa lucreze cu norma intreaga in slujba lor.

Iar oameni pregatiti din multinationale nu au suficient de multi bani ca sa renunte complet la servici si sa se dedice 100% politicii? Daca nu merg la munca, risca sa moara de foame si ei si familia lor. Cei de la URR au incercat sa mearga la munca in timpul zilei iar seara, in week-enduri si in concedii sa faca politica. Au luat doar 25.000 de voturi, adica doar 1% din voturile adunate de Vadim in 2000.

Adevarul este ca Romania nu este o tara democrata. Este o cleptocratie* alternativa: cine ajunge la ciolan, incepe sa roada si nu imparte si cu oamenii de rand. Indiferent care partid ajunge la putere, imediat au loc permutari politice cu primari si parlamentari si sefi de institutii care sar din barca in barca in functie de ciclul electoral.

Dupa ce am semnat imprumutul cu FMI de 20 de miliarde de acum 3 ani s-au taiat salarii, pensii, s-au dat oameni afara, s-au marit taxe si cu toate astea am strans din dinti, am zis ca hai sa fim responsabili. In definitiv suntem un popor care a indurat lucruri mai rele.

Insa vezi ca in perioada asta de criza un constructor numit Umbrarescu isi dubleaza profitul de la an la an prin contracte cu statul; ca un miliardar numit Niculae ia gaz mai ieftin de la Romgaz si ca Hidroelectrica tot seamnaza cu baietii destepti, ca prietenul fetei lui tata a castigat in 2010 un concurs la care a participat singur pentru un post de consilier la ambasada de la Paris (o ora cu trenul de Bruxelles) si exemplele pot continua cu sutele, daca mai vreti, va dau linkuri. Iar anumite nume sunt deja intrate in folclor: Placinta, Falca, Ridzi, Berceanu, Videanu. In plus, ce a aprins scanteia: un om competent a fost fortat sa demisioneze pentru ca isi apara propria lui reforma. Cat ai fi de anti-sistem, atunci cand sistemul functioneaza bine, inseamna ca distrugi, nu creezi.

Sistemul cleptocratic este alternativ, printre cei acuzati din garnituri precedente, deja cu nume de poveste: Decebal Traian Remes, Patriciu, Adrian Nastase, Necolaiciuc, Mitrea, Serban Mihailescu, etc, etc.

Deci despre ce democratie vorbim? Pe cine aparam?

*CLEPTOCRAŢÍE sf Guvern ai cărui membri caută, în primul rând, să obţină avantaje personale (materiale, sociale, politice etc), pe seama celor în numele cărora guvernează < gr klepto- (< kleptein = a fura; cf got hlifan = a fura, lat clepere = a fura) + lat -cratia (< gr -kratia < kratos = putere, forţă))

Citeste si comenteaza pe Jeopardy.