Cine a fost Liuba Chisinevschi? Ascensiunea si caderea unei amazoane comuniste

de Vladimir Tismaneanu     Contributors.ro
Joi, 12 ianuarie 2012, 10:24 Actualitate | Opinii


Vladimir Tismaneanu
Foto: AGERPRES

Cantecele anticomuniste din exil ale lui Jean Moscopol sunt de fapt tot atitea acte de acuzare la adresa unui regim barbar pentru care insasi invocarea ideii de drepturi ale omului era o crima politica. Cine a citit “Memoriile mandarinului valah” de Petre Pandrea îşi va aminti nu numai atmosfera irespirabilă a epocii, ci şi referinţele la tandemul Iosif-Liuba Chişinevschi. Nascuta in 1911 la Tighina, de formatie muncitoare tipografa, cea care s-a numit initial Liube Kisinevskaia, al cărei nume de familie a fost adoptat de cel pe care Iosif Sava îl numea “un croitoraş analfabet”, era una din amazoanele aparatului clandestin. Dupa 23 august, a fost propulsata pe ecranul gloriei supreme, aplaudata si adulata ca o “neinfricata luptatoare revolutionara”, principala discipola a Anei Pauker, militanta de varf a sindicatelor comuniste, presedinta a Femeilor Romane Antifasciste, membra in Prezidiul Marii Adunari Nationale, vicepresedinta a Comisiei Controlui de Partid, si cate altele. In 1971, Nicolae Ceausescu a decorat-o cu ordinul “Tudor Vladimirescu” pentru meritele ei in istoria PCR.

S-a stins din viata in 1981 ducand cu ea nenumarate secrete ale micului Bizant rosu. Pe lista personalitatilor ale caror urne se afla depuse la Crematoriul Cenusa, numele ei este intre Ana Pauker si Lucretiu Patrascanu. In 1947 primise ordinul “Coroana Romaniei”. In 1981 nu mai era decat o trista epava a timpurilor cand avusese in maini paine si cutitul. Ar merita scris un studiu despre aceste grandes dames ale aristocratiei rosii: Liuba, Tina Chivu, Ecaterina Borila, Stela Moghioros, Ghizela Vass, Ana Toma, Melita Apostol, Ofelia Manole, Zina Brancu, Vanda Nikolski, Tatiana Bulan, Alexandra Sidorovici, Constanta Craciun, Mia Groza, Sanda Ranghet.

http://romaniandeathcremation.blogspot.com/2009_10_30_archive.html

Stalinista neinduplecata, din categoria numita true believers, Liuba nu a cunoscut indoiala, desi a trait in propria familie efectele terorii bolsevice. Iata ce-mi scria, la 26 septembrie 1989, fiul ei si al lui Iosif, Gheorghe Chisinevschi (intre timp decedat): “Am avut noi insine in familie victime ale terorii staliniste; un frate al mamei a fost impuscat in 1937, o sora de-a ei a stat in lagar etc” (textul complet al scrisorii l-am publicat in “Studii si materiale de istorie contemporana”, vol. 7, 2008, pp. 191-197). Aceste tragedii nu au zdruncinat convingerile de granit ale Liubei Chisinevschi. După 1945, ea a devenit membră a CC al PCR, secretara a Prezidiului Marii Adunări Naţionale, vicepreşedintă a Confederaţiei Generale a Muncii (cureaua de transmisie sindicală a PCR), figura de frunte a ARLUS şi a nenumărate comitete şi comiţii. În 1957, când s-a prăbuşit Ioşka, Gh. Gheorghiu-Dej i-a propus Liubei să divorţeze, oferindu-i opţiunea de-a deveni “prima doamnă a ţării”. Cântecul lui Moscopol vorbeşte despre le triste destin des dignitaires déchus.

