Romania se afla intr-un deficit indubitabil de democratie. Este suficient sa observi ca aunci cind s-a incercat o modificare a sistemului de pensii, in Franta au protestat in strada intre 1 si 2 milioane de oameni iar la Paris intre 80.000 si 300.000! A fost un gest de normalitate. Daca asisti la dezbaterile televizate din Parlamentul britanic atunci cind premierul vine sa argumenteze pe larg o pozitie a guvernului simti ca deputatii opozitiei au transmis limpede opinia alegatorilor sai. Este, de asemenea un gest de normalitate.

Sorin PaveliuFoto: Arhiva personala

La noi sindicatele au amutit, puterea avind grija sa le santajeze liderii cu afacerile necurate pe care le-au gestionat ani de zile, dar sa-i conserve in functii, parlamentarii se ascund in urma partidului, premierul nu vine in Parlament sa raspunda la interpelari iar cind are de trecut o lege cu adevarat importanta prefera angajarea raspunderii si chiar interdictia adresata parlamentarilor sustinatori ai puterii de a vota – pentru a nu aparea surprize. Chiar si majoritatea parlamentara se bazeaza pe UNPR adica pe oameni care au fost alesi de o populatie care si-a dat votul catre cu totul alta optiune politica (PSD) in timp ce optiunile exprimate de sondajele de opinie arata o neincredere dramatica a populatiei in cei care detin azi friiele puterii.

Ca si cum lipsa de democratie nu ar fi fost suficienta, presedintele tarii, ales intr-o maniera dubitabila, cu votul vadit supranumerar al diasporei, tine cu tot dinadinsul sa-si epateze puterile de mascul alfa, inlocuind atributele sale cu cele ale premierului ori de cite ori este posibil. Mai mult, nu cred ca vreo categorie sociala bugetara de la magistrati, politie, profesori si personal medical, etc a scapat de jignirile sale, imposibil de contracarat in absenta unui minim dialog. Chiar si Regele Mihai a trebuit sa suporte cu stoicism si nemeritat atitudinile publice ale detentorului vremelnic al mandatului prezidential.

Astazi, reactia la austeritate ca solutie la criza a inceput sa rabufneasca prin vocea unei multimi adunate in urma ultimei mojicii: inlaturarea unui profesionist real de catre un inginer de nave care se crede specialist in sanatate si impunerea unei legi care prevede privatizarea totala a medicinii, demonstrind ca Romania mai are ce vinde – pe noi, intreaga populatie si infrastructura medicala, atit cit este ea.

Presedintele Romaniei, foarte probabil la recomandarea serviciilor de informatii, a dictat retragerea propriului proiect DUPA ce pe facebook se stabilisera deja multiple proteste in intreaga tara. Defensiva a survenit in cel mai prost moment iar acum, in urma implicarii directe a haimanalelor stadioanelor si interlopilor de cartier cu totii ne gindim la efectele situatiei create.

Democratia din Romania atit cit mai este ea, este atacata intr-una din cele mai sensibile cistiguri post decembriste – dreptul la libera exprimare.

In mod paradoxal, cred ca salvatorii DEMOCRATIEI sunt cei care nu au inteles sa iasa in strada pina acum dar care o vor face.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro