Avem in fata un an complicat si cu totii dorim sa aflam, cu o clipa mai devreme, ce ne asteapta. Cam tot anul vom fi ocupati cu analize si scenarii, incercand sa intuim sau sa influentam evenimente politice.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

PDL trebuie sa-si innoiasca leadership-ul

Mai mult, este vorba chiar de oferta sa pentru functia de premier al guvernului rezultat din alegeri. Emil Boc a anuntat clar ca nu mai doreste un nou mandat, ar fi si nerealist, dupa uzura teribila a ultimilor ani, cand situatia economica interna si internationala a impus sacrificii enorme populatiei. Opozitia si o parte dintre cetateni ii imputa lipsa masurilor de lansare sau relansare economica. Unele masuri de atragere a investitorilor, atatia cati mai sunt, puteau fi luate (reducerea birocratiei, acordarea de terenuri si facilitati fiscale, etc.). Avand insa in vedere ca sunt intr-o situatie mai proasta decat noi multe alte tari (Ungaria, Spania, Italia, Grecia, Portugalia), rezulta ca Emil Boc a facut, in mare, cam ce trebuia, pentru a limita efectele dezastrului economic mondial asupra Romaniei.

Indiferent daca ramane sau nu Emil Boc seful partidului dupa alegeri, in cateva luni PDL trebuie sa anunte numele viitorului premier. Grea misiune, pentru ca de numele acestuia se va lega toata viitoarea campanie electorala.

Sa vedem ce alternative are.

Dintre tinerii dizidenti, Cristian Preda, Sever Voinescu, Toader Paleologu, este putin probabil sa fie ales. Acestia au, mai degraba, vanitati academice, nu cred ca pot vorbi unor cetateni aflati intr-un obor de porci, de exemplu. Si sunt inca necopti pentru asa o functie dificila.

Elena Udrea nu intra nici ea in discutie, nu este un simbol al luptei anticoruptie. L-a propus pe Gheorghe Falca candidat la presedentia partidului, desi avea probleme nerezolvate cu justitia, i-a rechemat in partid pe Solomon si Gutau, ultimul proaspat iesit dintr-o condamnare definitiva pentru coruptie, l-a recuperat pe Piedone din centura politicii. In plus, a declarat ca vrea un copil, ceeace nu se prea leaga cu campanii electorale dure.

Vasile Blaga este un om de caracter si profund loial partidului. De fiecare data cand a pierdut alegeri (si a pierdut destule), s-a retras cu demnitate, revenind pe front atunci cand a fost rechemat. A fost, insa, prea „coleg” cu subordonatii de la Interne, n-a gestionat cum trebuie demonstratia politistilor, pe timpul sau s-au facut angajari pe pile in Minister, iar cazul Soric, de la Neamt, ramane in istoria Politiei un exemplu de modul cum interlopii pot influenta activitatea politiei. Presedintele Basescu nu are incredere in Vasile Blaga aflat in executiv, exact din aceste motive.

Despre Ioan Oltean, Radu Berceanu, Adriean Videanu, nu poate fi vorba, dupa prestatiile lamentabile de pana in prezent. Radu Berceanu a fost intrecut cu mult de Anca Boagiu, la carma ministerului Transporturilor. Pot fi luati in considerare cel mult pentru primaria Capitalei.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro