In decembrie, am tot batut medici. Stiu, am ramas dator c-o poveste despre ORL-isti. In ianuarie, am lasat spitalele exclusiv pentru policlinica. La usa doctoritei, multi pensionari. Discutii, dupa cum era de asteptat, despre coplata, despre "ne ducem de ripa", despre "ne lasa cu chilotii rupti in fund", "de unde sa le mai dam si lor bani?" si asa mai departe. Lumea nu intelege la ce-i buna coplata, scrie Alex Mihaileanu pe blogul Subiectiv.ro.

Cum functioneaza coplata

Sistemul medical romanesc de sanatate e prost. A fost prost gindit inca din 1990, cind s-a pastrat modelul comunist, protectionist, care a incurajat spagile. In continuare va fi prost, chiar si cu noua lege a sanatatii, daca nu se specifica foarte clar ce se intimpla cu banii din asigurari. Pina acum, s-au dus in galeata comuna si, in loc sa mearga catre Sanatate, s-au dus ba pe la autostrazi, ba pe la pensii, ba peste unde-a avut chef guvernantul, indiferent de partid. Coplata face, intr-un fel, mai usoara gestionarea banilor. Ar trebui sa fie mai ales in interesul medicilor de familie si al celor din policlinici, unde exista o limita de 20 de consultatii pe zi pe care le deconteaza Casa de Asigurari de Sanatate.

In primul rind, banii din asigurari ar trebui sa mearga - la modul optimist, ideal si pur teoretic - in investitii in sistemul de sanatate. Adica in refacut spitale, dotat sectii, aparatura noua si asa mai departe. Banii din coplata, cel putin o parte dintre ei, ar putea sa mearga, lejer, catre salarii. Stim deja ca medicii care n-au cine stie ce vechime traiesc din spagi, nu din leafa. Un al doilea efect ar fi ca plata in spital sau la medic ar trebui sa descurajeze spaga. Adica romanii oricum sint saraci: in loc sa dea spaga, dau aceiasi bani medicului, dar primesc in schimb chitanta.

Dezavantajele sistemului

Partea proasta e ca nu poti dezobisnui omul, deci va primi chitanta si va da spaga oricum, "ca altfel nici nu se uita la tine". Si mai avem. De exemplu, banii din asigurari se vor duce, ca inainte, tot prin alte parti, iar sistemul va fi in continuare defavorizat. Medicii din policlinici vor continua sa ceara trimiteri de la medicii de familie, ca sa incaseze bani si de la asigurari, si de la pacient, iar medicii de familie vor face si ei un pic de evaziune fiscala, ca spaga ramine, ca si pina acum, neimpozabila. In spitale, asistentele sau medicii vor continua pe acelasi principiu: nu-i bagi in buzunar, nu se uita la tine.

In concluzie, din punctul meu de vedere, e un pas inainte. Sintem prea saraci ca sa nu platim, iar asta ne va obliga sa refuzam sa dam spagi. Nu se va schimba comportamentul peste noapte, dar nu mai sintem chiar atit de departe. Daca se pune si de-o reglementare prin care banii din asigurarile de sanatate se intorc tot in Sanatate, putem spune ca am evoluat cu 30 de ani.

PS: Lumea se plinge ca, acum, internarea costa. 100 de lei per saptamina de stat in spital. Nimeni nu intreaba insa cit costa ziua de spitalizare. In 2005, cind inca mai scriam pe Sanatate, intr-un spital de urgenta, costurile zilnice per pacient se ridicau la 90 de lei. Fast-forward sapte ani, corelati cu preturile actuale, cu cursul de schimb, cu mersul economiei si cu ce mai doriti si spuneti-mi daca vi se mai pare scumpa o saptamina de stat in spital.

Citeste si comenteaza pe Subiectiv.ro.