Sistemul de sanatate are nevoie sa fie reformat. La cata spaga se ia in spitale, probabil ca 90% dintre doctori si asistente ar trebui sa fie dupa gratii. Cetateanul, dupa ce contribuie financiar, mai este si batjocorit de sistemul actual dominat de diferiti directori de spitale. Acesti directori au transformat spitalele de la portar la specialisti in adevarate sisteme clientelare cu ei in frunte, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.

Coruptia din sistem este cat casa, nu trebuie sa cautam prea multe exemple. In plus, sistemul este prost gestionat si, financiar, pare sa fie o gaura neagra.

Casa de asigurari de sanatate nu isi indeplineste rolul de a apara drepturile pacientilor, nu am auzit niciodata pe cineva de la casa de asigurari sa mearga in vizita la vreun spital si sa arate cu degetul asistenta care ia spaga, sa arate mizeria din saloane, sa vada SRL-ul directorului care lucreaza cu pacienti trimisi de la spital pe motiv ca aparatul din spital nu e bagat in priza.

Reforma sistemului este necesara.

Si daca personalul din domeniu nu a fost in stare timp de 22 de ani sa ofere servicii decente, este rolul statului sa intervina.

Statul este obligat prin art. 34 din constitutia votata de noi toti sa garanteze dreptul la ocrotirea sanatatii fiecarui cetatean, este obligat sa imbunatateasca sistemul actual.

Daca este mai bine sa fie asigurari medicale controlate privat sau de stat este o alta discutie. In mod clar, din punct de vedere al avantajelor economice, un sistem consolidat ar trebui sa fie mult mai ieftin: procesele se standardizeaza, se pot obtine discounturi mai mari la volum mai mare de material medical achizitionat, etc, nu trebuie sa fii economist ca sa-ti dai seama ca teoretic un singur sistem mai mare este mai ieftin decat 10 sisteme mai mici.

Orice proces dintr-o organizatie mai mare ar trebui, teoretic, sa fie mai ieftin decat un proces dintr-o organizatie mai mica. Daca sistemul public este eficient, nicio alternativa venita de la concurenta nu poate fi mai ieftina.

Dezbaterea publica este necesara: este important sa reamintim personalului medical ca pacientii au demnitate, trebuie sa constientizam faptul ca sistemul medical este subfinantat pentru ca majoritatea romanilor nu contribuie, trebuie sa constientizam ca societatea romaneasca este intr-un proces de imbatranire deci costurile cu sanatatea vor creste.

Raed Arafat insa nu este doctorul clasic din sistemul romanesc: el crede in bunul public si SMURD este un exemplu de eficienta in domeniu. Raed Arafat a demonstrat ca daca exista vointa lucrurile pot functiona si in sistemul medical public. In opinia mea, i-as da lui Raed Arafat sansa sa conduca Ministerul Sanatatii catre reforma atat de necesara si i-as acorda tot sprijinul necesar, resurse precum si timp (de exemplu sa ramana ministru chiar daca la putere vine PSD-ul). Daca nici el nu reuseste, atunci trebuie privatizat tot si basta.

Din pacate, interventiile presedintelui Basescu au distrus dezbaterea publica, a redus o problema atat de importanta ca reforma din sanatate la un "razboi" intre domnia sa si un bun profesionist.

Cred ca trebuie sa inspiram adanc aer curat si tare, sa luam o pauza si sa repornim dezbaterea de la zero.

Comenteaza peblogul Jeopardy.