Liuba a refuzat oferta lui Gheorghiu Dej. Daca l-ar fi dezavuat pe Ioska, in 1961, cand a implinit 50 de ani, ar fi fost devenit probabil “Eroina a Muncii Socialiste”. N-a facut-o, a fost atacata nemilos la Plenara din 30 noiembrie-5 decembrie, indeosebi de catre fostii ei apropiati colaboratori la Consiliul Central al Sindicatelor (CCS), Gheorghe Apostol si Anton Moisescu. La vremea respectivă, ar trebui adăugat, Liuba era cunoscută drept o activistă modestă: circula în cartierul Primăverii pe bicicletă. Dupa Plenara din iunie 1957, cand Ioska a fost acuzat, impreuna cu Miron Constantinescu, de fractionism si “liberalism “(ce ironie!), familia Chisinevschi a trebuit sa paraseasca somptuoasa resedinta de pe Bulevardul Jdanov (azi Primaverii). Ei s-au mutat pe strada Haia Lifschitz, apoi Rozelor, azi Washington. In locul lor s-a instalat Mihai Dalea, apoi, in anii 70, Dumitru Popescu-Dumnezeu. În ultimii ani de viaţă, Liuba, care locuia in blocul Wilson, a dezvoltat un Parkinson agresiv. Primul dintre copiii Chisinevschi care a plecat din tara a fost Milea. Apoi au plecat Andrei si Gheorghe. Singurul care a ramas acolo a fost Iuri.


Citeste tot articolul si comenteaza pe

Contributors.ro
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1972 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  si care este informatia importanta? (Joi, 12 ianuarie 2012, 11:00)

  marius [anonim]

  enumerarea functiilor? faptul ca era sa ajunga nevasta lui Dej? enumerarea domiciliilor?

  habar nu am cine este Liuba Chisinevski pentru ca sunt prea tanar. dar daca acest articol incearca sa imi demonstreze ca a fost o amazoanca comunista, esueaza lamentabil. o amazoanca este o luptatoare, ori din articol nu reiese pentru ce s-a luptat.

  avand in vedere ca seria de articole a fiului comunistului Tisminetzki are ca scop infierarea comunistilor pentru raul pricinuit tarii, nu pot sa ii transmit onarabilului autor ca din acest articol tanti Liuba nu iese nici pozitiv, nici negativ. iese ca o risipa de bitzi
  • 0 (0 voturi)    
   "viclean copil de casa", (Joi, 12 ianuarie 2012, 11:46)

   shunranu [anonim] i-a raspuns lui marius

   Volodia T. nu a fost martor din preajma personajului, nicidecum! L.K. nu prea se amesteca cu alde Tismaneanu, iar in ce priveste pe unul din fii, Andrei K., cam de varsta lui V.T., intamplator am aflat (de la un prieten, Ran Cohen) ca Andrei K. se afla intr-un kibbutz, pescuia toata ziulica in islazul crescatoriei de peste al kibbutz-ului, era deja tatal fericit al unui numar oarecare de (multi!)plozi, habar n-avea de alta "politica" decat taman pescuitul pestilor intru fericirea prosteasca a colhoznicilor, el insusi fiind perfect integrat acestui peisaj prostesc de idilic. L.K. era o fiinta de o rara integritate, foarte senina, fara resentimente.
   • 0 (0 voturi)    
    V.T is 100% biased (Joi, 12 ianuarie 2012, 12:49)

    shunranu [anonim] i-a raspuns lui shunranu

    V.T. are o "contributie" falsificatoare, intre altele si nu e singurul, Stelian Tanase de exemplu!; adesea discursul si calificativele lui sunt in cel mai tipic stil de "incondeieri cadriste". Pe site-ul indicat in postare,(romaniandeathcremation.blogspot.com) am recunoscut si observat foarte semnificative omisiuni ale numelor unora, listarea doar a celor "selectati" printr-o anume "smecherita", grila de selectie, sa zic asa sionist-partinitoare, chiar "ceausista"! Ce sa zic, faine potriveli, 100% biased!
   • 0 (0 voturi)    
    Ghitza, nu Andrei! (Duminică, 15 ianuarie 2012, 17:27)

    shunranu [anonim] i-a raspuns lui shunranu

    s-ar parea ca nu Andrei ci Gheorghitza-Ghitza era acela despre care mi-a spus Ran Kohen, relatandu-mi, indeajuns de amuzat, despre acel (fiu al familiei) Kishinevsky stabilit in kibbutz-ul cu pricina; n-am avut nici ocazia si nici vreun motiv serios sa aflu mai multe, dandu-i crezare lui Ran, pe atunci ne aflam in aceeasi structura, ("Shel'i", U. Avneryi-M. Payil); acum, citind pe Contributors, printre raspunsurile date de V.T. comentatorilor sai, am aflat si despre faptul ca acest fiu al L.K. ar fi decedat; asadar, nu-l mai ating barfele noastre! Nici pe ea, L.K., atat de departe de vedetismul exhibat de "politicieni" in zilele astea, tot pe-atat de departe si de ambitiile voaieuriste ale publicului actual, aprig consumator de maculatura pseudobiografica!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by